Home Actualitate Procurorii anticoruptie verifica incalzirea la Targu-Mures

Procurorii anticoruptie verifica incalzirea la Targu-Mures

DISTRIBUIŢI

Camera de Conturi Mureş a sesizat DNA în privinţa modului în care s-a făcut modernizarea sistemului de încălzire centralizată a unui cartier din Târgu-Mureş. Potrivit directorului Camerei de Conturi Mureş, Viorel Florea Nuţ, există suspiciunea săvârşirii unor ilegalităţi. Asta deoarece controlorii financiari nu au putut să îşi finalizeze controlul ca urmare a faptului că firma care a făcut investiţia, Energie Comfort Viena şi beneficiarul lucrării Energomur Târgu-Mureş, societate aflată în subordinea administraţiei locale de la Târgu-Mureş nu au pus la dispoziţie toate documentele necesare. Reprezentanţii Energomur nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere vizavi de această problemă, însă edilul şef de la Târgu-Mureş, Dorin Florea şi unul din consilierii locali care a supervizat realizarea investiţiei acuză Camera de Conturi Mureş că răspunde doar unor comenzi politice. Ei neagă însă că la reabilitarea sistemului termic din cartierul Unirii s-ar fi produs vreo nelegalitate.

Controlorii Camerei de Conturi Mureş spun că Energomur SA nu a fost în măsură să prezinte documentele care să ateste valoarea fiecărui utilaj adus acum doi ani la Târgu-Mureş pentru reabilitarea sistemului centralizat de termoficare din cartierul Unirii. Potrivit directorului Camerei de Conturi Mureş, Viorel Florea Nuţ, nici firma care a câştigat licitaţia, Energie Comfort Viena, nu a prezentat documentele respective. Mai mult, Viorel Florea Nuţ spune că pe parcursul verificării documentelor referitoare la această investiţie, s-a constatat că între cifrele prevăzute în studiul de fezabilitate şi aprobate de CL Târgu-MUreş şi facturile decontate către Energie Comfort la finalul investiţiei există diferenţe semnificative. Este vorba de peste 1 milion de euro. -Energie Comfort a refuzat să preia toate lucrările. Partea care ar fi trebuit făcută de ei costa circa 700-750 de mii de euro-, spune şeful Camerei de Conturi Mureş care adaugă însă că în ciuda acestui studiu, contractul a fost semnat pentru suma de 2,9 milioane de euro, banii urmând a fi plătiţi de administraţia locală în 18 ani, 80% din sumă în primii trei ani şi restul în rate lunare. -Nu am putut afla de unde au fost aduse utilajele şi cât au costat fiecare-, a mai precizat Viorel Florea Nuţ care susţine că neoficial a aflat că unele din importurile respective ar fi fost făcute prin SC Salubriserv SA, firmă patronată de Sorin Ţerbea, un apropiat al primarului Dorin Florea. -Am aflat că utilajele sunt importate de Salubriserv şi sunt în continuare în evidenţele acesteia fără a fi predate scriptic către Energomur-, a mai afirmat şeful camerei de Conturi Mureş care spune că în aceste circumstanţe s-a decis sesizarea DNA pentru continuarea verificărilor. Dincolo de aceste aspecte, controlorii financiari de la Târgu-Mureş au mai sesizat că anumite documente şi documentaţii au fost întocmite fără respectarea legislaţiei româneşti în vigoare la acea dată.


Camera de Conturi Mureş, acuzată că răspunde la comenzi politice


Beneficiarul investiţiei din cartierul Unirii este firma de termoficare Energomur SA aflată în subordinea CL Târgu-Mureş. Directorii acesteia s-au eschivat ieri să răspundă acuzaţiilor lansate de controlorii financiari, iar Biroul de relaţii publice al instituţiei nu a fost abilitat să dea vreo explicaţie pe această temă. Totuşi, consilierul local Doru Oprişcan, unul dintre aleşii locali care a urmărit executarea lucrării crede că nu poate fi vorba de vreo încălcare a legii. -Orice studiu de fezabilitate merge pe nişte sume aproximative. Studiul a fost făcut de Energomur şi avea în vedere nişte preţuri aproximative şi alt tip de cazane mai puţin performate şi desigur mai ieftine-, explică Doru Oprişcan care recunoaşte însă că la semnarea contractului au apărut o serie de probleme datorită diferenţelor legislative din România şi Austria, însă în cele din urmă s-a găsit ca soluţie de compromis ca municipalitatea să accepte rambursarea creditului pentru efectuarea lucrării în 18 ani, 80% din sumă în primii trei ani şi restul eşalonat pe cei 15 ani. Cât despre importul utilajelor, Oprişcan crede că aceasta nu este treaba Curţii de Conturi, ci a celor de la Energie Comfort, administraţia locală fiind mulţumită că a reuşit să rezolve problema încălzirii în cartierul Unirii după ce SC Azomureş SA a închis centrala care dădea agentul termic în zonă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.