Home Actualitate Proces in SUA pentru eliberarea lui Muhammad Munaf

Proces in SUA pentru eliberarea lui Muhammad Munaf

DISTRIBUIŢI

Dorit in Romania pentru a comparea in fata instantei in dosarul de terorism in care este acuzat alaturi de fugarul Omar Hayssam, americanul de origine irakiana Muhammad Munaf – retinut de fortele armate ale SUA pe Aeroportul International din Bagdad din iunie 2005 (in campusul militar Camp Crooper) – a devenit subiect de disputa intre Centrul Brennan pentru Justitie de pe langa Facultatea de Drept a Universitatii din New York si autoritatile de la Washington. La anuntul vestii ca se cere eliberarea lui Munaf, Monica Macovei, ministrul roman al justitiei, nu s-a aratat mirata, declarand ca -e firesc ca avocatii care ii reprezinta interesele sa ceara explicatii justitiei americane-.


Acuzand autoritatile americane ca il tin in arest de peste un an pe Munaf, fara ca acesta sa fie inculpat si fara a avea acces la serviciile unui avocat, si temandu-se ca Washingtonul l-ar putea preda autoritatilor de la Bagdad in lipsa unei evaluari din partea unei instante, Centrul Brennan a anuntat ca a demarat in numele -locotenentului- lui Hayssam o actiune in instanta. Actiunea e sprijinita de Cabinetul de avocatura Burke Pyle LLC si de Centrul McArthur pentru Justitie de pe langa Facultatea de Drept a Universitatii de Nord-Vest, sustin surse oficiale. -Administratia SUA nu are permisiunea de a trimite in inchisoare cetateni americani in lipsa unui proces sau de a-i extrada unor guverne straine fara o evaluare din partea instantei-, a afirmat Jonathan Hafetz, avocat in Centrul Brennan si membru al echipei de aparatori ai lui Munaf. Acesta a reclamat faptul ca nu si-a putut vizita clientul, -intrucat guvernul american a respins cererile sale repetate de a intra in legatura cu un avocat american-. Intrebat daca stie ce sustine clientul sau in privinta acuzatiilor aduse de autoritatile romane referitoare la implicarea sa, alaturi de Hayssam, in organizarea rapirii jurnalistilor romani la Bagdad, Hafetz a raspuns ca -Munaf si-a mentinut declaratiile prin care isi sustine nevinovatia si spune ca nu a facut nimic rau in povestea cu jurnalistii romani-. Conform avocatului, actiunea in justitie a fost demarata la cererea surorii lui Munaf – persoana care, in calitate de medic la Londra, i-a emis lui Hayssam un certificat medical care atesta ca sirianul ar suferi de schizofrenie (boala ce ii permitea sa demonstreze judecatorilor romani ca nu are discernamant).

Justitia romana, ciuca batailor pentru americani si irakieni

-Noi avem nevoie de Munaf intr-un proces in care el sa fie inculpat in Romania-, ne-a declarat Macovei imediat dupa anuntul Centrului Brennan. Chestionata asupra sanselor ca justitia romana sa il poata avea pe Munaf in custodie pentru a raspunde in dosarul de terorism in care a fost trimis in judecata impreuna cu Omar Hayssam pentru implicare in rapirea, la Bagdad, in 28 martie 2005, a jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, Macovei a evitat sa se pronunte: -In cazul in care solicitarea avocatilor va avea un raspuns pozitiv, vom lua o decizie si ne vom pronunta la momentul respectiv-.

Potrivit Ministerului Justitiei, deoarece Munaf nu se afla sub jurisdictia americana, cererea de asistenta judiciara a instantei de la Bucuresti – necesara pentru continuarea procesului in care arestatul este judecat in lipsa – ar trebui adresata autoritatilor din Irak. Cu toate acestea, pozitia irakienilor este ca americanii sunt raspunzatori de soarta lui Munaf. -Singurul element comun in cele doua pozitii este acela ca autoritati americane si irakiene au aratat ca Munaf este retinut in Centrul Fortelor Multinationale din Irak. Desi Ambasada Romaniei la Washington a solicitat clarificari, inca din 4 mai 2006, autoritatilor americane, printr-o nota verbala transmisa Departamentului de Stat al SUA, nici pana la acest moment n-a fost primit un raspuns-, sustine Ministerul Justitiei. Faptul ca americanii nu vor sa-l predea pe Munaf este evident, si reiese inclusiv dintr-o -nota verbala- remisa de Ambasada SUA la Bucuresti catre Ministerului Justitiei, in 30 noiembrie 2005, in care se arunca pisica la irakieni, aratandu-se ca -Munaf se afla pe teritoriul Republicii Irak si nu pe teritoriul SUA sau pe un teritoriu ocupat sau aflat temporar sub controlul acestora, astfel incat nu sunt incidente dispozitiile Conventiei de extradare dintre Romania si SUA-.

Ca atare, atata vreme cat Munaf se afla sub jurisdictia irakienilor, iar intre Bagdad si Bucuresti nu a fost incheiat un tratat de extradare, statul roman va fi impiedicat sa-si exercite jurisdictia sa asupra infractiunilor de terorism pentru care Munaf a fost trimis in judecata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.