Home Actualitate Primarul Snagovului pregătește țeapa imobiliară Formula 3

Primarul Snagovului pregătește țeapa imobiliară Formula 3

DISTRIBUIŢI

Țeapa Dracula Park se întoarce, sub altă "pălărie". De data aceasta, în rolurile principale sunt primarul Snagovului, Mușat Apostol, cu un trecut mai mult decât îndoielnic și client fidel al presei, și firma care va dezvolta marele proiect, South Pacific, cu un trecut la fel de dubios în afacerile din România. Mai exact, primăria comunei ilfovene Snagov organizează duminică un referendum local pentru a consulta cetățenii în privința schimbării destinației unei suprafațe de 56 de hectare din islazul localității pentru construirea  unei piste de Formula 3,

înconjurată bineînțeles de multe mall-uri, restaurante și hoteluri, toate numai bune să transforme Snagovul dintr-o oază de verdeață și liniște într-un kitch profitabil pentru primarul Apostol Mușat și camarila sa de afaceriști. 
Terenul în cauză, proprietatea comunei, reprezintă o parte din cele 80 de hectare pe care urma să fie construit proiectul Dracula Park și care în prezent e folosit de sătenii care își duc animalele la păscut. Numai că primarul vrea să înlocuiască acum animalele de pe islaz cu mașini de Formula 3. Deoarece islazul este un bun comun al locuitorilor din Snagov, pentru a-și pune în practică visurile inspirate de firmele americane de duzină, primarul Apostol Mușat este nevoit să organizeze un referendum la nivel local în care trebuie să-i întrebe pe cetățeni dacă sunt sau nu de acord cu planurile sale.

Legea referendumului, ignorată cu desăvârșire

Fără să-i pese prea tare, Mușat a încălcat și Legea referendumului, deoarece articolul 16 menționează faptul că cetățenii trebuie informați cu 20 de zile înainte de referendum. Cu mai puțin de o săptămână înainte de referendum, nimeni nu știa însă nimic. La Primăria din Snagov nu exista nici măcar un afiș care să menționeze în treacăt ceva despre schimbările care i-ar putea aștepta pe săteni. Ba mai mult, primarul Mușat a încercat să țină ascunse cât mai mult timp toate informațiile legate de acest proiect. Astfel, la cererea oficială făcută de ziarul "Curentul" la începutul lunii ianuarie, Mușat a răspuns evaziv, printr-un fax trimis la redacție, că, într-adevăr, se va organiza un referedum pe 3 februarie la care cetățenii sunt chemați să spună dacă sunt de acord cu schimbarea categoriei de folosință a unei suprafețe de 56 de hectare din islazul comunal în categoria de folosință curți-construcții. Curți-construcții! Nicio vorbă despre Formula 3, mall-uri și hoteluri. Asta în condițiile în care primarul avea foarte clar proiectul propus de firma South Pacific Group, în care sunt menționate pista de Formula 3 și mall-urile!
Locuitorii din Snagov, ținuți în ceață

Nici măcar în ceasul al doisprezecelea, acesta nu explică locuitorilor care au dreptul să știe ce se va întâmpla în comuna lor. Ca dovadă, Consiliul Local, prin Hotărârea nr. 2, din ianuarie 2008, a decis organizarea referendumului prin care cetățenii vor trebui să răspundă cu "da" sau "nu" la întrebarea "Doriți ca terenul să fie trecut din categoria de folosință islaz comunal în altă categorie?". Însă nicio vorbă despre ce categorie de construcție este vorba. În schimb, pentru a fi sigur că vor veni la referendumul de duminică măcar jumătate din cei aproximativ 5000 de locuitori cu drept de vot, cam cât ar  avea nevoie pentru a fi demarat proiectul, primarul a decis să trimită angajații primăriei din casă-n casă, cu două-trei zile înainte de referendum, pentru a-i aduce pe oameni să se exprime, eventual cu "da".

Oportunitate sau amăgire?

Și președintele Fundației Snagov, Constantin Turmac, consideră că "lipsa de informare adecvată amplifică fondul suspiciunilor îndreptățite de multele greșeli și abuzuri făcute în zonă în ultimii 17 ani". Potrivit președintelui Fundației Snagov, dacă în ziua referendumului nu se vor prezenta la vot peste jumătate din persoanele cu drept de vot, astfel încât referendumul să fie validat, costurile organizării întregii proceduri de votare se pot transforma într-o pierdere pentru bugetul comunității. De altfel, Turmac a declarat pentru Mediafax că a înaintat, în numele fundației, mai multe adrese către Primăria Snagov, prin care a încercat să afle în ce stadiu se află proiectul de dezvoltare pentru care este organizat referendumul, care sunt alternativele locuitorilor Snagovului și ce se va întâmpla exact cu o proprietate care reprezintă "folosul comunității", demersuri care nu au avut însă din partea autorităților locale niciun rezultat.

