Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat marți că Parchetul nu a declanșat o anchetă în cazul lui Robert Turcescu, dar se evaluează dacă sunt indicii în legătură cu săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală.
Întrebat, la sediul CSM, dacă Parchetul a declanșat o anchetă în cazul lui Turcescu, șeful Ministerului Public a răspuns: „Nu. (…) Evaluăm împrejurările și situația și vă asigur că în momentul în care vom lua o decizie vă vom comunica. (…) Noi evaluăm dacă sunt indicii în legătură cu săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală”.
Procurorul general a precizat, întrebat dacă este necesară o confirmare a Ministerului Apărării legat de ceea ce a spus Robert Turcescu, că pentru a fi sesizat Parchetul nu trebuie să confirme „nimeni nimic” într-o fază preliminară. Nițu a negat că ar fi avut o corespondență cu MApN.
„Evaluăm împrejurarea și situația creată și dacă această situație este de natură să constituie sau să ne ducă pe noi la concluzia că sunt indicii în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni ne sesizăm, dacă nu, nu ne sesizăm”, a explicat el.
Șeful Ministerului Public a spus că nu poate să facă o durată a evaluării în acest caz.
Jurnalistul Robert Turcescu a recunoscut că a fost locotenent-colonel sub acoperire, potrivit unui articol publicat duminică pe blogul său, unde a prezentat și mai multe documente.
Ulterior, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, Turcescu a spus că acele documente sunt reale și au fost postate de el.
Turcescu a susținut că nu a fost șantajat, nu a fost supus niciunei presiuni, ci a făcut aceste dezvăluiri pentru că acum „a vrut Dumnezeu” și că, în contextul „ofițerului acoperit la prezidențiale” despre care a vorbit președintele Traian Băsescu, el „nu putea să se mai ascundă”.
De asemenea, realizatorul TV a afirmat că se va prezenta în fața judecătorilor iar de luni nu va mai face emisiunea „Sub semnul întrebării”.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane