Home Actualitate PSD a modificat în 2017 definiția conflictului de interese așa că ministrul...

PSD a modificat în 2017 definiția conflictului de interese așa că ministrul Costache NU poate fi încadrat la nicio infracțiune

DISTRIBUIŢI

După ce PSD a modificat definiția conflictului de interese din Codul Penal în anul 2017, ministrul Costache nu mai poate fi acuzat de o astfel de faptă. Până în iulie 2017 articolul 301 din Codul Penal prevedea că angajații plătiți din bani publici „nu pot îndeplini un act ori să participe la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”. În 2017, infracțiunea s-a redefinit eliminându-se cazurile „sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură.”, rămânând doar deciziile prin care familia funcționarului este vizată. Desigur că PSD când a modificat Codul Penal s-a gândit că va rămâne veșnic la guvernare, uitând vorba românească: nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește.

UPDATE ora 11.20 Parchetul General anunță că nu va deschide niciun dosar ministrului Costache

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună nu vede nici ea vreun conflict de interese nici penal, nici administrativ în dezvăluirile presei:

„Avem un chirurg. Victor Costache. Care după ce studiază in România, profesează 10 ani in Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia, Germania și în Quebec. Apoi decide sa se întoarcă in România. Mai decide, dupa o vreme, sa accepte sa fie ministrul sănătății. Moraliștii de serviciu încep sa îl atace ca profesează gratis (ma rog, pe un contract cu valoare minima ca altfel nu permite legea noastră), in timpul liber. De neacceptat, urla câinii de serviciu. Halucinant și nu trebuie sa ramana nepedepsite nici întoarcerea acasa, nici acceptarea functiei de ministru al sănătății in țara nosocomialelor, a găștilor medicale care fac exact ce vor, a mult prea potentei Casei de Sanatare stat-in-stat, cu prețuri decontate in spitale mizere la nivel de top in orice alt stat funcțional.

Pentru mine cazul ministrului, chirurgului Costache este un caz test.

1. Test pentru toate partidele, inclusiv cele cu ‘oameni noi’ si ‘politica altfel’, care de-a lungul anilor au promis de la 25 de mii de euro (PSD Geona) la scutiri de taxe (USR Barna) tot ce se putea imagina pentru romanii care se întorc acasa. Nu e clar ce romani. Probabil nu cei care au o profesie și au făcut performanța in pribegie și nu cei care nu vor vota orbește niciun politician care promite chestii discriminatorii numai pentru voturi obținute usor. Chirurgul Costache nu intra in nicio categorie care sa folosească micului politician dâmbovițean, care vede numai pana la următoarele alegeri și nu se da plecat nici când pierde lamentabil caci se crede un fel de Mesia local. Ce ii oferă patria lui Victor Costache? Mai nimic, caci in afara de premierul care l-a numit niciun politician cu întoarcerea diasporei in discurs și oferte mirobolante pentru cei care nu se întorc niciodată nu a deschis gura sa spună nimic despre ridicolul atacului la chirurgul Costache. USR (ca PSD nu ma interesează) putea ieși prin Dan Barna sa spună ca sustine neimpozitarea celor 200 lei pe operație pe cord deschis făcută de Costache cel reîntors acasa. Și ca invita și alți chirurgi, cercetători, juriști, chimiști, fizicieni, matematicieni, patiseri și șoferi sa vina acasa pentru exact aceleași avantaje. A fost însă tăcere, ca atunci când inviți o ruda mai deșteaptă la masa, dar speri din tot sufletul sa nu vina ca nu poți susține conversatia.

2. Test pentru presa, aceea cică inca frecventabilă, care ataca nemilos si arunca cu conflict de interese acolo unde nu exista niciun conflict. Exista numai pasiunea cuiva pentru meseria de baza: nu de ministru, ci de chirurg. Si asta nu încape in categoriile cu care operează presa de atac la comanda. Și nici nu aduce publicitate sau satisfacția investitorilor dependenti de bucuriile chiolhanurilor locale.

Ma întreb ce ar vrea presa care îl ataca pe Costache pentru ministerul Sănătății? Și politicienii care tac vinovat? Un tractorist despre care sa fim siguri ca nu operează in week end ca sa nu încalce înaltele standarde morale din România și sa nu intre, doamne ferește, in vreun conflict de interese care sa strice brandul României de cea mai curată țara când e vorba de ce trebuie sa facă vecinul? Sub sanctiunea maxima a morții / omorarii caprei daca nu se conformează. Vrea presa moralista din România un medic de duzina dependent de încrengăturile de casta din medicina românească pe care acceasi presa le denunță? Pana acum presa asta moralista ne induce in desant ideea ca nu e bun un chirurg care a operat 10 ani in tari functionale. Nu e buna nici experiența lui și nici el, ca vine cu idei de import și ne strica feng shui’ul de capitalism cu idei socialiste și apucături sovietice. Nu e bun ca promovează ideea spitalului privat in România care sa concureze spitalul de stat captiv pe bani mulți, atât de mulți ca numai Casa de Asigurari de Sanatate știe câți și nu ne spune ca sa nu murim pe loc și sa piardă plătitori pentru nimic la cea mai mare afacere de corupție din România: sănătatea. Mai vrea chirurgul acesta Costache sa reducă din cheltuieli pentru intervenții in alte state ale Uniunii pe formularul E112, pe bani mult mai mulți decât dacă intervenția se face in România in sistemul privat. Șoc, groaza! E deci periculos Costache și trebuie doborât pana nu strica de tot cutumele locale ale micii intelegeri.

