În urma activităților de investigație și percheziții domiciliare din România și Austria din 28 iunie 2022, Parchetul European a formulat acuzații oficiale împotriva a 12 persoane pentru:
- participarea la un grup infracțional organizat,
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință a documentelor false sau inexacte sau a declarațiilor incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea nedreaptă de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene, obținerea ilegală de fonduri naționale,
- spălare de ban
Față de cei 12 inculpați, inclusiv patru funcționari publici, s-a propus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Dosarul este înaintat Judecătorilor de Drepturi și Libertăți din cadrul Tribunalului Municipiului București.
Este important de menționat că pentru a obține fonduri UE și naționale în folos personal, inculpații au acționat în moduri foarte ingenioase.
De exemplu:
-Declararea existenței întreprinderilor mici și mijlocii de producție în locuințe abandonate sau aparținând persoanelor în vârstă;
-Folosirea de fotografii ale aceluiași echipament presupus achiziționat în mai multe dosare de proiect depuse pentru obținerea de fonduri;
-Plata serviciilor fictive între companii controlate de membrii grupului;
-Angajarea fictivă, numai în scris, în mod repetat, a acelorași persoane în mai multe firme care au depus documentație în vederea obținerii de fonduri UE sau naționale.
-Efectuarea de plati externe catre o firma austriaca controlata de membrii grupului sub pretextul achizitionarii de echipamente sau pentru facturi cu continut ireal.
În urma perchezițiilor de ieri și fără a avea încă un inventar complet, a fost ridicată o sumă importantă de dovezi, precum și zeci de mii de euro, vehicule de lux și o armă de foc. Sunt în derulare procedurile de sechestru imobile, bunuri și sume de bani ale inculpaților până la valoarea prejudiciului care depășește 5 milioane de EURO.