Disparitia din Romania a -teroristului- sirian Omar Hayssam este pusa in umbra, in ultimele zile, de razboiul politic declansat chiar de fuga sa. Privit, pe moment, ca principalul beneficiar al scandalului -El Fugitivo Hayssam-, mai ales din cauza celor patru demisii spectaculoase pe care le-a provocat evenimentul, presedintele Traian Basescu a incasat, cu mare rapiditate, mai multe lovituri din partea parlamentarilor. Printre cei mai agresivi s-au numarat si -aliatii- din PNL, ceea ce l-a facut pe presedinte sa ajunga la concluzia ca se doreste indepartarea sa din functie.
Rasturnarea de situatie nu s-ar fi putut produce daca nu ar fi fost favorizata de o scapare a lui Basescu. Acesta nu a observat o -formulare incorecta- a demisiei depuse la Cotroceni de directorul Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte. Sursele noastre ne-au declarat ca, foarte nervos din cauza incidentului Hayssam, seful statului nu a bagat de seama ca, pe foaia pe care i-a inmanat-o Timofte, acesta nu ceruse sa ii fie acceptata demisia, ci sa fie -eliberat din functie-. Presedintele a aruncat un -Da- si o semnatura pe -demisie-, cu un scris nervos.
Este greu de crezut ca un personaj de talia lui Radu Timofte nu cunoaste diferenta dintre -eliberare din functie- si -demisie- sau ca nu stie legislatia. Si mai putin credibila este ideea ca ex-senatorul pesedist Timofte (numit in fruntea SRI de Ion Iliescu, in februarie 2001), cu o indelungata activitate politica si cu o reputatie de vulpoi, s-ar fi emotionat din cauza furiei marinarului de la Cotroceni si ar fi gresit neintentionat.
Prin urmare, ipoteza unei -greseli- premeditate devine din ce in ce mai plauzibila, cu atat mai mult cu cat Timofte nu a vrut sa mai dea vreo explicatie ulterior. Era usor de prevazut ca o cerere de eliberare din functie, aprobata de Traian Basescu, va face sa le creasca pulsul din cauza nervilor tuturor parlamentarilor, care considera ca sunt singurii indreptatiti sa hotarasca acest lucru.
Daca Timofte a gresit intr-adevar deliberat, inseamna ca este un scenarist de clasa. In sedinta comuna a birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, de joia trecuta, a fost mult invocata formularea lui Timofte si s-a ajuns la concluzia ca acesta, de fapt, nu si-a dat demisia, deci este, in continuare, in functie. -Discutia cea mai aprinsa in sedinta de astazi a fost legata de solicitarea de eliberare din functie depusa de Radu Timofte-, confirma, joi, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.
Pe langa reactia previzibila a parlamentarilor, in sprijinul premeditarii de catre Radu Timofte a falsei demisii vin si declaratiile pe care Timofte -le-a facut scapate-, dupa audierea de la comisia pentru supravegherea activitatilor SRI, de martea trecuta. El a vorbit si atunci de -eliberarea din functie-. -Imi reprosez multe. De exemplu, imi reprosez ca poate trebuia sa fiu mai insistent odata cu schimbarea puterii, pentru eliberarea mea din functie. Imi reprosez, deci, ca nu am plecat atunci. Mi-ar fi fost mai usor-, a spus Timofte dupa audiere. Tot atunci, dovedind un mare har de proroc, el a spus ca SRI ar fi implicat in -diverse dispute politice care au avut si au loc in continuare-, lasand sa se inteleaga ca unul dintre vinovati pentru aceste jocuri politice este seful statului. Bineinteles, sedinta ulterioara a Birourilor Permanente reunite nu a facut altceva decat sa-i confirme spusele, problema SRI devenind bastonul cu care parlamentarii, mai putin cei PD, i-au -invinetit spinarea- presedintelui.
Am apelat la mai multi analisti politici reputati, pentru a verifica in ce masura este plauzibila ipoteza premeditarii -greselii- de catre Radu Timofte. Doi dintre ei au lucrat in apropierea Palatului Cotroceni, deci stiu cum functioneaza sistemul. Majoritatea au fost de acord ca o asemenea ipoteza – avand in vedere atat personajul din centrul ei, cat si argumentele care o sustin – merita sa fie cel putin luata in considerare.
Renate Weber: -Stia ce pune pe hartie-
Fostul consilier prezidential al lui Traian Basescu Renate Weber a inclinat pentru varianta unei capcane cu care Radu Timofte a incercat sa-l fenteze pe Traian Basescu. -Ca sa fiu sincera, cred ca domnul Timofte stia exact ce pune pe hartie cand si-a scris demisia-, a spus Weber. In plus, aceasta a explicat ca, prin folosirea formularii -va rog sa-mi aprobati eliberarea din functie-, Timofte s-a referit exact la demisie, si nu la o sanctiune pe care o primea. -Observam ca Timofte nu a folosit termenul de <a dispune din functie>. Probabil, s-a gandit ca poate da nastere la confuzii-, a mai spus Renate Weber. La intrebarea de ce Timofte nu a dat o explicatie ulterioara, fostul consilier prezidential a sustinut ca seful SRI -se simtea incomodat de situatie- si de aceea a evitat sa raspunda la orice provocare.
Cristian Parvulescu: -Ipoteza premeditarii trebuie verificata-
-Nu stiu daca a fost sau nu gandita dinainte actiunea lui Radu Timofte, dar este o ipoteza care trebuie verificata-, ne-a declarat analistul politic Cristian Parvulescu. Acesta a adus si argumente pentru care formularea de -eliberare din functie-, pe care a folosit-o Timofte, ar fi putut aparea in cererea adresata sefului statului in mod intentionat. -Cata vreme a lasat sa planeze ambiguitatea, trebuie sa luam in calcul aceasta varianta-, a adaugat Parvulescu, referindu-se la faptul ca seful SRI nu a mai adus absolut nicio clarificare dupa scandalul din Birourile Permanente ale celor doua Camere. In plus, analistul a admis ca Timofte cunoaste foarte bine legislatia in domeniu si ca este foarte posibil sa fi preluat formularea din lege tocmai pentru a-i intinde o capcana presedintelui Traian Basescu. -Nu cred ca l-a sfatutit cineva. Cred ca a fost decizia lui sa folosesca aceasta exprimare-, a incheiat Parvulescu.
Zoe Petre: -L-or fi sfatuit juristii-
Desi nu a dorit sa se pronunte cu privire la ipoteza unei formulari premeditate, fostul consilier prezidential al lui Emil Constantinescu, Zoe Petre, a venit cu o alta varianta. -Ipoteza mea este cu ceva mai simpla. Eu cred ca domnul Timofte a copiat intocmai formularea din lege. Pana la urma, in actele scrise e bine sa iei formularea legislativa. Eu stiu, l-or fi sfatuit juristii-, a spus Petre. In acelasi timp, aceasta a afirmat ca Timofte nu a venit cu o explicatie ulterioara deciziei parlamentului pentru ca se afla intr-o perioada de preaviz si serveste inca unor interese. -Timofte are o imagine publica ce trebuie respectata si tocmai de aceea ii place sa lase lumea in suspans-, a incheiat fostul consilier.