Poliția Financiară Italiană (Guardia di Finanza), coordonată de Parchetul European, a sechestrat bunuri în valoare de 900 000 EUR pentru utilizarea abuzivă a fondurilor UE. Ancheta se desfășoară împotriva a șase suspecți din regiunea Calabria (Italia).
Șase antreprenori din Calabria au achiziționat bărci mari de agrement (catamarane și bărci cu vele) în cadrul programului „O Calabrie mai competitivă”, finanțat de Uniunea Europeană. Scopul acestui program a fost promovarea turismului în regiune, atragerea de turiști și crearea de noi locuri de muncă în Calabria. Cu toate acestea, suspecții nu au folosit niciodată bărcile în Calabria, ci le-au mutat în Sicilia unde puteau obține mai multe profituri. În consecință, suspecții au folosit abuziv fondurile UE, deoarece nu au folosit ambarcațiunile în scopul lor declarat inițial.
Ancheta, coordonată de Parchetul European (EPPO) – organ judiciar al UE, operațional de la 1 iunie, înființat cu sarcina de a investiga și urmări penal infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii – a dus la anchetarea a șase antreprenori din Reggio pentru infracțiunea de delapidare în dauna statului precum și pentru infracțiunea administrativă subsecventă acesteia.
Resursele financiare, bunurile mobile și imobile au fost sechestrate în cadrul Operațiunii numite „Laguna” de la reprezentanții legali ai celor șase companii calabreze care primesc finanțare UE.
În ansamblu, activitățile desfășurate au permis identificarea fondurilor UE utilizate ilegal în valoare de 1.200.000 de euro, dintre care 300.000, odată demarate controalele, au fost revocate sau restituite de către beneficiari.
Auditurile țintite ale companiei, verificările încrucișate, achiziționarea și examinarea documentației administrativ-contabile au permis anchetatorilor să descopere că bunurile care fac obiectul subvenției publice au fost efectiv utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fost achiziționate. Mai concret, anchetatorii au reconstituit modalitățile de săvârșire a infracțiunii, constând în închirierea de ambarcațiuni, prin contracte speciale stipulate prin brokeri de specialitate, cu rute care se încadrează în principal în largul coastei nord-estului Siciliei. Ambarcațiunile au fost acostate și utilizate permanent în Sicilia, cu încălcarea scopurilor prevăzute în anunțul regional care prevedea utilizarea lor exclusivă pe coasta Calabriei.
Acțiunea demonstrează că „Guardia di Finanza, care funcționează astăzi în sinergie cu Parchetul European nou înființat, se adresează sectorului delicat al cheltuielilor publice comunitare și naționale, conștientă că utilizarea corectă a fondurilor publice ajută producția și ocuparea forței de muncă”, susține instituția italiană într-un comunicat.
Foto: Guardia di Finanza