– Moştenirea grea lăsată de Dragoş Şeuleanu la Societatea Romană de Radio (SRR) a fost preluată de actuala conducere – Sistemul IT Radio Man, o gaură de peste 11 milioane de euro, este implementat cu forţa, fără acceptul corpului tehnic şi al redactorului-şef al Radio Romania Actualităţi, Doina Jalea – Luna trecută, 53 de angajaţi ai SRR au semnat un protest faţă de -hărţuirea profesională- la care este supusă Jalea după ce a refuzat să scoată din grilă emisiunea -Cadrane- – La umbra acestui contract-gigant pe bani publici, STS şi-a băgat urechea în telefoanele jurnaliştilor – În acest timp, conducerea SRR a fost nevoită să deschidă -o linie de credit- de 1,8 milioane de lei pentru plata salariilor – Preşedintele Radioului Public, Maria Ţoghină, spune că nu s-au făcut presiuni asupra jurnaliştilor şi că activitatea Doinei Jalea va fi evaluată în septembrie – Evaluatorul Doru Vasile Ionescu, director editorial în SRR, este cercetat penal în dosarul 3/P/2006, referitor la găurile de milioane de euro din bugetul SRR – -Domnul Propagandă-, cum l-au numit colegii, a mai făcut presiuni politice.
Luna trecută, 53 de angajati ai Radio România Actualităţi au semnat o scrisoare-protest faţă de -hărţuirea profesională- a redactorului-şef Doina Jalea. Jurnaliştii făceau publice presiunile la care era supusă Jalea de către Doru Vasile Ionescu, director al Departamentului de Producţie Editorială din SRR. Conflictul este legat de moştenirea directoratului Dragoş Şeuleanu, un contract IT păgubos de peste 11 mil. de euro, la umbra căruia se ascunde urechea STS din Radioul Public. Jalea a fost presată să elimine din grilă anumite emisiuni. Conducerea SRR este de altă părere. Grupul -Iniţiativa Profesională Radio România- spune că SRR este în criză financiară. Conducerea a contractat un credit de 1,8 mil. euro pentru a plăti salariile pe lunile august-septembrie. -Domnul Propagandă- a mai făcut presiuni la adresa jurnaliştilor.
Conflictul de la Societatea de Radiodifuziune Română arde mocnit. Presa a relatat pe larg faptul că evaluarea redactorului-şef Doina Jalea (făcută de directorul editorial Doru Vasile Ionescu) a fost total negativă. Ca urmare, ea şi-a depus demisia.
-Doamna Jalea este în concediu şi va fi evaluată când se va întoarce-, ne-a declarat Maria Ţoghină. Preşedintele SRR spune că evaluarea redactorului-şef nu a avut loc încă, deşi a existat o -discuţie- cu Vasile Ionescu. Grupul -Iniţiativa Profesională Radio România- este de părere că evaluarea a fost folosită ca instrument de şantaj. S-ar fi făcut presiuni asupra redactorului-şef să elimine din grilă, -Cadrane-, după ce în emisiune a fost invitat Traian Băsescu.
-Nu i-au acceptat demisia, pentru că Jalea cunoaşte toate mânăriile din Radio-, ne-a declarat Bogdan Rădulescu.
Rădulescu spune că SRR este în criză financiară. Recent ar fi contractat un împrumut de 1,8 milioane lei de la BCR, pentru plata salariilor. Ţoghină neagă criza, dar adaugă că ar fi -deschis o linie de credit de siguranţă-.
Gaura -Radio Man-, peste 11 miloane de euro
Gaura lăsată de conducerea Şeuleanu, un contract IT derulat cu firma FORTE (achiziţonată ulterior de Siemens), ascunde alt contract -secret- cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Informatizarea SRR în valoare de circa 11 mil. de euro a fost garantată cu veniturile de la Electrica. La cheltuieli se mai adaugă încă 1 mil. euro, mentenanţă realizată de o firmă dubioasă.
Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis dosarul penal 3/P/2006, în care au fost audiate zeci de persoane. Printre cercetaţi se numără: Ilie Mihai, Dragoş Şeuleanu, Marin Nisipeanu, directorul economic Constantin Puşcaş şi… Doru Vasile Ionescu. Bogdan Rădulescu, şeful -Initiaţivei Profesionale- din SRR spune că Doina Jalea a deranjat conducerea instituţiei, pentru că nu ar fi de acord cu contractului IT- Radio Man, subiect de dosar penal.
Mai mult, Jalea a prezentat o listă cu 80 de oameni, aproape tot corpul tehnic din radio, care susţin că sistemul este prost şi nefolositor.
Preşedintele SRR Maria Ţoghină este de altă părere. Ea crede că odată ce sistemul a fost implementat la Radio Muzical şi la departamentul de ştiri, Radio Man este fezabil.
Maria Ţoghină ne-a declarat telefonic: -Nu am cunoştinţă despre lista celor 80, dar şeful lor Sorin Florica a girat cu semnătura lui implementarea sistemului. A luat prime şi a beneficiat de cursuri, deci răspunde cu capul dacă Radio Man nu este bun-.
Urechea STS în clădirea Radioului Public
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi-a tras filială în sediul Radioului Public. Încercând să afle ce fac spionii STS şi echipamentele lor în spatele uşilor blindate de sub nasul lor, jurnaliştii au dat în judecată SRR pentru a obţine anexele contractului cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Nu s-a rezolvat nimic. Contractul pe bani publici este confidenţial. Am cerut Serviciului de Telecomunicaţii Speciale să ne pună la dispoziţie anexele contractului… secret. N-am primit răspuns. Surse din STS ne-a spus că motivul -secretizării- ar fi o firmă a foştilor şefi, Euroweb care încasează sume frumuşele.
-Domnul Propagandă-
Presiunile asupra jurnaliştilor nu sunt o noutate în Radioul Public, Bogdan Rădulescu ne-a relatat un episod din anul 1995, când a citat în emisiunea sa, declaraţiile demnitarilor din presa centrală. Materialul făcea referire la bazele americane care urmau să fie aduse în România şi la predilecţia pentru NATO. Simona Botar, şefă la secţia de limbă rusă şi Doru Vasile Ionescu, director general adjunct la acea vreme, l-au apostrofat pe jurnalist pentru că voia să stârnească un incident diplomatic. Ascultătorii de limbă rusă ai postului puteau fi deranjaţi de anumite afirmaţii pro-americane. Episodul s-a repetat în 1999, când cei doi le-au cerut jurnaliştilor din radio să nu îl critice pe fostul preşedinte sârb Slobodan Miloşevici.
-După ce presiunile au fost făcute publice de către sindicatele din Radio, Doru Vasile Ionescu a fost numit Domnul Propagandă-, a spus Bogdan Rădulescu. Jurnalistul spune că CNSAS nu a făcut publice dosarele securiştilor din conducerea SRR.