Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a continuat curatenia prin institutiile descentralizate ale MAPDR. El a numit un nou director al Agentiei Domeniilor Statului, dupa ce Corpul de Control a semnalat acolo un adevarat dezastru. Verificarea actelor de la ADS a scos la iveala 130 de contracte modificate prin acte aditionale. Ministrul Flutur spune insa ca verificarile continua la ADS pentru a se crea o imagine completa. Oficialii de la MAPDR au fost surprinsi sa constate ca la Domeniile Statului, directorul de la Urmariri Contracte era un fost angajat al lui Culita Tarata, personajul ale carui contracte erau suspecte. Schimbarea lui Corneliu Popa din fruntea ADS si desfiintarea Consiliului de Administratie al institutiei vine dupa ce -Curentul- a prezentat ample materiale despre neregulile comise de institutie in cheltuirea banilor publici. Numele lui Popa a fost in ultimii ani implicat in mai multe scandaluri.
La scurt timp dupa preluarea portofoliului ministerial, Gheorghe Flutur si-a trimis Corpul de Control la Agentia Domeniilor Statului. El viza in principal contractele incheiate cu firme ale unor baroni PSD despre care se vorbise vreme de patru ani. Cel mai important contract era cel referitor la Insula Mare a Brailei. Dupa cateva zile, problemele incepeau sa se precipite la ADS, iar arhiva era sigilata.
130 de contracte modificate
Primul lucru constatat de inspectorii de la Corpul de Control al MAPDR a fost faptul ca la 130 de contracte au fost facute acte aditionale care ii favorizau pe agenti economici si defavorizau statul. Ministrul Flutur a decis in acel moment sigilarea arhivei ADS, pentru a nu se acoperi ilegalitatile facute acolo.
Un alt aspect strigator la cer descoperit dupa control a fost ca directorul de la Serviciul -Urmariri Contracte- era Mihai Ciobanu, un fost angajat al lui Culita Tarata.
Inspectorii MAPDR considera ca acest lucru a facut posibile o serie de nereguli in derularea contractului de concesiune de la Insula Mare a Brailei in favoarea lui Culita Tarata. Contractul original semnat intre ADS si firma lui Tarata nu a putut fi gasit de Corpul de Control al MAPDR. -Nu puteam sa il inlocuiesc pe Ciobanu pentru ca el fusese numit in urma unui concurs organizat de minister-, s-a scuzat, ieri, Corneliu Popa.
Scandaluri lant in jurul fostului director ADS
Din 1991 pana in 2001, cand a inceput sa lucreze in institutii publice, Corneliu Popa a lucrat la Timisoara, de acolo venind si cele mai multe scandaluri. Despre el s-a spus ca a solicitat 70.000 de euro spaga la privatizarea FloraTim din orasul de pe Bega. De asemenea, tot in Timis a existat un scandal cu privire la privatizarea societatii Sertim, care avea active de peste noua miliarde de lei, dar a fost adjudecata, cu acordul ADS, pentru numai 1,4 miliarde de lei. -Eu cred ca domnul ministru a fost dezinformat de Corpul de Control. Nu exista astfel de probleme. Toate actele au fost facute asa cum trebuia-, se dezvinovateste Popa.
Tot anul trecut, ADS a mai primit o lovitura, fiind obligata sa restituie 1.200 de hectare in Arad, pentru ca la procesul cu timisoreanul Neculai Miron nu s-a prezentat asa cum trebuia. Valoarea afacerii era de peste 100 milioane de euro. In acelasi timp, la ADS au existat suspiciuni si cu privire la semnarea unui contract de 20 milioane de dolari intre institutie si un consortiu din care facea parte si o companie timisoreana. Respectiva intelegere se referea la realizarea masuratorilor topografice pentru terenurile administrate de ADS. -Se adunasera prea multe si nu se putea continua in acest fel-, a conchis ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.
Blocarea legii
O alta problema legata de activitatea conducerii Agentiei Domeniilor Statului se referea si la aplicarea Legii 507/2004 privind stimularea privatizarii si dezvoltarii societatilor comerciale din domeniul agriculturii. Functionarii ADS au blocat pur si simplu fluxul de acte pe traseul Ministerul Finantelor – Ministerul Agriculturii. Acest aspect se pare ca va fi rezolvat de noul sef al ADS, Barna Tanczos. Acesta a fost numit ieri in functie si doreste sa continue controlul la institutie pentru a vedea exact care este dimensiunea -dezastrului- de la ADS.