
Primul român condamnat la închisoare pe viață după 1990 a fost eliberat ieri din Penitenciarul Botoșani după ce a executat 21 de ani din pedeapsă. Ioan Chifan, din localitatea Raducăneni, județul Iași, a părăsit ieri Penitenciarul Botoșani, în baza unei decizii emise de magistrații Tribunalului Botoșani. Bărbatul, care acum are 49 de ani, a fost închis pentru infracțiunea de omor deosebit de grav. „Deținutul a fost eliberat în condițiile prevăzute de lege. El beneficiază de eliberare condiționată după executarea a 20 de ani de pedeapsă, zi la zi. A fost discutat de două ori în Comisia de eliberare condiționată. Prima dată i s-a respins cererea de către comisia din cadrul Penitenciarului, fiind amânat, având un termen de reexaminare de zece luni. Ulterior, instanța i-a redus termenul cu două luni, iar săptămâna trecută a fost analizat din nou și a fost propus pentru eliberare condiționată“, a declarat directorul executiv adjunct al Penitenciarului Botoșani, Cristina Livadariu.
Ioan Chifan a fost închis în octombrie 1990 după ce pe 5 ianuarie în același an, împreună cu doi complici, a răpit un inginer, l-a bătut, după care l-a aruncat într-o cisternă și i-a dat foc.
Într-un interviu acordat unei publicații locale acum mai bine de trei ani, Ioan Chifan spunea că regretă fapta și că niciodată nu ar mai face așa ceva. „Dacă aș fi avut atunci mintea de acum, nici în următorii 500 de ani nu aș mai fi avut probleme. Am vrut să îi scriu nevestei victimei sale și să îmi cer iertare față de ea și față de fata lor. Însă nu vroiam să se interpreteze negativ sau să le readuc în memorie ce s-a întâmplat atunci“, declara la acea vreme fostul viețaș.
A omorât în libertate, dar a salvat o viață după gratii
Totuși, fostul deținut a reușit să facă și o faptă bună în timp ce-și ispășea pedeapsa. Mai exact, el a salvat o viață, pe a colegului său de celulă, Dumitru Zanfirache, și el viețaș. Acesta a suferit un infarct, acum câțiva ani, în timp ce se afla în celulă, iar Chifan a fost cel care i-a acordat primul ajutor, fără de care, după cum au precizat medicii, cel mai probabil Zanfirache ar fi murit. „Mi-am recăpătat liniștea sufletească, pentru că Dumnezeu mi-a dat posibilitatea să salvez o viață“, afirma Chifan.
De altfel, deținutul, în timpul celor mai bine de 20 de ani petrecuți după gratii, a întreprins tot felul de activități, printre care cusutul de goblenuri și coordonarea activităților psihosociale din cadrul penitenciarului.
La momentul realizării interviului, Chifan spunea că după ce va fi eliberat își dorește să facă facultate, alături de fiul său cel mare, care a trebuit să se sacrifice pentru ca fratele său mai mic să poată urma cursurile unei asemenea instituții de învățământ.