Home Actualitate Procesul șpăgarilor din SRI, în linie dreaptă

Procesul șpăgarilor din SRI, în linie dreaptă

DISTRIBUIŢI

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit un nou termen pentru "Dosarul SRI" pe data de 12 noiembrie. Magistrații au respins, la precedentul termen, de ieri, ca nefondate cererea generalului SRI (r) Ovidiu Soare de restituire a dosarului spre refacere și excepția inculpatului Alexandru Georgescu privind competența Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în efectuarea urmăririi penale, precum și cererea sa de restituire a dosarului spre refacere. Decizia nu poate fi atacată cu recurs de avocații inculpaților.
Procurorii DNA au dispus în luna mai, trimiterea în judecată a lui Emil Dumitrescu, Ovidiu Soare, general maior și fost șef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituției și Securitate Economică din SRI, și a lui Gheorghe Dumitrache, colonel (r), fost șef Sector 'A' de la Secția de Informații Prahova a SRI. Ovidiu Soare are la dosar numeroase acuzații comune de ordin penal, de la mită la instigare la fals intelectual, fals în înscrisuri, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, dar și alte acuzații foarte grave, ce privesc siguranța națională, cum ar fi omisiunea sesizării organelor judiciare privind siguranța națională a României, transmiterea de informații cu caracter secret ori confidențial, în afara cadrului legal.
Ovidiu Soare și Gheorghe Dumitrache au fost inițial arestați preventiv iar apoi măsura a fost înlocuită cu interdicția de a părăsi localitatea. Avocații au cerut formarea unui alt dosar care să fie judecat de aceeași instanță și chiar de același complet. O altă cerere ridicată în instanță de apărători a vizat nulitatea actului de sesizare, dar și necompetența materială a Secției Militare din cadrul DNA motivată de intrarea în vigoare a modificărilor Codului de procedură penală.

Chichițe avocățești și "norme europene" pentru cadre corupte

Norma europeană precizează că în cazul în care într-o cauză sunt cercetați împreună civili și militari, competența revine procurorilor civili. Necompetența Secției militare a DNA a fost invocată și deoarece la data începerii urmăririi penale față de inculpați niciunul dintre ei nu mai era ofițer activ. În replică, procurorul de ședință a arătat că la acea dată, generalul Ovidiu Soare era ofițer activ ceea ce a atras competența secției după calitatea sa. Avocații inculpaților au mai invocat faptul că a fost încălcat dreptul la apărare, deși reprezentantul Parchetului a cerut respingerea acestei cereri, afirmând că avocatul a fost prezent alături de inculpat pe tot parcursul urmăririi penale.
Procesul continuă după numeroase tergiversări "de procedură". De exemplu, la primul termen al procesului, în iunie, judecătorii instanței supreme au amânat judecarea cauzei pe motivul lipsei de procedură în ceea ce privește citarea generalului Soare, deoarece nu revenise la dosar citația semnată de acesta. La al doilea termen, în septembrie, s-a mai obținut o amânare din "lipsă de procedură" cu inculpatul Emil Dumitrescu și cu SC Midocar București, deoarece citarea inculpatului Emil 'Cico' Dumitrescu era incompletă. Ca urmare s-a dispus citarea acestuia, atât la adresa indicată de acesta în faza urmăririi penale, cât și la adresa indicată de Parchet, respectiv cea din Voluntari.

Ofițerii corupți – instrumentele docile din mâna lui Timofte

General-maiorul Ovidiu Soare, mâna dreaptă a lui Timofte, a pretins și primit, bani, bunuri și servicii de la mai mulți subalterni, pentru a-i promova. Subalternul său, colonelul Gheorghe Dumitrache și-a traficat, în perioada 1995 – 2002, funcția pe lângă reprezentanți ai unor instituții și societăți comerciale din Prahova primind "bani, bunuri și servicii" cum zic anchetatorii. Practic, așa cum ministrul liberal Decebal Traian Remeș s-a pretat la caltaboși și alte acareturi gastronomice și ofițerii SRI s-au bucurat la tot felul de mărunțișuri – de la mașini și viluțe construite pe de-a moaca până la portbagaje cu pește sau tot felul de alte ciubucuri similare.
Corupția din SRI Prahova a avut însă și mize mai serioase, ofițerii de aici fiind implicați în mafia petrolului, chiar prin foștii șefi ai secției Corneliu Păltânea, și adjunctul său, Daniel Bucur. Ovidiu Soare șeful Inspectoratului pentru Apărarea Constituțională și Securitatea Economică coordona două dintre cele mai importante unități din SRI, direcțiile A și C care se ocupau cu monitorizarea societății civile, a partidelor, a mass-media, și a mediului politic. Vânzarea de informații din interiorul sistemului, acuzația cea mai gravă la adresa sa făcea parte din "fișa postului" său. Soare îl servea direct pe Adrian Năstase și PSD-ul, SRI-ul devenind un fel de bastion al Regimului. La comandamentul Direcției C, Soare l-a impus pe Sorin Cosma, ginerele lui Măgureanu iar la alte direcții și-a plasat de asemenea trepădușii, controlând, chiar și după arestarea sa, o bună parte din activitatea serviciului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.