Firma South Pacific, câștigătoare din start

Zona Snagovului așteaptă încă investiții în infrastructură și utilități, drumurile fiind mai mult decât jalnice, iar canalizare în zonă nu există. Însă în acest peisaj mioritic se va înălța mândră o pistă de Formula 3, cum însuși primarul a recunoscut în fața presei, deși cetățenilor din comună nu le-a spus mai nimic. Mușat ne-a declarat totuși că schimbarea categoriei de folosință a terenului vizează construirea unui complex comercial și automobilistic, care va cuprinde o pistă de trei kilometri pentru organizarea unor curse de Formula 3, galerii comerciale, hoteluri, restaurante, show-room-uri, locuri de joacă, toate în valoare de 300 milioane euro, bani ce vor fi investiți de firma South Pacific. Abia după organizarea referendumului va fi elaborat un studiu de fezabilitate și organizată licitația pentru atribuirea și realizarea proiectului. Însă pentru că South Pacific este singura firmă din România care are licență pentru a construi o pistă automobilistică, nu e greu de ghicit cine  va fi câștigătoarea incontestabilă a licitației.

Oamenii din Snagov, nemulțumiți de viitorul proiect

Pe forumul site-ului www. snagov.ro, criticile nu au ezitat să apară. Iar principala nemulțumire, chiar și a celor care au acces la Internet, era, cu numai câteva zile înainte de referendum, lipsa informațiilor. Vă prezentăm câteva păreri ale acestora:
– "Și cine o să meargă la referendum și de ce? Păi nici nu se știe de referendum, nici ce se dă sau face și până la urmă nici nu contează. Că până acum niciodată nu a contat dacă și ce ar spune satu'."
– "Desenul circuitului mi se pare destul de plictisitor, iar amplasarea lângă un centru locuit este cea mai mare prostie posibilă. Sunt multe circuite care au pățit-o din cauza locuitorilor, deci ar începe direct cu stângul."
– "Cui va folosi această investiție? Nimănui. De ce? Va fi o activitate sezonieră care va solicita personal doar pe perioada concursului. Așa cum se întâmpla și cu litoralul românesc, serviciile vor fi mizerabile din lipsa de personal calificat nedorindu-se creșterea costurilor cu investiții în personal. Ce vor avea de oferit locuitorii Snagovului? Câțiva tineri mai dezghețați probabil vor găsi sezonier un loc de muncă. Cei cu case mai bunișoare vor putea oferi locuri de cazare. Dar grosul locuitorilor Snagovului – cei care într-adevăr ar avea nevoie de o investiție în zonă care să dea roade serioase, și nu numai sezonier – nu vor câștiga nimic. Ba mai mult, vor plăti pentru acordarea terenului ca alții să facă profit și ei vor fi simpli spectatori din afară."
Apostol Mușat – un primar cu blazonul pătat

Primarul Snagovului, Mușat Apostol (foto), a câștigat alegerile pe listele Partidului Democrat, unde trecuse cu puțin timp înainte de scrutinul din 2004, după ce ani de zile fusese membru al PSD. La scurt timp după ce snagovenii l-au votat, Mușat a trecut înapoi la PSD și a arborat în fața primăriei o pancartă pe care scria: "Primarul Mușat și snagovenii votează Adrian Năstase!". Pentru că alegerile din 2008 se apropie, Apostol Mușat a făcut un nou salt în tabăra democraților. Mușat nu a ezitat niciodată să recunoască, fiind chiar și membru PD, că e "cu inima lângă PSD, pentru că e partidul cu care am lucrat atâția ani", iar la PSD are "cei mai mulți prieteni". Legăturile lui cu fostul partid de guvernământ sunt, de altfel, și de afaceri, dar și de rudenie cu unii dintre renumiții baroni locali ai PSD. Primarul Apostol Mușat este cumătrul fostului președinte al Consiliului Județean Ilfov, Bebe Ivanovici, după ce acesta l-a botezat pe fiul primarului. Prin Bebe Ivanovici, primarul Mușat are legături și cu fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu. Acesta a devenit celebru după ce a fost acuzat că și-ar fi furat singur mașina, pentru a-și putea încasa asigurarea.