Și acest atac vine exact după ‘consensul’ in societatea noastră egalistarista ca justiția socială începe cu magistratul care nu merita pensia pe care jandarmul care gazează și invartitorul de hârtii din sistemul militar le merita pe deplin.

Eu nu pricep nimic. Nu pricep ce țara vrem și ce opțiuni facem. Și nu pricep ce oferta politica exista pentru o țara functionala. Pana acum am priceput ca singurul proiect de tara e aruncarea cu bani in cresteri nesustenabile de salarii si pensii care sunt sustinute numai de cei cu orbul gainii si indiferenta fata de copiii care vor ramane sa plateasca dezmatul cu lautari al intratului cu capul in zidurile realitatii.

Din cazul Costache înțeleg numai ca vorba veche cum ca nimeni nu e profet in propria țara e ca niciodată mai adevarata. Vrem reforma, dar sa nu doară, suntem in noroi pana la gât dar știm noi singuri cum sa ieșim din el, candva cand va fi mai profitabil pentru noi. Costache e suspect ca, pe langa functia publica pe care daca o faci onest si ai o profesie o faci in pierdere, își face gratis profesia cea mai nobila, de medic, in week end. Dar dam din gura ipocrit cu diaspora pe care o așteptam acasa cu pâine și sare. Asa va fi primit oricare, exact precum Victor Costache – la proportiile cuvenite, ca nu toti ajungem ministri. Diaspora zilele acestea e chirurgul Costache căruia ii doresc sa nu fie dezamăgit. Exista o țara paralela cu politica dâmbovițeană și presa pe comanda care îi admira performanța dovedita înainte de reîntoarcerea acasa. Restul e gargara locală, provinciala, pentru bani de publicitate sau pentru voturi când avem nevoie de diaspora. In realitate, ne pasa de diaspora și ce poate aduce înapoi acasa, in general de reforma autentica in Romania, cam cât ne pasa de negrul de sub unghie in țara europeană cu cel mai mic consum de săpun pe cap de locuitor.”, scrie Raluca Prună pe Facebook.

4 ARII

  1. Corect!!!daca reuseste sa ramina contrar tuturor atacurilor dure si sa schimbe sistemul incadrindu- l asa cum este intr- o tara normala,va fi un mare avantaj pentru generatiile ce urmeaza!Trebuie inceput cu incadrarea medicilor in sistem, cum si in ce conditii pot lucra in sistemul public si/ sau privat, punerea la egalitate in rambursari de acte medicale de catre CNAS a sistemul public si privat,obligativitatea de asigurari suplimentare pe clase si care sa fie functionale !Are insa resurse pentru a lupta cu orgoliile si interesele din sistem deaceea trebuie sustinut!

  2. Pai din cate stiu eu si contra abuzurilor de genul asta tipau PNListi si promiteau ca daca vor avea ei putere vor anula aceste abuzuri PSDiste,acum dupa ca au puterea sa indrepte o lege stramba ei ce fac?,merg pe principiul lasa ma sa profitam si noi ca doar nu folosim o lege pe care am dat-o noi pentru noi.

  3. Victor Costache ne-a fost prezentat drept un chirurg de renume national sau poate international. Ni s-a spus ca in „vasta lui experienta medicala” a participat la 800 de operatii in 15 ani. Aparent suna bine, dar daca facem o simpla impartire rezulta 3-4 operatii pe luna, iar faptul ca a participat nu inseamna ca a operat. Experienta lui practica este in realitate submediocra. Experienta manageriala care l-a propulsat direct ministru ? Nu mai comentez.
    Acum se ocupa de programe de sanatate cu bani europeni, care se adreseaza medicinii interventionale de urgenta si vrea sa includa pe lista spitalelor de urgenta si spitale private care nu fac decat operatii programate cu banii jos.
    Victor Costache nu a facut nici o garda adevarata intr-un spital de urgenta din Romania, ca medic specialist sau primar, nu stie ce inseamna sa faci 5 sau 10 operatii majore pe zi si crede ca adresabilitatea si volumul de munca care merita fonduri din programe europene se aseamana cu adresabilitatea dintr-un spital privat cu 10-20 de operatii selectate si programate pe luna. El crede ca un medic de spital adevarat are program 8 ore pe zi, iar in rest timp liber, ca la privat. Sau ca daca va duce pacienti critici in urgenta la privat, acestia vor sta in stand-by pana vine medicul de acasa, sau el de la Bucuresti la Sibiu. Acum e ministru 8 ore pe zi, iar in rest e in timp liber.
    Cat despre programul lui de lucru la Polisano Sibiu, de cand e ministru n-a mai ajuns la Sibiu, cine incearca sa se programeze la el, e redirectionat la alt medic, dar incaseaza salariul conform contractului. La fel si la universitatea din Sibiu, unde e conferentiar, nu are studenti, nici rezidenti, nici cursuri, dar incaseaza salariul de conferentiar.
    Exemplu de medic, exemplu de ministru.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.