Home Actualitate Primarul unei comune din județul Iași, judecat pentru o șpagă de 20.000...

Primarul unei comune din județul Iași, judecat pentru o șpagă de 20.000 de euro

DISTRIBUIŢI

 

Primarul comunei ieșene Balș, Constantin Cibotaru (PSD), a fost trimis în judecată, fiind acuzat că anul trecut a cerut 20.000 de euro de la reprezentanții unei firme pentru a interveni pe lângă membrii Consiliului Local și a-i determina să aprobe concesionarea unui teren către societatea în cauză. El va fi citat la Tribunalul Iași.

 

Potrivit procurorilor anticorupție, în 26 iunie 2013, Constantin Cibotaru a pretins 20.000 de euro de la reprezentanții unei societăți comerciale, printr-un intermediar care a fost și denunțător în acest caz, pentru a interveni pe lângă membrii Consiliului Local al comunei Balș, asupra cărora a afirmat că are influență, și a-i determina să aprobe concesionarea unui teren către firma respectivă.

 

În schimbul sumei de bani, primarul mai promitea că va rezolva emiterea avizelor și autorizațiilor necesare ridicării unor construcții pe terenul respectiv.

 

„În 26 iunie 2013, în cadrul unei întâlniri avute cu denunțătorul, inculpatul i-a solicitat acestuia, în scopul menționat anterior, să transmită reprezentanților societății comerciale cererea sa de remitere a sumei de 20.000 de euro, din care 5.000 de euro, conform propunerii inculpatului, ar fi trebuit să-i revină denunțătorului”, se precizează în comunicatul DNA.

 

Conform procurorilor, denunțătorul colabora cu reprezentanții mai multor societăți comerciale din România și din străinătate, iar primarul i-ar fi solicitat în 2012 să găsească și să recomande persoane dispuse să realizeze investiții în comuna Balș, dar și să intermedieze contactul cu acestea.

 

Astfel, denunțătorul a propus directorului general al unei societăți comerciale (al cărei acționar era o companie din Italia) ca societatea la care lucra să construiască un depozit de cereale în comuna Balș. Ulterior, la sfârșitul lunii martie 2013, doi reprezentanți ai societății comerciale, între care un cetățean italian, au mers în comuna Balș, unde, la sediul primăriei, au discutat despre realizarea investiției, cetățeanul italian afirmând că vrea să construiască un depozit de cereale și o fabrică de ulei.

 

În acest sens, primarul din Balș a identificat un teren de un hectar pe care societatea în cauză putea realiza construcția, edilul solicitând „remiterea unor foloase”, întrucât ar fi asfaltat drumul până la terenul respectiv.

 

„La sfârșitul lunii mai, Constantin Cibotaru i-a adus la cunoștința martorului denunțător că a identificat o suprafață de teren de un hectar, situată în apropierea unui drum care fusese recent asfaltat, care putea fi concesionată companiei investitoare. Cu această ocazie, inculpatul a sugerat necesitatea remiterii unor foloase cu titlu de mită, subliniind că s-au făcut eforturi mari pentru asfaltarea acelui drum și că nu oricine poate obține teren în acea zonă, precum si faptul că va fi greu (dar nu imposibil) să-i convingă pe membrii Consiliului Local Balș să aprobe concesionarea terenului”, se precizează în comunicatul DNA.

 

Ulterior, în 13 august 2013, a avut loc o întâlnire la Primăria Balș, unde edilul a prezentat etapele care trebuie urmate pentru realizarea investiției, respectiv formularea unei cereri de concesionare a terenului în numele firmei, prezentarea proiectului în Consiliul Local, emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire, precum și obținerea avizelor necesare.

 

„Inculpatul a făcut referire la influența pe care o avea asupra membrilor Consiliului Local Balș, asigurându-l pe denunțător că nu vor exista probleme în ceea ce privește aprobarea, de către consilieri a concesionării terenului. De asemenea, inculpatul a afirmat că nu dorea să primească nimic până nu își realiza «obligația» asumată (obținerea aprobărilor necesare pentru realizarea investiției), nedorind să își ia un angajament pe care să nu îl poată respecta și a precizat că urmau să discute după aprobarea investiției asupra modalității de remitere a banilor”, arată procurorii.

 

Întrucât investiția nu a fost realizată, primarul nu a mai primit cei 20.000 de euro solicitați.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.