Aproape 10.000 de profesori din Cluj, Mures, Olt, Brasov, Giurgiu, Iasi, Vrancea, Ialomita si Bucuresti s-au adunat ieri in Piata Revolutiei, in semn de protest fata de nerespectarea de catre guvern a acordului incheiat in noiembrie 2005. In zona denumita simbolic -Piata Ţepelor-, si apoi in drum spre Palatul Victoria, acestia au scandat lozinci acide la adresa guvernului, revoltati fiind de -bataia de joc la care este supus invatamantul de 16 ani incoace-. Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, a declarat ca -miting-ul reprezinta o ora de dirigentie in aer liber, unde profesorii ii invata pe guvernanti sa fie corecti si cinstiti-. Ministrul educatiei, Mihail Hardau, a afirmat, ieri, ca nu este de acord cu protestul profesorilor, motivand ca prima zi de scoala nu trebuie folosita pentru rezolvarea nemultumirilor, in conditiile in care se doreste reducerea abandonului scolar. -Sunt zone in care avem scoala de elita, insa in alte zone avem scoala sub mediocra-, a mai precizat Hardau, care s-a aratat nemultumit de faptul ca in ultimii ani scoala incepe si se termina cu greve.
In prima zi de scoala aproape 10.000 de profesori s-au adunat in Piata Revolutiei, in semn de protest fata de nerespectarea de catre guvern a acordului incheiat in noiembrie 2005. Sindicalistii au afisat mai multe tepe simbolice ce reprezentau -Alianta Dispret-Aroganta- si -Ţepele Guvernului: investitii de 1,1 miliarde euro, buget de 6% din PIB, Legea salarizarii-.
In mijlocul profesorilor era un personaj cu o coroana de lauri pe cap, care intruchipa puterea, si avea in maini doi saci: unul gol cu datoriile guvernului catre Educatie si unul plin cu… promisiunile executivului.
Ora de dirigentie, in aer liber
Presedintele executiv al Federatiei -Spiru Haret-, Marius Nistor, a declarat ca -mitingul reprezinta o ora de dirigentie in aer liber, unde profesorii ii invata pe guvernanti sa fie corecti si cinstiti-. Dupa doua ore de proteste in fata Ateneului Roman, zona botezata -Piata Ţepelor-, sindicalistii au marsaluit catre Palatul Victoria. Ajunsi in fata guvernului, cadrele didactice au strigat la -repetenti-: -Iesiti afara, sa vorbim de scoala!-. Pentru ca nu aveau autorizatie de stationare, profesorii s-au limitat doar la o scurta repriza de scandari acide, dupa care au plecat spre case, iar cei din provincie, spre autocarele parcate in zona Pietei Charles de Gaulle.
Scoala romaneasca, de nivel mediocru
Pentru ca la colegiul unde trebuia sa participe la festivitatile de deschidere profesorii au protestat, ministrul educatiei, Mihail Hardau a mers, in cele din urma, la Scoala Generala -Liviu Rebreanu- din Miercurea Ciuc. Acesta a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca scoala romaneasca este una de nivel mediocru. -Sunt zone in care avem scoala de elita, sunt zone in care avem scoala submediocra, si as putea exemplifica cu scolile de arta si meserii, unde sunt total nemultumit de ceea ce produc, dar consuma multi bani -, a spus Hardau. Acesta a mai adaugat ca nu este de acord cu protestul profesorilor, motivand ca prima zi de scoala nu trebuie folosita de dascali pentru rezolvarea nemultumirilor lor, in conditiile in care se doreste reducerea abandonului scolar. La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat tot ieri, in cadrul unei emisiuni televizate, ca scoala romaneasca este, conform standardelor internationale, una mediocra, olimpicii romani nefiind reprezentativi pentru nivelul invatamantului.
-Sa iesim din povestea <minunata noastra scoala>. Scoala noastra este etichetata ca mediocra, iar olimpicii nu reprezinta nivelul scolilor. Nu l-a reprezentat, nu il reprezinta si nu il va reprezenta-, a declarat presedintele Basescu.
Nu mai sunt bani pentru salariile profesorilor din Suceava
Profesorii suceveni risca sa nu-si mai poata primi salariile aferente lunilor octombrie si noiembrie din acest an. Anuntul a fost facut de vicepresedintele CJ Suceava, Stela Acatrinei, care a subliniat faptul ca autoritatile locale nu dispun de fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu plata salariilor catre profesori. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie este lipsa fondurilor, ca urmare a insuficientei finantari de care a beneficiat judetul Suceava la ultima rectificarea bugetara. Acatrinei a precizat ca din totalul de 356 de miliarde de lei cat s-a alocat judetului Suceava, doar 146 de miliarde de lei sunt destinate pentru plata profesorilor. -Dupa ce s-a facut rectificarea, am trimis o adresa catre Ministerul Finantelor, prin care sesizam ca sumele alocate sunt prea mici. Din necesarul de 1.360 de miliarde de lei, noi am primit doar 356-, a declarat Acatrinei. Ea a adaugat faptul ca intr-o singura luna suma necesara pentru achitarea salariilor catre profesorii din judet este de peste 162 miliarde de lei. Vicepresedintele CJ Suceava a spus ca in momentul de fata mai exista bani doar pentru plata salariilor aferente lunii septembrie, ramanand descoperite lunile octombrie si noiembrie.