• Deși oficial scandalul Danone – iaurt cu dioxină este mort și îngropat, la o mai atentă analiză a situației rămân mai multe întrebări fără răspuns
• De ce Danone, deși știa de suspiciunea de dioxină încă din luna iulie, nu a retras iaurturile suspecte de pe piață așa cum prevede regulamentul Consiliului Europei?
• De ce ANSVSA a făcut cu opt zile întârziere anunțul despre suspiciunea de dioxină, peste data de expirare a unuia dintre loturile suspecte – 20.08.2007?
• De ce în comunicatul dat publicității de Danone din 31.08.2007 nu se face referire decât la analiza efectuată în Ungaria asupra lotului de 11.09. care atesta că iaurtul poate fi consumat și nu se suflă o vorbă despre lotul din 20.08.2007?
• Danone are antecedente periculoase în Europa, compania a fost amendată de Comisia Europeană cu 42,4 milioane de euro pentru o înțelegere secretă pe piața belgiană a berii
• Ce mai pot crede consumatorii despre ANSVSA, după acest episod: e lipsă de profesionalism și neglijență sau la mijloc sunt înțelegeri oculte?
Recentul scandal de pe piața iaurturilor a scos încă odată în evidență cât de fragilă este legislația mioritică în materie de protecția consumatorilor și câte portițe există penntru a putea strecura alimente periculoase pentru sănătate dar totodată perfect legale. Astfel producătorii practic au mână liberă să practice joaca de-a Dumnezeu.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus, la mijlocul lunii august retragerea de pe piață a unor loturi de iaurt Danone Delicios de caise cu data de expirare 20.08.2007 și Danone Delicios de vișine cu data de expirare 11.09.2007, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu dioxină, autoritățile fiind avertizate pe 14 august, printr-un sistem european de alertă.
Potrivit Regulamentului 178/2002 a Parlamentul și Consiliului European – care stabilește principiile generale și cerințele în domeniul alimentar, dacă există motive pentru a suspecta un produs alimentar că ar putea amenința sănătatea animalelor sau a oamenilor, autoritățile publice trebuie să ia măsuri pentru a informa publicul sau pentru a preveni, reduce sau elimina riscul în cauză. Deși avea obligația de a informa publicul, ANSVA a emis primul comunicat referitor la prezenta dioxinei în iaurturile Danone în 22.08.2007, după ce unul din cele două loturi suspecte deja expirase și fusese consumat de populație. Comunicatul ANSVA a fost dat publicității numai după ce presa a semnalat că din mai multe magazine din țară au fost retrase sortimentele Danone aflate în cauză.
Imediat, Milena Nedelcu, director de comunicare la Danone a declat, pentru Ziare.com, că în urma analizelor interne de laborator efectuate de specialistii Danone, nu a fost confirmată prezența dioxinei. Analizele oficiale efectuate de către Laboratorul Comunitar de Referință din Ungaria, au infirmat declarația Milenei Nedelcu, confirmându-se existența dioxinei, dar valorile se încadrează sub limita prevăzută în Regulamentul CE 1881/2006.
La conferinta de presă susținută joi, 30.08.2007 Jacques Ponty, directorul general Danone Romania a declarat: "compania Danone nu a informat imediat, consumatorii despre posibila contaminare a iaurturilor cu dioxină, deoarece astfel de suspiciuni sunt frecvente, iar analizele efectuate ulterior în laboratorul companiei au arătat că produsele erau sigure pentru consum." Adică, deși frecvent apare suspiciunea prezenței dioxinei în iaurturile Danone, compania face analize în propriile laboratoare și constată că de fapt iaurturile sunt bune de consumat, la fel cum a certificate și absența dioxinei din iaurtul cercetat în Ungaria?
Mai mult conform Regulamentului CE 178/2002, art.19 Danone "era obligat ca, în cazul în care suspectează că produsele nu respectă normele de siguranță, să inițieze imediat procedurile de retragere a acestora de pe piață și să anunțe autoritățile competente. Totodată, operatorul trebuie să informeze clienții despre motivele pentru care a retras de pe piață produsul care ar prezenta risc pentru sănătate."
Alte alerte
La același eveniment Jacques Ponty a declarat că "Danone a primit la sfârșitul lunii iulie o alertă de la furnizorul său privind posibila contaminare și că a mai testat în luna august trei loturi, cu date de expirare 22, 23 și 26 august, toate cu același preparat de fruct, iar rezultatele au demonstrat că produsele sunt conforme și bune de consum." El a adăugat că niciunul din aceste loturi nu a fost retras de pe piață pentru că rezultatele au confirmat că produsele pot fi consumate. Toate cele trei loturi verificate au data de expirare înainte ca laboratorul din Budapesta să se pronunțe.
Cutremurătoare este în acest sens și declarația directorului de achiziții al Danone, George Petrișor. "Au fost mai multe loturi produse cu acest ingredient, dar la momentul la care ANSVSA s-a sesizat acestea erau deja vândute." Deci, ANSVSA nu a fost sesizată nicidecum de către Danone despre suspiciunea de dioxină, așa cum cere Consiliul Europei. Dioxina este o substanță cancerigenă. Cea mai întâlnită problemă legată de sănătate în urma intoxicării cu dioxină este acneea severă, care se manifestă prin leziuni ce apar în special la nivelul feței și părții superioare a corpului (ca în cazul lui Viktor Iuscenko, președintele Ucrainei, otrăvit cu dioxină în septembrie 2004).