Primarul Snagovului, Apostol Mușat, a ales "cea mai grea cale" de a transforma un teren agricol într-un mediu legal pentru construcția în zonă a unei piste de Formula 3, înconjurată de mall-uri, restaurante și hoteluri. Promisiunile care au fost servite locuitorilor din Snagov nu au fost însă demonstrate pe nicio cale oficială. Deși sunt invocate impacturi socio-economice benefice pentru locuitorii din Snagov, studiile lipsesc. Pentru Mușat, observațiile sale personale se pare că au fost suficiente ca să se declare "foarte încântat" de proiectul firmei South Pacific Group.
Locuitorii comunei Snagov au mers ieri la referendum. Ei au fost chemați să voteze transformarea a 56 de ha din islazul comunal în teren din categoria "curți-construcții". Miza: realizarea în zonă a unui centru comercial și de agrement. Pliantele care le-au fost distribuite le promit că "beneficiile comunității Snagov" vor fi "3.000 de noi locuri de muncă" și "peste 40.000 de vizitatori pe lună". Promisiunile Primăriei nu au însă la bază nici măcar un studiu.
Presupuneri
Iată ce a declarat primarul comunei Snagov, Apostol Mușat, întrebat dacă a făcut vreo cercetare care să susțină cifrele din pliante: "Eu vreau să spun că întotdeauna trebuie să pleci de la un studiu, niciodata dacă lucrezi după ureche… eu vă spun, aici dacă majoritatea lucrează în altă parte, păi numai drumul cât le ia, pachetul pe care îl iau în buzunar, din salariu jumate se duce pe traseu, iar aici dacă se vor face aceste centre comerciale, aceste show-room-uri de mașini, hoteluri, restaurante, după câte am înțeles se fac multe zone de joacă pentru copii, numai aici din cetățenii comunei ar putea să își desfășoare activitatea, iar cel economic nu mai trebuie făcut, pentru că la noi prețurile zboară după o zi pe alta în Snagov". Cu alte cuvinte, nici vorbă de vreun studiu. Doar părerea primarului și promisiunile dezvoltatorului proiectului, așa cum vom vedea în continuare.
Mai mult, tocmai cei 40.000 de vizitatori lunar, care l-au încântat "cel mai tare" pe primar, nu sunt o certitudine, ci doar o presupunere.
Excursie la Pandorf
Dar să vedem modalitatea inedită prin care primarul Snagovului s-a convins de succesul afacerii. "Într-un week-end m-am suit în mașină, nu am spus la nimeni și am plecat la Pandorf (o localitate lângă Austria, unde există deja un complex despre care firma constructoare a spus că va fi identic cu cel pe care vrea să îl realizeze la Snagov, n.r.), acolo am umblat prin parcare, am făcut un studiu, la numărul de mașini. Am vrut să văd, că ei îmi spuneau că vin 40.000 de vizitatori lunar și am făcut un studiu, câte mașini sunt din Ucraina, Bulgaria, România și mi-am notat pe carnețelul meu și erau 36 de autocare care erau toate ucrainene, câteva poloneze și câteva din Ungaria. Făcând așa studiul acesta, băbește, mi-a ieșit că 40% sunt ucraineni, dacă ne pune Dumnezeu mâna în cap și facem asta, ce să se mai ducă aia în Pandorf, mi-a luat o oră de-am umblat prin toate astea".
Primarul a spus însă că nu și-a prezentat observația personală Consiliului Local pentru că "vroiam să văd reacția lor". Totuși, "dacă era vreo reacție negativă, le prezentam, așa le-am ținut pentru mine"
Primarul Snagovului a completat că "pe mine m-a încântat așa: doamnele merg la shopping, bărbații – la auto, încearcă o mașina, văd dacă vor să o cumpere…."
Sigur pe el
Mușat Apostol nici nu se gândește la o împotrivire a populației. Potrivit acestuia, dacă referendumul nu va trece, "se poate repeta". "Pentru ca ori n-a fost mobilizarea cum trebuie și vina va fi a noastră, ori n-am știut să aducem lumea la vot, pentru că, dacă se respinge, se respinge pentru că nu avem lume la vot, nu că nu vrea lumea".
Mititei și manele
George Prelea, președintele firmei constructoare, South Pacific Group, a spus că vrea să realizeze la Snagov un complex asemănător celui de la Pandorf – "un complex enorm de prăvălii, unde se vând haine la un preț redus, provenite dintr-un surplus de producție, sau haine care au apărut cu un sezon în urma", complex unde vin "3-5 milioane de vizitatori anuali", dintre care "1 din 3 persoane sunt români". Strategia South Pacific este că "o să atragem turiști, că vin să își cumpere țoale, să se uite la circuit, la mașini și omul are bani, își va cumpăra suveniruri și niște opinci, și o vioară și niste mititei, și o să asculte manele și ceva nou, deci devine un punct turistic"
Secretul primarului
"Este foarte mică evaluarea terenului acuma, pentru că este islaz – 5 euro mp pentru acest islaz – dar acuma puteți să si scrieți, este o nebunie de-a mea, de-asta am scris prima oară transformarea din islaz în curți-construcții: că devine teren care la noi se va duce până la 100 euro valoare, pentru că eu mă duc la notariat și spun ce valoare are curți-contrucții? Între 50 și 100 de euro, să zicem, îmi dă statul valoarea, asta a fost nebunia mea pe care am ținut-o pentru sufletul meu, deci indiferent că iese sau nu investiția, noi ne-am îmbogățit, un teren de 4 l-am dublat de 10 ori, și asta rămâne al comunitații, se vinde".
Amenințările lui Apostol Mușat
După ce ziarul "Curentul" a făcut public faptul că primarul Snagovului nu a respectat Legea referendumului, neinformând la timp populația în legătură cu acțiunea desfășurată ieri, Mușat Apostol a sunat furios la redacția ziarului, amenințând cu justiția pentru că l-am denigrat, după cum a afirmat el. Greu de înțeles cine l-a denigrat, având în vedere că primarul ne-a declarat personal, cu 3 – 4 zile înainte de referendum, că nu a avut timp să-i informeze pe locuitorii Snagovului și că "vom bate din casă în casă în ultimele zile".