Consiliul General al Municipiului București a aprobat alocarea a 2,5 milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului și circa 4 milioane de euro pentru alte 47 de biserici și parohii din Capitală. Sumele au fost alocate „dintr-un foc”, fără nici cea mai mică modificare, consilierii votând documentul fără să-l revizuiască, așa cum fac în cazul altor investiții. Raportată la suma totală estimată pentru construcția Catedralei Neamului, donația făcută de Primăria Capitalei nu pare mare, reprezentând circa 1%. Dar sumele primite din diverse bugete de stat se adună: până acum, Guvernul României a anunțat că dă 10 milioane de lei, iar două primării de sector au contribuit cu 15 milioane de lei. Patriarhia, care a făcut recent un apel către toți creștinii contribuabili să doneze 2% din impozitul pe venitul din salarii sau alte surse de venit, a avut, anul trecut, un profit de aproape 2 milioane de euro.
Primăria Capitalei a promis de anul trecut Bisericii Ortodoxe Române, chiar prin vocea primarului general, Sorin Oprescu, că va fi înscrisă, „pe pământ și în cer“, printre „fericiții și pururi pomeniții“ ctitori, printr-o donație de 10 milioane de lei. „L-am rugat pe Preafericitul să ne facă și nouă o strană unde să scrie „Primăria Municipiului București“, iar Preafericitul ne-a binecuvântat“, a declarat edilul-șef în iunie 2011, când s-a vorbit inițial despre această donație.
Construcția Catedralei, care va costa circa 200 milioane euro, a început la finele anului 2010 și se estimează că lucrările vor dura trei ani. La promovarea proiectului, reprezentanții BOR au susținut că doar o parte din bani vor fi suportați din fonduri publice, restul fiind donațiile credincioșilor. Deci, Catedrala Mântuirii Neamului nu va fi nici mică, nici mare, nici ieftină, nici scumpă, ci, sperăm, un simbol al sufletului românesc în rugăciune înălțătoare la cer!, scriu reprezentanții BOR pe site-ul Patriarhiei.
Bani de la Buget pentru „colosul“ Mântuirii Neamului
Banii din fondurile publice dedicate Catedralei Neamului sporesc însă de la o zi la alta. Până acum, Guvernul României a alocat 10 milioane lei pentru Catedrală, iar Primăria Sectorului 3 a contribuit cu 5 milioane lei , aceasta fiind doar o mică parte din suma de 119,4 milioane lei cerută edilului Liviu Negoiță de către BOR. Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu a contribuit și el anul trecut cu 10 milioane de lei, pentru construcția aceluiași obiectiv cultural, potrivit b365.ro. Consilierii CGMB și-au dovedit apartenența la poporul“ creștin și jertfelnic“ și dărnicia întru „zidirea cuvântului teologic în simbol“, iar vineri, înainteaprăznuirii Bunei Vestiri, au aprobat virarea în conturile BOR a sumei de 2,5 milioane de euro pentru construirea Catedralei Neamului, dar și 4 milioane de euro pentru alte 47 de biserici și parohii.
Profitul BOR în 2011: 1,74 de milioane de euro
Patriarhia Română a deschis trei conturi pentru donații de la credincșioși din țară și din străinătate care vor să fie pomeniți printre ctitorii Catedralei Neamului. Recent, Patriarhia a făcut un nou apel la credincioși să direcționeze 2% din impozitul pe veniturile provenite din salarii sau alte surse pentru construirea Catedralei Neamului, precizând însă că nu nu este vorba de o donație. BOR, care vrea să construiască acest lăcaș de cult potrivit nevoilor liturgice și demnităților unui popor creștin și jertfelnic, așa cum sublinia Patriarhul Daniel, a avut, anul trecut, venituri de 68, 2 milioane de lei (adică 16, 2 milioane de euro) și cheltuieli de 61, 28 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că a scos un profit frumușel de 7,3 milioane de lei, adică 1,74 de milioane de euro, potrivit situației financiare a Patriarhiei Române, care a fost publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe. Potrivit aceleiași surse, BOR are un personal format din 714 credincioși, din care 287 reprezintă efectivul de personal implicat în activități economice sau financiare.
Mihaela Iamandei