Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Satu Mare a finalizat cercetarile in dosarul privindu-l pe Dumitru Dorel Pop, fost primar al comunei Odoreu in perioada 2000-2004. Acesta a fost acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals, uzde fals, inselaciune, folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene, precum si abuz de incredere.
Anul trecut, Pop, in calitate de primar, a semnat un contract de servicii, prin care a fost aprobat un Proiect SAPARD pentru extinderea alimentarii cu apa a comunei Odoreu, din judetul Satu Mare.
In urma unei licitatii organizate de primarie, la data de 3.07.2004, au fost adjudecate lucrarile de alimentare cu apa de catre o societate comerciala cu sediul in Satu Mare la valoarea de 518.845,712 RON (5,188 miliarde de lei).
Surpriza organelor de cercetare avea sa apara dupa inceperea verificarilor. Pe opt strazi de pe raza localitatii Odoreu, au fost efectuate lucrari de introducere a conductei de apa prin contributiile individuale ale localnicilor. Din motive numai de el stiute, primarul Pop a incorporat in mod fictiv si aceste lucrari in Proiectul SAPARD, dar si in devizul investitiei. Politistii au mai constatat ca si procesele-verbale de trasare a lucrarilor de extindere a alimentarii cu apa, semnate de dirigintele de santier desemnat din partea Primariei Odoreu, au fost intocmite tot fictiv. Acelasi mod de intocmire a fost folosit si cu privire la procesele-verbale de verificare a calitatii lucrarilor executate.
Prin metodele prezentate, conform organelor de cercetare, s-a reusit decontarea fictiva, din fondurile SAPARD, a sumei de 232.192,600 RON (2,32 miliarde de lei), reprezentand contravaloarea lucrarilor suportata de localnici.
Mai mult, Dumitru Pop a introdus apa la intrarea in Odoreu, pe o distanta de aproape un kilometru, unde nu exista nici o gospodarie, acolo existand, in schimb, terenurile aflate in proprietatea lui.
Organele de cercetare au constatat ca primarul Pop a savarsit infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals, uz de fals, inselaciune si folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestia ori in numele lor.
Cherchez la femme!
O alta afacere a primarului Pop se refera la vanzarea unui spatiu comercial. Astfel, in luna mai 2003, Consiliul Local Odoreu, reprezentat de primar, a vandut unei societati comerciale din localitate, firma reprezentata de Ioana Pop, sotia primarului, un spatiu cu suprafata de 350 mp. contra sumei de 17.600 RON (176 milioane de lei) fara a se organiza licitatie.
Spiritul de afacerist il are si sotia primarului Pop, Ioana, care, in luna octombrie 2002, a intermediat vanzarea unui teren de 8,78 ha, aflat in proprietatea Mariei Z. din Bucuresti, contra sumei de 4.200 RON (42 milioane de lei, adica 5,25 milioane de lei/ha). Surprinzator, din dispozitia primarului, reprezentantul OCPI Satu Mare a inlocuit terenul ce a facut obiectul contractului de vanzare-cumparare cu alta suprafata, a carei valoare raportata la un hectar era de 10.000 euro, spre deosebire de 500 RON pentru terenul initial, desi acest lucru nu este posibil decat in baza unei hotarari judecatoresti.
In aprilie 2003, aceeasi Maria Z., urmand a beneficia de retrocedarea unui teren in baza Legii 1/2000, a vandut sotiei primarului 40 ha, fara a avea documente legale de provenienta, contra sumei de 20.000 RON (200 milioane de lei). Nevasta primarului a incheiat, de fata cu acesta, un contract de vanzare-cumparare provizoriu cu vanzatoarea, inducand-o in eroare, spunandu-i ca retrocedarea terenului este incerta, desi, in realitate, cunostea ca terenul in cauza urma sa fie restituit. Prin aceasta metoda s-a urmarit, conform cercetarilor, cumpararea terenului la un pret net inferior fata de valoarea lui pe piata, cifrat la aproximativ 10.000 euro/hectar.
Avand in vedere prevederile Legii 78/2000, s-a propus continuarea cercetarilor de catre PNA, dosarul fiind inaintat Serviciului Teritorial Oradea.