Administratia Fluviala a Dunarii de Jos va gestiona, in perioada 2006-2007, un program cu o valoare de 50 milioane de euro destinat eliminarii obstacolelor subacvatice, astfel incat Dunarea sa aiba, chiar si in situatia unor debite scazute, o adancime minima pentru navigatie de 2,5 metri.
-Beneficiile programului sunt multiple, atat pentru transportatori (in conditiile in care navele vor putea fi incarcate la capacitatile lor normale), cat si pentru eficientizarea si fluidizarea traficului. Vor fi efectuate lucrari de indiguiri, aparari maluri si dragaje, iar prin acest program se va asigura si canalul pentru apa de racire a centralei nucleare de la Cernavoda-, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Alexandros Galiatatos, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Galiatatos s-a intalnit, in aceasta saptamana, cu Helmut Kukacka, secretar de stat in Ministerul Federal al Transporturilor, Inovatiei si Tehnologiei din Republica Austria. Un alt proiect analizat de cei doi oficiali a vizat aplicarea unui program de monitorizare a traficului pe Dunare. -Monitorizarea va permite o buna comunicare atat intre nave, cat si nave si autoritati. Vor fi cunoscute in orice moment pozitia navelor, fluxul de marfuri si masurile care se impun pentru evitarea potentialelor pericole. Romania si Austria sunt foarte interesate in concretizarea acestui proiect si vor fi primele tari care vor avea un trafic fluvial pe Dunare complet monitorizat electronic, inca din trimestrul I al anului viitor-, a spus Galiatatos.
Alte proiecte analizate au vizat efectuarea de plati electronice de-a lungul Dunarii si infiintarea unei noi linii de containere care sa lege Constanta de porturile din Austria.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane