Parlamentarii ieșeni ai PDL au depus, ieri, la Camera Deputaților, un proiect de lege pentru declararea municipiului Iași drept oraș inițiator al Revoluției din decembrie 1989, motivând că este necesar să fie recunoscute meritele orașului în lupta împotriva dictaturii comuniste.
Grupul parlamentar PDL de Iași, alcătuit din senatorii Dumitru Oprea și Mihaela Popa și deputații Cristina Dobre, Petru Movilă, Nicușor Păduraru și Teodor Marius Spînu, a depus, ieri, la Camera Deputaților, un proiect de lege, cu articol unic, prin care se cere declararea municipiului Iași drept oraș inițiator al Revoluției române din decembrie 1989.
„Am declanșat demersul de adoptare a legii prin care să fie recunoscute în mod clar meritele orașului nostru în lupta împotriva dictaturii comuniste. Acest gest este un semn de cinstire și recunoștință față de eroismul disidenților, constituiți în Frontul Popular Român, care pregăteau revolta anticomunistă din 14 decembrie 1989“, susțin, într-un comunicat de presă, inițiatorii proiectului de lege.
În expunerea de motive, cei șase parlamentari ieșeni ai PDL se referă la „curajul și sacrificiul“ unor lideri ai mișcării anticomuniste din Iași, între care se numără Cassian Maria Spiridon, ?ê?£tefan Pruteanu, Vasile Vicol, Aurel ?ê?£tefanachi, Ionel Săcăleanu, Valentin Odobescu și Titi Iacob.
„Ei au fost arestați în 13 decembrie, duși în beciurile Securității, bătuți și înfometați până în 22 decembrie. Legea este un omagiu și o reparație morală adusă ieșenilor care au avut imensul curaj de a înfrunta dictatura comunistă. Practic, ei sunt declanșatorii Revoluției din decembrie 1989“, afirmă inițiatorii acestui demers.
În decembrie 1989, în Iași au fost împărțiți fluturași, prin care populația era invitată să participe la o acțiune de protest, care urma să aibă loc în piața centrală, în 14 decembrie. Manifestația nu a mai avut loc, autoritățile blocând în 14 decembrie, accesul oamenilor în centrul municipiului. Totodată, stația de tramvai din zonă a fost mutată timp de câteva zile, pentru a evita aglomerația în centrul Iașiului.
De asemenea, fosta Securitate a făcut mai multe arestări, pe 13 decembrie 1989, fiind vizate persoanele care au pus la cale mitingul de protest ce urma să aibă loc la Iași în după-amiaza zilei de 14 decembrie
Olga Dumitrescu