În mai puțin de un an, au fost create mai multe vaccinuri împotriva Covid-19 deși mulți medici erau sceptici la începutul pandemiei că se va găsi unul, de vreme ce pentru HIV, la patruzeci de ani de la prima alertă de SIDA, din 5 iunie 1981, nu există niciunul împotriva acestei boli. Virusologa Christine Rouzioux explică pentru Le Monde motivele acestei discrepanțe, într-un interviu acordat jurnalistei Marie Slavicek.
HIV și coronavirusul sunt, de fapt, două virusuri foarte diferite, explică Christine Rouzioux, profesoară emerită în virusologie la Facultatea de Medicină René-Descartes (Spitalul Necker), membră a Academiei Naționale de Medicină și a Academiei Naționale de Farmacie.
Principalele explicații ale virusologei franceze:
– HIV (virusul imunodeficienței umane) este un virus care infectează celulele sistemului imunitar – limfocite. Particularitatea sa este că își integrează materialul genetic în cromozomul celulelor pe care le infectează. HIV este un lentivirus care induce o degradare lentă a sistemului imunitar și duce treptat la boala SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite). Corpul este apoi vulnerabil la multiple infecții toxoplasmoza, pneumocistoza, criptococoza.
– Deoarece limfocitele sunt celule care joacă un rol extrem de important în sistemul imunitar, ele sunt întotdeauna active, replicarea virusului fiind continuă.
– Virusul HIV este extrem de inteligent și infectând direct sistemul imunitar, el dirijează răspunsul imunitar simultan cu distrugerea lui treptată
– Singurul punct comun la HIV și Sars Cov 2 este că ambele sunt virusuri al căror material genetic este acidul ribonucleic (ARN). Diferența esențială este că doar HIV reușește printr-o enzimă să transforme ARN-ul în ADN, permițându-i să se infiltreze în cromozomul celulelor infectate.
– Deocamdată omenirea nu a descoperit cum să elimine genomul vital al unui cromozom.