Home Actualitate Procesul „Fraudă la referendum”: Șapte inculpați spun că vor munci în folosul...

Procesul „Fraudă la referendum”: Șapte inculpați spun că vor munci în folosul comunității în cazul în care vor fi condamnați

DISTRIBUIŢI

 

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a reluat, vineri, dezbaterile procesului „Fraudă la referendum” în care vicepremierul Liviu Dragnea este judecat, alături de alte zeci de persoane, în dosarul fraudelor ce ar fi fost comise în vara anului 2012, în cursul referendumului privitor la suspendarea președintelui Traian Băsescu. Întrebați de către instanță dacă ar accepta să presteze muncă în folosul comunității în cazul unei eventuale condamnări, șapte dintre inculpații din acest dosar au răspuns afirmativ. Totodată ei au mai menționat și faptul că sunt nevinovați. În cursul acestui termen, instanța a audiat circa 30 de persoane atât martori cât și inculpați. Aceștia din urmă au spus, rând pe rând, că nu au comis ilegalitățile de care sunt acuzați precum și că în ziua referendumului, care a fost una foarte călduroasă, au ieșit în dese rânduri din secțiile de votare, fie pentru a fuma, fie pentru a se răcori. În acest context, ei au lăsat de înțeles că nu ar fi făcut modificări în liste, așa cum susțin procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). La finalul fiecărei declarații, instanța a întrebat inculpații dacă, în cazul unei eventuale condamnări, ar fi de acord să presteze muncă în folosul comunității. Toți cei șapte inculpați audiați vineri au răspuns afirmativ, dar au menționat că speră să nu se ajungă la o decizie de condamnare, întrucât ei sunt nevinovați. Tot vineri, instanța a audiat aproximativ 20 de martori, majoritatea vârstnici, între care o femeie de peste 80 de ani, adusă de un polițist, în baza unui mandat de aducere. Femeia a arătat în fața judecătorilor că nu înțelege de ce se află la instanță. Întrebată de judecători la ce secție de votare a votat, ea le-a spus acestora că nu ar fi votat vreodată în viața ei. La finalul termenului, instanța a dispus, din oficiu, emiterea unei adrese către Parchetul instanței supreme, prin care se solicită să fie puse la dispoziție soluțiile date în cazul tuturor sesizărilor privind nereguli la votul de la referendum. Judecătorii vor relua dezbaterile în acest dosar la 13 septembrie, când va continua audierea martorilor și a inculpaților. Liviu Dragnea a lipsit de la termenul de vineri.

Instanța supremă a înregistrat, la 7 octombrie 2013, acest dosar, în care sunt judecați Liviu Dragnea și alte 74 de persoane. Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Potrivit rechizitoriului, Dragnea, „cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale”. Anchetatorii susțin că Dragnea a fost susținut în fraudarea referendumului de 74 de președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt. Aceștia au fost trimiși în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

Anterior, soții Marius Marinel și Simona Cristina Preduț, care au fost judecați prin procedura simplificată după ce și-au recunoscut vinovăția, au fost condamnați, în 27 ianuarie, la câte un an și patru luni de închisoare cu suspendare.

Dincolo de aspectele juridice, posibilitatea ca inculpații din acest dosar și-și ispășească pedepsele prin muncă înfolosul comunității pare a fi una rezonabilă. Dar cu o singură excepție: să nu fie trimiși „să muncească” în același mod ca acum doi ani, și în cursul viitoarelor alegeri prezidențiale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.