Home Actualitate Prin conturile Fondului Proprietatea sufla vantul

Prin conturile Fondului Proprietatea sufla vantul

DISTRIBUIŢI

Desi campania de imagine infatiseaza o societate profitabila si imbibata de capital social, din realitatile ultimelor luni se poate trage o altfel de concluzie: Fondul Proprietatea (FP) se plimba prin targ cu buzunarele intoarse pe dos.

Lipsa unei strategii de investitii se face din plin simtita, in conditiile in care haosul se oglindeste in toate deciziile luate de reprezentantii Fondului. Cel mai concludent exemplu este campania publicitara (pardon, de informare) care, pe de o parte, a atras atentia ca strategia de marketing este mai mult decat defectuoasa, intrucat o publicitate agresiva este extrem de riscanta si departe de ceea ce ii trebuie unei societati de tipul Fondului; pe de alta parte, costurile unei astfel de campanii sunt enorme, iar Alexandru Paunescu, presedintele FP, desi a refuzat sa specifice valoarea acestor costuri, a precizat ca suma a fost acoperita integral din fondurile FP.

La aceste pierderi se adauga cheltuielile cu procesele pentru recuperarea dividendelor companiilor care refuza plata acestora inaintea unui aviz de distribuire intre FP si ministerul de resort, precum si pierderea unei mari parti din creantele istorice ale Romaniei (90% numai pe relatia Guineea), care ar fi trebuit sa intre in capitalul FP.

In acest context, Alexandru Paunescu, in loc sa se ocupe de gestionarea Fondului, asa cum ar trebui sa scrie in fisa postului sau (nu bagam mana in foc, pentru ca Ministerul Finantelor nu s-a sinchisit nici sa-i publice in -Monitorul Oficial- ordinul de numire), face turul televiziunilor si le tranteste telefonul in nas ziaristilor care indraznesc sa ceara lamuriri.

Desi, in urma cu trei zile, presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, declara ca data listarii la bursa a actiunilor fondului este inca incerta, brusc, perdeaua de fum din mintea tanarului lider s-a ridicat, iar opiniei publice i s-a facut hatarul de a-i fi adus la cunostinta momentul mult visat de detinatorii de -hartii de valoare- purtand antetul FP: ianuarie 2007.

Dupa ce, timp de patru luni, a tinut cu dintii de confidentialitatea continutului modificarii ordonantei de urgenta care va grabi listarea la bursa a actiunilor ce apartin Fondului Proprietatea (FP), presedintele Consiliului de Supraveghere dezvaluie pentru Mediafax, desi promisese o conferinta de presa in acest sens (FP detine 12,324% din actiunile SC Studiourile Media Pro Buftea SA!), o buna parte din prevederile atat de secrete pana acum.

Cheltuieli mari

Paunescu a aratat ca in proiectul de modificare a legislatiei s-a elaborat o lista de aproape 20 de societati cu probleme unde Fondul are participatii si solicita inlocuirea acestora cu alte pachete de actiuni, la societati cu profit sigur, cum sunt cele de utilitati. Mai mult, Fondul Proprietatea doreste completarea participatiilor la pachetele de actiuni de la RomTelecom (20%) si CEC (9,9%) incluse initial in portofoliu, dar pentru care s-a decis incasarea sumelor din valorificare. Astfel, putem trage concluzia ca Fondul se lacomeste la actiunile celor mai profitabile companii, un principal motiv fiind, evident, lipsa acuta a banilor din propriile buzunare.

De asemenea, Paunescu anunta ca luna viitoare va fi selectata, prin licitatie, firma de consultanta care va evalua portofoliul de actiuni. Alti bani, foarte multi, pe care ii va scoate Fondul din buzunar, in speranta ca evaluarea va creste valoarea activelor.

Favorizarea speculatiilor

Intrucat Fondul Proprietatea, ca entitate juridica, nu poate fi inclus in nicio categorie de societati de investitii constituite pana acum, reprezentantii Fondului au considerat ca listarea la bursa in conditii cat mai juste nu se poate realiza decat prin modificarea actului normativ care reglementeaza existenta societatii, desi ar fi fost mult mai simpla o ajustare a legislatiei Comisiei Nationale de Valori Mobiliare. Putem astfel concluziona ca autoritatile au ales cea mai lunga si mai intortocheata cale pentru a ajunge la aceeasi finalitate, sperand ca nu s-a pierdut pe drum ceva ce ar putea ajuta anumitor interese din sfera pietei de capital.

Toate acestea, coroborate cu misterul in care s-a invaluit fondul de cateva luni, au dat nastere unor interpretari mai mult decat justificate din partea societatii civile. In presa au aparut informatii privind intentia de a emite actiuni nenominale, ceea ce ar duce la declansarea unei adevarate cuponiade, la finalul careia speculantii ar juca tontoroiul pe mormantul legii retrocedarii proprietatilor. Asta, intrucat este invederat faptul ca ar rezulta profituri uriase in momentul in care li s-ar da posibilitatea sa achizitioneze titluri la purtator la un pret de 30% din valoarea nominala, urmand sa le vanda dupa listarea la bursa, cand valoarea lor va creste de cel putin trei ori. Astfel ar fi deschise larg ferestrele pentru vantul care bate de multa vreme in jurul FP.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.