Aseară la ora 22, judecătorii CAB au decis amânarea pentru azi a dezbaterilor în dosarul privind privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA)
Procurorul DNA a solicitat o pedeapsă de 10 ani pentru Dan Voiculescu. La ”bursa pariurilor” cea mai probabilă pedeapsă pare 8 ani.
Azi urmează ca avocații să-și susțină pledoariile finale. Va urma ultimul cuvânt al inculpaților, acesta fiind și ultimul termen al procesului. După pledoaria procurorului nu se mai pot admite alte cereri sau excepții deși avocații au anunțat că mai au și pentru astăzi alte solicitări.
Ședința de judecată de luni a ținut mai bine de 11 ore, iar la sfârșit procurorul DNA a cerut pedepse mai mari pentru toți inculpații din dosar, inclusiv pentru Dan Voiculescu, în cazul căruia procurorul a solicitat aplicarea prevederilor din noul Cod penal, unde infracțiunea de care este acuzat acesta are o limită maximă de 10 ani închisoare.
Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a depus două cereri de recuzare a judecătorilor care se ocupă de acest dosar, Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, însă solicitarea sa a fost respinsă.
De asemenea, cei doi judecători au respins toate cererile avocaților de administrare a unor probe, respectiv audierea lui Traian Băsescu în legătură cu emiterea de către acesta, pe vremea când era primar general al Capitalei, a unei autorizații de construire pentru terenul unde se află ICA; audierea foștilor miniștri ai Agriculturii Dacian Cioloș și Ilie Sârbu, cu privire la o hotărâre de guvern din anul 2002, prin care s-a dispus transformarea ICA din institut aflat în subordinea Academiei de Științe Agricole în societate comercială în subordinea ADS.
Judecătorii au respins și cererile privind efectuarea unor expertize tehnice și financiare pentru evaluarea activelor și acțiunilor ICA la momentul privatizării, magistrații nefiind de acord nici ca Flavius Pop și Corneliu Popa, inculpați în dosar, să fie suspuși testului poligraf.
Singurele probe admise de judecători au fost acte medicale depuse de o parte din inculpați, precum și mai multe înscrisuri.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC „Bioprod” SA București.
Procurorii anticorupție au reținut în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC „Benefica” SA București (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În septembrie 2013, Tribunalul București a dat sentința în acest dosar, Dan Voiculescu fiind condamnat la cinci ani închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi a primit șase ani închisoare cu executare.