Home Actualitate Procurorul șef Betelie și-a exercitat influența asupra vicepreședintelui ANRP, la schimb cerând...

Procurorul șef Betelie și-a exercitat influența asupra vicepreședintelui ANRP, la schimb cerând și el un favor

DISTRIBUIŢI

Procurorul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 și-ar fi exercitat influența conferită de funcția sa asupra vicepreședintelui ANRP la schimb cerându-i solicitantului de influență să-i facă cunoștință magistratului cu o funcționară din PMB pentru rezolvarea unor "probleme".
Curtea de Apel București a făcut, ieri, publică motivarea deciziei prin care, vineri, a dispus eliberarea procurorului șef Mihai Betelie și a secretarului general al Primăriei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, ambii reținuți de procurorii anticorupție pentru fapte de corupție.
În documentul citat instanța reia o serie de exemple ale faptelor verificate de procurorii anticorupție în cazul magistratului Betelie. Astfel, se arată în documentul citat, Betelie ar fi operat în modul favor contra favor, în sensul că ajuta diverse persoane, la rândul său cerând unele favoruri.
Instanța redă în cuprinsul documentului citat două astfel de exemple, când procurorul cere unei persoane, care i-a solicitat să intervină la vicepreședintele ANRP, în vederea soluționării unor dosare de proprietate, ca la rândul ei persoana respectivă să-i înlesnească magistratului punerea în legătură cu o funcționară din Primăria Municipiului București (PMB) care să-l ajute în rezolvarea unor "probleme".
Potrivit unui alt exemplu care se regăsește în motivare, "P.M. M. a apelat la Betelie Mihai pentru soluționarea favorabilă a două dosare aflate pe rolul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) pe numele N. M. V. și A. A. G., sens în care Betelie Mihai și-a exercitat influența asupra numitului Mihai Cristian Sebastian, vicepreședintele ANRP.".
"În schimbul acestor servicii, Betelie Mihai i-a solicitat (persoanei care i-a cerut la rândul ei să intervină – n.r.) să-i facă cunoștință cu R.C.C., funcționară în cadrul Primăriei Municipiului București, pentru a-i facilita rezolvarea unor «probleme»", mai arată instanța.
Instanța mai notează un astfel de exemplu al modului de operare al procurorului: "Numitul M.V. a apelat la serviciile lui Betelie Mihai pentru ca acesta din urmă, în calitate de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 să-i acorde și să-i prelungească dreptul de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, după ce permisul de conducere i-a fost reținut, în urma săvârșirii unei infracțiuni de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, având o îmbibație alcoolică peste limita legală, care face obiectul dosarului 7294/P/2011, aflat în lucru, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4".
Judecătorul arată în motivare că "în schimbul acestui «favor», inculpatul a recurs la serviciile de instalator ale numitului M. V., pentru amenajarea locuinței".
"Au fost relatate și relațiile de care se bucură inculpatul în virtutea funcției de prim procuror, precum și favorurile făcute unor ziariști, pentru a beneficia din partea acestora de susținere mediatică", mai notează instanța.
Mihai Betelie, suspendat din funcția de prim-procuror al Parchetului Judecătoriei sectorului 4 București, și Bogdan Grigorescu, secretarul general al Primăriei Sectorului 1, au fost reținuți joi, fiind acuzați că au participat la administrarea unei firme de mediu a unor rude sau apropiați și au solicitat unui membru al unui partid politic, filiala Ilfov, să le faciliteze desfășurarea activității. Procurorii anticorupție au cerut instanței emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele celor doi.
Curtea de Apel București a decis, vineri seara, ca procurorul Mihai Betelie și secretarul general al Primăriei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, să fie cercetați în libertate în dosarul în care sunt acuzați de corupție, ei având interdicție de a părăsi Capitala pe o perioadă de 30 de zile.
Procurorul Direcției Naționale Anticorupție a declarat recurs împotriva deciziei Curții de Apel București, care se va judeca la instanța supremă.

CAB remarcă degradarea morală a procurorului Betelie
Curtea de Apel București, deși nu a dispus arestarea preventivă a șefului Parchetului sectorului 4 București, Mihai Betelie, remarcă faptul că de pe poziția deținută a administrat o societate, a încheiat contracte cu eludarea legii, punând în lumină o conduită reprobabilă și degradarea sa morală.
„Curtea constată că gravitatea potențialelor fapte comise de către inculpații Betelie Mihai și Grigorescu Bogdan Nicolae, existând presupunerea rezonabilă că de pe pozițiile deținute, care le confereau acestora autoritate și influență, au organizat, condus și administrat o societate comercială în numele căreia, au încheiat, în fapt, în mod direct, contracte de exclusivitate în condiții avantajoase, cu eludarea legii, și s-au implicat totodată, în mod direct, în activitatea acesteia, luând contact cu partenerii de «afaceri» în mod direct și uzând de funcțiile publice, de autoritate pe care le dețineau (partenerii cunoscând că derulau afaceri cu un prim-procuror și, respectiv, un secretar general de primărie), apelând la prieteni cu poziții de autoritate în partide politice pe plan local, prin rugăminți și promisiuni de contra servicii, la nevoie, deși pune în lumină o conduită reprobabilă, precum și degradarea morală a inculpaților, având în vedere circumstanțele factuale reținute, nu atinge periculozitatea socială de natură să susțină aprecierea necesității apărării ordinii publice, în sensul reprimării infracțiunilor grave, pentru a nu întreține opiniei publice sentimentul de insecuritate și pentru a evita repetarea unor astfel conduite de către alte persoane, aflate pe aceleași poziții de conducere“, notează judecătoarea Cristina Craiu, de la Curtea de Apel București (CAB), în motivarea deciziei sale prin care a respins, vineri, propunerea anchetatorilor anticorupție de arestare a celor doi.   

Olga Dumitrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.