Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a fost audiat ieri la DNA, într-un dosar legat de prelungirea contractului pentru firma care asigură transportul public, fără a se face licitație pentru concesionarea serviciului. Hava a fost audiat peste trei ore, iar la ieșire a confirmat că anchetatorii erau interesați de lămurirea unor aspecte legate de serviciul de transport în comun. Primarul a evitat să răspundă în ce calitate a fost chemat pentru audieri și a recomandat ziariștilor să mai stea în fața sediului DNA, pentru că vor mai veni și alți oameni din primărie la audieri. Răspunzând unei întrebări, edilul a arătat că anchetatorii au fost interesați de tot ce înseamnă transportul local, inclusiv subvențiile acordate de municipalitate pentru transportul gratuit al pensionarilor. Primarul a încheiat spunând că procurorii "vor analiza și vor decide în consecință".
Viceprimarii vor da și ei cu subsemnatul la DNA
Surse din rândul anchetatorilor susțin că în acest dosar sunt cercetate 11 persoane, care urmează să fie audiate, pe rând, de miercuri și până vineri. În afară de Hava, vor mai trece prin biroul anchetatorilor viceprimarii Paul Voicu și Ioan Bogățan, șeful serviciului care s-a ocupat cu întocmirea și avizarea documentației, Oliviu Gașpar (audiat deja miercuri), alți patru funcționari din primărie, și trei angajați ai firmei de transport, printre care și directorul societății respective, Stelian Nicola. Sursele menționate spun că Hava are calitate de învinuit în acest dosar, iar celelalte persoane sunt cercetate pentru complicitate. Avocatul lui Oliviu Gașpar, președintele Baroului Alba, Ioan Rus, a declarat, după audierea clientului său, că acuzațiile ce li se aduc celor din dosar sunt pentru fapte legate de Legea 78 din 2000, care reglementează, printre altele, modul în care se desfășoară transportul local.
Cu licitație, fără licitație
Primăria municipiului Alba Iulia a prelungit, în toamna anului 2011, contractul încheiat cu Societatea de Transport Public Alba Iulia, firmă care realizează transportul public în municipiu. Firma beneficiază și de o serie de subvenții acordate de administrația locală, cea mai mare parte dintre acestea pentru susținerea gratuităților de care beneficiază pensionarii din Alba Iulia pentru transportul local. Surse apropiate anchetei au afirmat că procurorii au fost interesați de acordarea subvenției, respectiv de ce s-a acordat după numărul total al pensionarilor din oraș și nu după numărul efectiv al călătoriilor efectuate de pensionari. Primarul Mircea Hava (PDL), care a venit la audieri însoțit de avocat, a mai fost în vizorul DNA și în 2009. El a fost cercetat într-un dosar pentru fapte de corupție, respectiv pentru luare de mită și abuz în serviciu în derularea a trei investiții din Alba Iulia – amenajarea fântânii arteziene din Parcul Unirii, asocierea Consiliului Local cu o firmă privată pentru construcția unui mall și lucrările de reamenajare a centrului civic. DNA a început cercetările în 2007, iar toți consilierii locali au fost chemați pentru a da declarații. În 2009, DNA dat soluția neînceperii urmăririi penale împotriva lui Hava.
Bogdan Cristescu