Vă imaginați un elev care, la o problemă complicată de geometrie rezolvabilă prin construcții ajutătoare la care se cere să se calculeze aria unui cerc, să răspundă că cercul nu are arie? Așa scrie în unele manuale de clasa a-VIIa: cercul nu are arie, doar discul! Cercul este o linie și are doar lungime, discul este o suprafață și el are arie. Acestea sunt mesajele care au inundat internetul într-o încercare disperată a PSD de a demonstra că de fapt Viorica nu e chiar așa de proastă.
Și da, e adevărat există autori de manuale de matematică, aprobați de ministerul Educației, care susțin asemenea prostie preluată ca atare de unii profesori de la clase.
Acesta ar putea fi și motivul pentru care președintele Klaus Iohannis a tăcut atunci când i s-a povestit că Dăncilă a răspuns greșit la întrebarea care e aria cercului, nevrând să intre într-o polemică inutilă referitoare la aria cercului sau aria discului.
Cum e corect?
Cea mai recentă ediție a Micului Dicționar al Academiei Române, cea din 2010, precum și Dicționarele explicative ale Llimbii române, edițiile din 1998 și 2009 definesc cercul ca fiind: figură geometrică plană formată din mulțimea tuturor punctelor egal depărtate de un punct fix; circumferință; suprafață limitată de această figură. Prin urmare, cercul are o arie, fiind o suprafață.
Totodată, discul este definit ca fiind orice obiect de formă circulară și plată. Așadar discul nu este o figură geometrică și mai mult, el nu este o figură plană, ci fiind obiect, are o grosime adică este de fapt un cilindru.
Pentru cei care comentează că această abordare e una modernă, puteți citi programa pentru examenele elevilor de 15-16 ani din Marea Britanie, GCSE, pe site-ul guvernului britanic AICI, unde este prezentată la pagina 10 formula ariei cercului (area of a circle).
Cred că intrăm prea mult pe tărâmul speculațiilor lingvistice și geometrice… Și mai cred că individa e doar tâmpită și atât !
Bine zis!
Cu cât mai mult încearcă să o scoată la liman, cu atât mai tare se adâncește în kk.
In nici un caz nu-i pot fi banuite subtilitati semantice, EDITAT cu brosa si coc.
In formularea ” aria cercului” este subinteles acronimic termenul „aferent”.
Aria aferenta cercului suna scolastic, de aceea formularea aria cercului este,
in limbajul curent, suficienta.