Home Actualitate Procurorii ascund informarile despre spalarea banilor

Procurorii ascund informarile despre spalarea banilor

DISTRIBUIŢI

Romania a copiat legile si metodele italiene in domeniul spalarii banilor si se pregateste sa le puna in aplicare. Oficiul National de Combatere si Prevenire a Spalarii Banilor a elaborat un ghid al tranzactiilor suspecte, dar este departe de a putea controla miscarile banilor.

Ghidul a fost facut cu bani europeni, iar la lansarea sa a fost prezent si seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Schele, impreuna cu mai multi membri ai oficiului similar din Italia. Ghidul defineste spalarea de bani si explica metodele pentru comiterea acestei fapte, fiind de o reala utilitate atat autorilor, cat si infractorilor. Un capitol deosebit de important este legat de metodele generale.

Astfel, sunt trecute in revista modalitatile de spalare a banilor cu ajutorul bancilor, a societatilor de investitii, firmele de asigurari sau cazinouri. De asemenea, nu sunt scapate din vedere nici operatiuni mai complicate, cum ar fi cele legate de firmele -off shore- sau casele de licitatii.

Desi ONCPB a cooperat strans cu omologii din Italia pentru realizarea ghidului, Carlo Santini, seful Oficiului Italian de Schimb, nu a putut sa spuna un caz concret la care cele doua institutii sa fi lucrat impreuna. Seful ONCPB, Iulian Dragomir, a recunoscut ca oricum pana la punerea in aplicare a masurilor cuprinse in ghid mai este vreme. -Sistemul judiciar de la noi este cu un pas in urma celui economic. Din aceste motive se inregistreaza unele disfunctionalitati-, a spus magistratul.

De la inceperea mandatului lui Dragomir la oficiu s-au realizat unele schimbari de imagine ale acestuia, dar cazurile concrete raman cu mult sub asteptari. Desi au fost realizate o multime de protocoale, inspectorii de la ONCPB nu reusesc sa finalizeze cazurile.

Iulian Dragomir sustine ca, de la inceputul anului, pe sub ochii oficiului s-au scurs 318 milioane de euro, iar la Parchetul General au ajuns 319 informari. Cu toate acestea, nu se stie daca respectivele informari au fost utile pentru procurori, pentru ca nimeni nu cunoaste care este numarul de dosare in care s-a inceput urmarirea penala. -PNA a fost sesizat in sapte cazuri si a inceput urmarirea penala in acestea, de la Parchetul General astept inca un raspuns cu privire la informarile pe care le facem-, a conchis presedintele ONCPB, care a mai spus ca la noi nu s-au spalat bani pentru terorism.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.