Sistemul informatic folosit la referendumul pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu va fi folosit și la alegerile europarlamentare.Informația a fost făcută publică chiar de către Liviu Dragnea, cel care s-a ales cu un dosar penal în urma referendumului din 2012, tocmai din motiv de fraudare a votului.
Liviu Dragnea a susținut, în emisiunea "După 20 de ani" , că la alegerile europarlamentare din 25 mai va folosi același sistem informatic de la referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui, menționând că nu vede nimic ilegal în utilizarea sistemului.
"Bineînțeles (că va fi folosit – n.r.). Acel sistem a fost folosit și la alegerile locale și la parlamentare. Nu am avut nicio problemă pentru că nu a candidat Băsescu. Numai la referendum am avut o problemă, se pare. Sigur că va fi folosit, este un sistem de transmitere a prezenței la vot și de transmitere rapidă a rezultatului final după ce se încheie votarea. Este folosit oriunde în lume, și îl folosesc și celelalte partide, inclusiv PD. Dar acolo a fost în regulă, era sub oblăduirea unei instituții serioase din statul roman. Dar sistemul de transmitere a informației toată lumea îl folosește. Unii dau telefoane, alții prin porumbelul călător, alții prin email. Dar faptul că tu ai dreptul să știi prezența la vot nu este interzis de nicio lege", a declarat Dragnea.
Vicepremierul glumește pe seama acuzațiilor de fraudare a referendumului din 2012, în urma căruia s-a ales cu dosar penal pentru fraudare, spunând ironic că ucrainienii i-au cerut și ei ajutorul, având nevoie de voturi la referendumul din Crimeea.
"Eu am auzit că, de fapt, a apărut o solicitare ca din alea 2 milioane de voturi care le-am furat la referendum, dacă pot să le dau și lor un milion. Le-am spus că nu, mai ne trebuie și nouă aici. Acum nu știu nici dacă m-ar fi lăsat premierul Victor Ponta să-i ajut", a glumit el.
Judecat pentru ”fraudă la referendum”
Vicepremierul a fost trimis în judecată pe 7 octombrie 2013 deoarece și-a folosit influența în partid cu scopul de a obține, prin orice mijloace, o prezență la vot de minimum 60%, rezultat care-i asigura demiterea președintelui.
Dragnea ar fi coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje și ordine de stimulare a participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către activiștii de partid din PSD și PNL. Imediat după ce dosarul său a ajuns pe masa Laurei Kovesi pentru a fi semnat în vederea trimiterii la judecători, procurorul general Tiberiu Nițu l-a revocat din funcție pe Lucian Papici, anchetatorul care a instrumentat cazul.
Dragnea a fost susținut în fraudarea Referendumului de 74 de președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, județele monitorizate de procurori.
Liviu Dragnea este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Interceptările arată cum își mobiliza subalternii fostul șef al CJ Teleorman. Dragnea : „Organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în brațe! Aveți decât 38% prezență în Alexandriaî".
Olga Dumitrescu