"Abonat" al presei

Mușat a devenit cunoscut în mass-media chiar de pe vremea când era viceprimar la Snagov și se folosea de diferite inginerii pentru a intra în posesia terenurilor cu ajutorul rudei sale, Bebe Ivanovici. "Ingineria funciară" se baza pe un act semnat pe blat de viceprimarul comunei, în urma căruia terenurile de "grad zero" au intrat în posesia samsarilor. Cel care a fost acuzat că a permis scoaterea hectarelor din fondurile primăriei nu este altcineva decât cumătrul lui, Bebe Ivanovici. O altă afacere, din care Mușat a ieșit "șifonat" în presă, a fost în 2006, când a fost acuzat că face jocurile grupării Bittner. La propunerea primarului Mușat, Consiliul Local Snagov a adoptat, la 19 ianuarie 2006, Hotărârea nr.1, prin care a dispus scoaterea unei suprafețe de 13,5 ha din domeniul public și trecerea acesteia în domeniul privat al comunei, în vederea unei vânzări ulterioare. Cei 135.000 de metri pătrați trecuți în domeniul privat au fost localizați în parcul Snagov (12,9 ha) și ștrand, denumit Snagov Plajă, (0,6 ha). Cum, de altfel, era de așteptat, primarul a fost cel desemnat să se ocupe de tranzacția de terenuri. Primarul și consilierii locali au decis, prin Hotărârea 18 din 2006, declanșarea procedurii de vânzare efectivă. Licitația pentru cumpărarea celor 13,5 ha urma să pornească de la 70 de euro mp, în condițiile în care cel mai ieftin metru de pământ era nu mai puțin de 100 euro. Motivul invocat de edili a fost, aparent, unul legat de bunăstarea comunei: realizarea unei canalizări. Au trecut doi ani, și canalizare tot nu este. Iar exemplele în care Mușat a favorizat vânzarea unor terenuri care s-au dovedit adevărate mine de aur la prețuri subevaluate pot continua.
South Pacific, coșmarul militarilor

Firma South Pacific, partenera primarului Apostol Mușat în proiectul de la Snagov, nu are un CV pe piața afacerilor din România.
Revenit în România după ce a trăit 45 de ani în Australia, George Prelea (foto) a fondat compania South Pacific Group împreună cu fiul său, Andrew, și cu un fost bancher, Richard Garner. A devenit celebru după scandalul pe care l-a iscat în presă, când a tras în țeapă armata română. Mai precis, în septembrie 2004, Ministerul Apărării Naționale a decis să încredințeze dezvoltatorului South Pacific Construcții  proiectarea și construirea a 10.000 de locuințe și spații comerciale destinate personalului militar. Prin Hotărârea de Guvern numărul 190, apărută în "Monitorul Oficial" din 21 martie 2005, s-a pus baza legală construirii, după Revoluție, a singurului cartier dedicat personalului Armatei, actual sau în rezervă. În prima etapă, South Pacific trebuia să ridice 241 de locuințe în zona Băneasa-Străulești, până în septembrie 2007. Pentru aceasta, o suprafață de 9.150 de metri pătrați a fost trecută din domeniul public al statului și administrarea ministerului în domeniul public al municipiului București și administrarea Consiliului Local al Sectorului 1. Trecerea a fost necesară pentru realizarea infrastructurii: străzi, alei, rețele electrice, termice, apă potabilă, canalizare. Militarii care au cumpărat o locuință în ansamblul rezidențial dedicat lor din această zonă au rămas cu banii dați și fără case, trezindu-se că nu pot intra în posesia caselor la nici peste doi ani de la începerea lucrărilor, termenele fiind de mult depășite. Ba mai mult, dezvoltatorul imobiliar a făcut presiuni să livreze locuințele cu pereții crăpați și plini de mucegai, fără racorduri la utilități, cu străzi neasfaltate și parcări inexistente. Evident, a trecut de mult luna septembrie, ba am ajuns în 2008, dar locuințele nu au fost predate așa cum se specifica în contract. Compania South Pacific însă a pasat în totalitate vina furnizorilor de utilități, pentru că ei au depus toate "eforturile constructive". Așa că militarii sunt nevoiți să stea în case pentru care au plătit sume de până la 100 000 euro fără racorduri și branșamente la utilități, fără străzi, cu crăpături și mucegai.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.