Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNDC), Asztalos Csaba, a declarat că instituția sa analizează dacă este un caz de discriminare sau unul penal, în care s-a pus în pericol viața unor persoane, mutarea câtorva sute de romi dintr-o colonie construită ilegal la marginea municipiului Baia Mare într-un imobil al fostei uzine Cuprom. „Nu ne-am sesizat în acest moment, pentru că analizăm dacă este un caz de discriminare sau un caz penal în care s-a pus în pericol viața unor persoane. Noi apreciem că mai repede ar fi un caz penal în care s-a pus în pericol viața unor persoane decât un caz de discriminare în sens restrâns. Analizăm dacă instituția noastră are competențe sau nu“, a declarat președintele CNCD într-o conferință la Palatul Parlamentului. În schimb, el a arătat că CNCD condamnă public ceea ce s-a întâmplat la Baia Mare. „Desigur, condamnăm public ceea ce s-a întâmplat la Baia Mare. Este un lucru bun dacă un primar dorește să asigure locuință pentru romi. Dar dacă nu este pregătit acest proiect în detaliu și nu sunt mutați în locuințe potrivite desfășurării vieții și traiului, atunci desigur, dacă se pune în pericol viața acestora, a fost decizie care s-a pus în practică în mod prost până la urmă și a creat o dezbatere chiar la nivelul UE“, a mai spus Asztalos Csaba.
Primarul a mai fost amendat de CNDC și în 2011
Scandalul de la Baia Mare a izbucnit duminică, după ce mai mulți copii și adulți mutați într-o clădire a Curpom dintr-o colonie ridicată ilegal la marginea orașului (Craica, n.r.) s-au plâns de stări de rău provocate de substanțele toxice care ar fi fost încă depozitate în corpul de clădire în care au fost cazați. Trei organizații non-guvernamentale – Romani CRISS, Șanse Egale și Asociația Umanitară Împreună – au transmis o scrisoare deschisă în care acuză „acțiunea inumană“ a Primăriei Baia Mare și în care acuză și prezența mamei primarului, duminică, la Cuprom, care ar fi încercat să șteargă urmele acțiunii fiului său, punându-i pe romi să strângă, fără echipament de protecție, toate recipientele aflate în clădirea respectivă. Totuși, medicii aflați de gardă la unitățile spitalicești băimărene, în momentul în care cei care acuzau stări de rău au fost aduși cu ambulanțele, au spus că starea acestora era bună și că nu necesită internare, fără a fi evidentă o intoxicație cu substanțe periculoase. „Acest incident, de o gravitate extrem de ridicată, care a implicat mai mulți copii nu arată decât lipsa de interes față de drepturile persoanelor de etnie romă. Lipsa unei minime amenajări a spațiului oferit ca locuință în cadrul incintei Cuprom- Blocul 2 este agravată de faptul că, în camerele unde romii au fost mutați, au fost lăsate recipiente cu substanțe toxice, încălcându-se astfel și prevederile cu privire la regimul substantelor și preparatelor chimice periculoase. Încă o dată, arătăm că romii sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua, fiind puse în pericol sănătatea lor și respectarea drepturilor cetățenești", se scrie în scrisoarea celor trei organizații. Documentul a fost trimis autorităților române, ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, ambasadorului Danemarcei, Michael Sternberg, și comisarului european Janez Poto?ä?ìnik. Primarul Cătălin Cherecheș a mai fost acuzat de discriminare, inclusiv de Amnesty International, după ce în 2011 a construit un zid care izola romii dintr-un cartier de ceilalți locuitori ai orașului. Cherecheș a fost amendat pentru acest lucru în noiembrie 2011 pentru „discriminare și segregare“ cu 6.000 lei de către CNCD, însă în februarie 2012 Curtea de Apel din Cluj l-a absolvit pe Cherecheș, fiind considerată nelegitimă hotărârea CNCD.
Poliția anchetează cazul de intoxicare
Poliția Județeană Maramureș desfășoară o anchetă pentru vătămare corporală din culpă, după ce 13 copii care locuiesc în blocul social amenajat la Cuprom au ajuns la spital, la sfârșitul săptămânii trecute, intoxicați cu o substanță necunoscută. Purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Ioan Mureșan, a declarat că instituția a fost sesizată în 1 iunie, aproape de ora 24.00, că 13 copii au fost intoxicați cu o substanță necunoscută. „La fața locului au ajuns patru ambulanțe SMURD și 13 copii au fost transportați la spital. Aceștia nu au fost internați, pentru că nu necesitau internare“, a declarat Mureșan. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Maramureș, Gabriela Liahovici, a declarat că Poliția a început o anchetă pentru vătămare corporală din culpă, autorii fiind necunoscuți. Surse din rândul anchetatorilor afirmă că în fosta uzină se mai aflau unele recipiente cu substanțe folosite la Cuprom, iar copii s-ar fi simțit rău după ce o parte dintre ele au fost deschise. Alte ipoteze sunt aceea a intoxicării cu substanțe din vopseaua de pe pereții locuințelor sau a utilizării unui spray lacrimogen. Poliția verifică, de asemenea, cum a fost dat în folosință un spațiu de locuit în care sunt depozitate substanțe chimice periculoase.
Ambasada SUA se declară îngrijorată de acțiunea primarului
Ambasada SUA la București își exprimă îngrijorarea pentru acțiunea Primăriei din Baia Mare de mutare a unor familii de romi în spațiile combinatului Cuprom, cerând autorităților române, de nivel local și central, măsuri prompte pentru a garanta protecția socială a acestora. În plus, Ambasada SUA evidențiază că „potrivit relatărilor numeroase din presa românească și internațională, la câteva ore de la mutarea în clădirea Cuprom membrilor mai multor familii relocate – în mod special copii – li s-a făcut rău și au necesitat îngrijiri medicale de urgență“. Potrivit Ambasadei americane, clădirea respectivă n a fost niciodată inspectată sau „făcută sigură în vederea locuirii umane“, „substanțe chimice toxice au fost lăsate nesecurizate“, nefiind realizate nici „condițiile adecvate pentru dormit și prepararea hranei sau facilitățile sanitare“. Anul trecut, după scandalul creat de ridicarea zidului de separare, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a fost la Baia Mare și a discutat cu primarul Cherecheș, edilul asigurându-l că nu vrea răul romilor, dar că acțiunile de demolare a construcțiilor ilegale nu vor fi anulate.
Bogdan Cristescu