Home Actualitate Publicitate mascata pe bani publici

Publicitate mascata pe bani publici

DISTRIBUIŢI

Agentia Nationala de Consultanta Agricola incalca cu nonsalanta Legea achizitiilor publice si pe cea a publicitatii de stat. La mai bine de un an din momentul in care directorul ANCA a fost schimbat tocmai pentru aceste motive, noua conducere pastreaza vechile obiceiuri. Desi este numit recent, Viorel Morarescu a calcat deja stramb. El a semnat un contract de publicitate de stat la scurt timp dupa ce premierul Tariceanu se lauda cu noua sa lege referitoare la publicitatea publica si promitea ca practicile PSD in domeniu nu vor mai fi utilizate. Promisiunile premierului au fost incalcate de directorul ANCA, ce a nesocotit si Legea achizitiilor publice.

El a atribuit fara licitatie 250 milioane de lei Societatii Nationale de Radiodifuziune pentru 204 interviuri de popularizare a activitatilor de consultanta efectuate de ANCA. Acum, Morariu spune ca de fapt interviurile platite nu sunt publicitate publica. Managerul ANCA a fost dat de gol de ofiterul sau de presa, Maria Roscan, care ne-a spus ca respectivele interviuri nici macar nu sunt marcate ca reclama platita.


Dupa ce a semnat un contract ilegal, directorul ANCA incearca sa gaseasca tot felul de explicatii hilare. El spune ca radioul de stat este singurul cu acoperire nationala sau ca interviurile cumparate nu reprezinta publicitate.

Fara Kiss FM sau Pro FM

Prin contractul semnat la data de 1 august 2005 cu Societatea Romana de Radiodifuziune, ANCA a cumparat 204 interviuri -in vederea popularizarii catre producatorii agricoli a activitatilor de consultanta-, conform anuntului de atribuire publicat in Monitorul Oficial doua saptamani mai tarziu.

Valoarea contractului este 250.000.000 de lei vechi, in anunt nespecificandu-se daca pretul include TVA. De asemenea, in contract nu se spune care este durata unui interviu sau caracteristicile acestuia.

La inceput, Morarescu spune ca a semnat cu SRR pentru ca este singurul radio national, apoi ofiterul sau de presa Maria Roscan a explicat ca nu va face niciodata publicitate altundeva. -Noi nu o sa ne ducem nici la Kiss FM, nici pe Pro FM sau pe alt post de radio din asta-, a spus ea fara sa explice ce are cu aceste radiouri.

Doua legi incalcate

Atribuirea directa efectuata pentru acest contract de catre ANCA a sfidat legea achizitiilor publice. Dorinta managerilor de la ANCA de a nu organiza o licitatie nu a putut fi explicata de acestia. Intrebat de contract, directorul general Morarescu a cerut o jumatate de ora pentru documentare, apoi s-a ascuns, iar la telefon a pasat-o pe directoarea economica Puica Ghita. Din nefericire, ea nu dorea sa vorbeasca decat fata in fata si era isterizata de faptul ca a ajuns cineva sa stie ce contract a semnat ANCA.

-Da* de unde stiti de contractul acesta?-, a intrebat Ghita, care apoi a spus ca incalcarea legii nu este treaba presei, ci a politiei si a Curtii de Conturi.

Pana la urma, Viorel Morarescu a raspuns la telefon: -Nu e publicitate! M-am uitat in dosar si nu e publicitate, e promovare-, a repetat el de mai multe ori. OUG 40/2005 il contrazice pe manager sustinand ca publicitatea publica este -contract de achizitie publica de servicii avand ca obiect crearea, producerea si/sau difuzarea de reclama sau alte forme de promovare prin intermediul mijloacelor de informare in masa scrise, audiovizuale si electronice-. Aceeasi lege impune anumite norme in atribuirea contractelor de acest tip, norme ignorate de Agentia Nationala de Consultanta Agricola.

De asemenea, atribuirea directa nu respecta regulile impuse de OUG 60/2001. Directorul ANCA nu a reusit sa explice coerent de ce nu a dorit sa organizeze o licitatie in acest sens.

CNA trebuie sa ia masuri

Intr-un moment de sinceritate, Maria Roscan a spus ca cele 204 interviuri urmeaza sa fie difuzate in cadrul unor emisiuni informative, si in nicidecum in calupurile publicitare.

Declaratiile ei sunt grave, avand in vedere ca articolul 27 din Legea 504/2002 referitoare la audiovizual spune ca -Publicitatea si teleshoppingul se difuzeaza grupat, trebuie sa fie usor de identificat prin marcaje corespunzatoare si trebuie sa fie separate de alte parti ale serviciului de programe prin semnale optice si acustice-.

Acelasi act normativ arata ca -publicitate mascata reprezinta prezentarea in programe, prin cuvinte, sunete sau imagini (…) a serviciilor sau activitatilor unui (…) prestator de servicii-. Conform aceluiasi act normativ este considerata -intentionata- publicitatea mascata realizata in momentul in care intre difuzor si prestatorul de servicii exista un contract comercial.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.