Procurorii DNA au declanșat o anchetă privitoare la modul în care a fost susținută financiar campania electorală a lui Mircea Geoană, candidatul PSD la alegerile prezidențiale din anul 2009. In cadrul acestei anchete au apărut probe care par
a demonstra că anumiți oameni de afaceri au oferit mari sume de bani în schimbul cărora, în cazul în care ar fi câștigat cursa prezidențială, Geoană urma să intervină pentru numirea conducerea Ministerului Economiei și Comerțului a unei persoane agreate de „finanțatori”. Concret, anchetatorii DNA i-au luat în vizor pe Gheorghe Bunea Stancu, președintele Consiliului Județean Brăila, și pe omul de afaceri Ion Nicolae, patronul firmei InterAgro. Ei sunt cercetați pentru modul în care au strâns bani pentru campania lui Mircea Geoană – în cazul lui Bunea Stancu, respectiv pentru felul în care dorea să obțină foloase ilegale de la stat în schimbul finanțării fostului lider PSD, în cazul lui Ioan Niculae.
Din interceptările unor convorbiri telefonice aflate deja la dosarul cauzei, reiese că baronul local ar fi cerut un milion de euro, urmând ca, în cazul ân care ar fi devenit Președintele Romaniei Mircea Geoană să impună la conducerea Ministerul Economiei și Comerțului o persoană agreată de Ioan Niculae dar și ca acesta din urmă să aibă un cuvânt greu de spus în ceea ce privește numirea directorilor la Transgaz și Romgaz. Motivul? Potrivit anchetatorilor, Ion Nicolae ar fi avut nevoie să-i poată controla pe acești directori deoarece o bună parte din firmele sale, ân mod special Combinatul Azomureș din Tg Mureș, pentru a obține profituri consistente, au "nevoie" de gaze la preț foarte mic.
Potrivit anchetatorilor, finanțarea campaniei s-ar fi făcut, parțial, prin banii oferiți unui institut de sondare a opiniei publice, folosit ca paravan. Concret, InterAgro ar fi plătit 150.000 de euro către Insomar, pentru un studiu care nu ar fi fost niciodată făcut. După cum se știe, Insomar este un institut de sondare a opiniei publice aflat în zona de influență a lui Sorin Ovidiu Vîntu. Din datele anchetei ar rezulta că de relația PSD – Insomar s-ar fi ocupat Viorel Hrebenciuc, unul dintre “greii” PSD. În dosar a mai fost pus sub acuzare și Gheorghe Teodorescu, șef al Insomar, personaj cunoscut ca apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu. De-a lungul vremii, presa a scris de foarte multe ori că Teodorescu că ar fi un paravan folosit de Vîntu în afacerea FNI. Conform rezoluției de începere a urmăririi penale în acest dosar sunt cercetați penal următorii: Gheorghe Bunea Stancu, președintele PSD Brăila, pentru abuz înserviciu; Teodorescu Gheorghe, acționar SC INSOMAR SA, acuzat de comiterea infracțiunii de fals; Bărac Viorel, dirctor al SC INTERAGRO SA, pentru fals și Ioan Niculae, acționar SC INTERAGRO SA, tot pentru fals. Dacă ân cazul lui Bunea este vorba despre infracțiunea de corupție, în cazul celorlalți acuzația este de fals în înscrisuri. Până țn present, procurorii DNA i-au audiat, însă doar ân calitate de martori, pe Mircea Geoană și pe Viorel Hrebenciuc. Întrebat de ziariști în legătură cu această afacere, Mircea Geoană a declarat că atunci când a fost chemat la DNA, a fost vorba doar despre niște fleacuri: “Ca sa vorbim în engleză, 'peanuts', cum se spune. Ca să își facă și ei numărul”.
Vasile Surcel