Home Actualitate Proteste de amploare la Oltchim, greva foamei la Mechel

Proteste de amploare la Oltchim, greva foamei la Mechel

DISTRIBUIŢI

 Peste o mie de angajați ai Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează, joi, în fața pavilionului administrativ al unității, nemulțumiți de restanțele salariale și de faptul că au fost anunțați că vor fi disponibilizați înainte ca planul de reorganizare al unității să fie elaborat și aprobat.
Printre cei o mie de participanți la protest se află și 450 de salariați de la Divizia Petrochimică Bradu de lângă Pitești, care aparține combinatului Oltchim. Aceștia au plecat, joi dimineață, de la Pitești cu nouă autocare pentru a participa la protestul de la Râmnicu Vâlcea.
Oamenii strigă "Hoții, hoții!", "Vrem să muncim" și "Nu ne mai mințiți", ei spunând că nu vor înceta protestele până nu vor avea răspunsuri la revendicări și până când premierul Victor Ponta nu va veni la combinat.
Liderul Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Diculoiu, a declarat că angajații sunt nemulțumiți că vor fi disponibilizați, că există restanțe salariale pe trei luni și că activitatea petrochimiei piteștene nu a fost reluată.
"Combinatul vâlcean funcționează doar la șase la sută din capacitate, banii reprezentând capitalul de lucru, cele 45 de milioane de euro nu au venit, cu ei am putea crește capacitatea de producție la 65 la sută și ar asigura menținerea producției la un asemenea nivel, care permite profit și menținerea oamenilor la lucru, păstrarea locurilor de muncă. Cerem insistent prezența premierului Victor Ponta la Vâlcea pentru a ne spune cum stau lucrurile la combinat. Sunt oameni aici care nu au din ce trăi de trei luni de zile, au rate la bănci, au restanțe la asociații, au copii de crescut, e o catastrofă socială. Ne-am săturat de rapoarte, analize, este obligatoriu să ni se spună concret, plecăm acasă cu salarii compensatorii, situație pe care nu ne-o dorim, sau rămânem, dar să știm perspectiva combinatului", a declarat Mihai Diculoiu.
De asemenea, personalul disponibilizat de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii a reluat, joi, protestul față de patronatul rus al întreprinderii, care nu le achită, din 4 februarie cele trei salarii compensatorii.
Miercuri, fostul muncitor Gabriel Bucur, aflat în greva foamei în fața combinatului, și-a pierdut cunoștința și a fost transportat în stare gravă la spital, unde a primit primele îngrijiri medicale.

Deși epuizat din cauza lipsurilor majore cu care se confruntă împreună cu familia sa, după ce a fost concediat de la Mechel în grupul celor 800 de muncitori disponibilizați în 2012, Gabriel Bucur a intrat în greva foamei luni, 25 martie, și timp de două zile a înnoptat, pe ninsoare și frig, în cortul instalat de el pe trotuarul din fața combinatului. Alți cinci muncitori rămași fără loc de muncă se află în greva foamei.

Un grup format din aproximativ 50 de foști angajați, din cei 720 concediați în acest an Mechel Câmpia Turzii, vor picheta, începând de luni, 4 aprilie, sediul Guvernului și al firmei Invest Nikarom – noul acționar rus al fabricii – din București.

Liderul sindicatului "Industria Sârmei", inginerul Ioan Pascu, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că la acțiunea de protest din Capitală vor participa și siderurgiști din celelalte combinate Mechel din România.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.