Home Actualitate Protecția Consumatorului a ajuns și în sectorul bancar

Protecția Consumatorului a ajuns și în sectorul bancar

DISTRIBUIŢI

Sesizările privind contractele de credit s-au înmulțit de la începutul anului, după cum a declarat pentru Hotnews, Dan Vlaicu, președintele Autorității pentru Protecția Consumatorului (ANPC). În prezent, ANPC desfășoară controale în aproape toate băncile, pentru a verifica dacă sunt aplicate clauze abuzive.

"Am pornit de la sesizările pe care le-am primit și am extins controlul pentru a vedea ce se întâmplă în contractele băncilor. Sesizările s-au înmulțit de la începutul anului 2008, când unele bănci au introdus comisioane, dar controlul nu a fost realizat numai din acest motiv. Este un control tematic pe care îl realizăm periodic", a spus Vlaicu. Controlul ar urma să fie încheiat până la sfârșitul lunii iunie. "Vom avea discuții cu Asociația Română a Băncilor. Dorim ca acest control să aibă urmări practice, care înseamnă inclusiv modificări legislative", a precizat președintele ANPC.
Tot la sfârșitul controlului vor fi făcute publice și numele băncilor unde s-au descoperit nereguli sau practici înșelătoare.

În prim-plan, clauzele abuzive

Reclamațiile clienților au vizat lipsa informațiilor complete cu privire la comisioanele aplicate, majorarea dobânzilor și a comisioanelor fără informare, refuzul recalcularii dobânzii la credit în scopul rambursării anticipate, neconcordante între ratele prevăzute în contract și cele care se percep, nerespectarea clauzelor privind închiderea contului la termenul-limită din contract.
ANPC este singura instituție care poate verifica dacă băncile impun clauze abuzive, în baza legii 193 din 2000 care sancționează practicile înșelatoare și a legii 363 din 2007 care stabilește clauzele abuzive.
Printre clauzele abuzive se numără: dreptul comerciantului de a modifica unilateral clauzele contractului fără motiv întemeiat; interzicerea sau restricționarea dreptului consumatorului de a rezilia contractul sau de a-l denunța unilateral, în condițiile în care comerciantul are acest drept; dreptul comerciantului de a crește prețul serviciului, fără să acorde consumatorului dreptul de a anula contractul, în cazul în care prețul final este prea mare în raport cu prețul convenit la încheierea contractului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.