Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au dispus, la data de 9 decembrie 2014, punerea în mișcare a acțiunii penale a inculpatului LUNGU FLORENTIN, primar al orașului Nehoiu, județul Buzău, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals intelectual, reducerea suprafeței fondului forestier fără drept, instigare la infracțiunile de fals intelectual, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri, tăiere și sustragere ilegală de arbori.
La aceeași dată, inculpatul (aflat în stare de reținere) a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Ploiești, care a admis cererea și a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele acestuia pentru o perioadă de 30 de zile.
Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:
Inculpatul, în calitate de primar al orașului Nehoiu, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care a urmărit obținerea pentru sine a unui folos material (respectiv intrarea în proprietatea sa a unui teren în suprafață de 3 ha).
Totodată, în aceeași calitate, inculpatul a îndeplinit un act în mod defectuos prin care s-a cauzat o pagubă (în calitate de președinte al comisiei de fond funciar a semnat două procese-verbale de punere în posesie a unei persoane cu o suprafață de teren, deși avea cunoștință de faptul că acestea conțineau date nereale).
De asemenea, inculpatul a instigat angajați ai Primăriei Orașului Nehoiu și ai Ocolului Silvic Gura Teghii să semneze în fals mai multe acte, să distrugă și ulterior să rescrie registre de evidență a proceselor verbale de punere în posesie, să întocmească în mod defectuos un plan parcelar, să taie fără drept și să sustragă material lemnos aflat pe terenul de 3 ha, tăiere ce a fost efectuată pentru crearea unui drum de acces către mai multe construcții ce îi aparțineau.
Urmărirea penală este efectuată de către procurori cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice Prahova și cu suportul tehnic și operativ al Serviciului Român de Informații.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.