Coaliția PSD-ALDE pare hotărâtă să distrugă mediul privat. Gândit pentru „creșterea eficacității și eficienței în colectarea impozitelor și a contribuțiilor sociale, creșterea conformării fiscale prin facilitarea conformării voluntare și reducerea presiunii fiscale și a poverii administrative suportate de contribuabili”, proiectul de Modernizare a Administrației Fiscale (RAMP) a fost inițiat de ANAF în parteneriat cu Banca Mondială și a intrat în efectivitate în luna August 2013.
Surse concordante au declarat pentru ziarul Curentul că la vizita recentă din SUA, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, s-ar fi exprimat că România vrea să renunțe la proiectul RAMP.
Ulterior, Mișa a și anunțat un nou bir pentru firme, respectiv taxa de solidaritate de 2%, după ce anterior a bulversat patronii anunțând introducerea ineptei măsuri split TVA.
RAMP (Revenue Administration Modernization Project), preconiza că România urma să acceseze fonduri rambursabile în valoare de 70 de milioane de euro pentru modernizarea administrării fiscale. „În anii 2015 și 2016, RAMP a stat pe loc, existând decalaje majore față de calendarul inițial care prevedea ca, în anul 2018, RAMP să fie finalizat”, după cum recunoștea în iulie 2017 fostul șef ANAF, Bogdan Stan.
Stan a avertizat încă din iulie că „fără o însănătoșire a sistemului informatic, RAMP nu va fi aplicat. Sistemul informatic trebuie să fie menținut funcțional. Dar nu s-a achiziționat un echipament informatic pentru menținerea la cote rezonabile a infrastructurii actuale de servere și unități de stocare”, a mai spus președintele ANAF.
Acum se pare că România vrea să renunțe de tot la modernizarea ANAF prin RAMP care ar fi redus și presiunea fiscală și povara administrativă a contribuabililor și ar fi crescut colectarea și controlul. În schimb, neprofesioniștii din PSD-ALDE inventează tot felul de măsuri imbecile: profesoara de română-italiană Olguța Vasilescu a inventat condica de prezență cu oră de venire, de plecare, cărarea peste tot a celor care fac teren a biblioraftului conținând contractul de muncă (ce va cuprinde toate actele adiționale, îmcheiate de-a lungul timpului, fișa postului și diverse anexe) iar profesorul de sport Ilan Laufer a propus introducerea Split TVA. Această birocrație sufocantă a făcut ca numărul firmelor care au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2017 să crească cu 7% față de 2016.
Alte idei vehiculate de incompetenții care s-au perindat prin guvernul PSD-ALDE: impozit pe gospodarie, impozit pe venitul global, impozit pe cifra de afaceri, translatarea contributiilor de la angator la angajat, nationalizarea Pilonului 2 de pensii.
Ieri în plenul Parlamentului Ionuț Mișa a declarat că 82,35% din contribuabilii care declară TVA îl plătesc.
Implementarea RAMP ar duce ea singură la o creștere a „nivelului de conformare la declarare și la plată cu 5%”. Nu mai vorbim de o creștere a satisfacției contribuabililor cu 15%.
Dar de ce să preluăm modelul modern american RAMP (cum a încercat guvernul Cioloș) și să nu mergem în continuare cu cel coercitiv, rusesc?
Așa că Olguța și Tudose au anunțat satisfăcuți că vor reintroduce infracțiunea de evaziune (deși CCR a declarat-o neconstituțională) pentru neplata la timp a reținutelor la sursă. Atenție, e vorba de cele deja declarate ca datorate pentru care oricum se calculează dobânzi/majorări/penalități, nu se referă la de cei care plătesc oamenii la negru și nu declară nimic. Pentru aceștia prin OUG, Olguța și Tudose au dezincriminat infracțiunea, transformând-o în contravenție.
Iar azi, infractorul condamnat definitiv de ÎCCJ, Remus Borza, devenit deputat pe listele ALDE a cerut public „Inasprirea legislatiei privind combaterea evaziunii fiscale si a spalarii banilor. Asimilarea acestor infractiuni crimei organizate, majorarea pedepselor intre un minim de 10 ani si un maxim de 20 de ani inchisoare si confiscarea extinsa a averii.” Asta în timp ce în Parlament, PSD-ALDE-UDMR vor să dezincrimineze infracțiunile de abuz în serviciu comise de politicieni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane