Home Actualitate Putem ucide ca sa ne aparam

Putem ucide ca sa ne aparam

DISTRIBUIŢI

In -Monitorul Oficial- a fost publicata Legea privind modificarea si completarea Codului Penal, a Codului de Procedura Penala si a unor legi speciale, modificarile aduse Codului Penal, prin care se inaspresc drastic anumite pedepse. Se prevede, printre altele, ca ranirea sau uciderea unui intrus intr-o locuinta, de catre chirias, vor fi considerate fapte produse in legitima aparare, iar un arestat poate fi eliberat pe cautiune daca infractiunea pe care a comis-o nu prevede o pedeapsa mai mare de 12 ani de detentie. In ciuda bunei-intentii a legiuitorului, se pare insa ca nu s-a luat in calcul faptul ca romanii nu sunt inca pregatiti, de exemplu, pentru exercitarea dreptului de legitima aparare, atat timp cat nu au avut ocazia sa-si insuseasca cum trebuie dreptul de proprietate. In aceeasi ordine de idei, magistratii critica faptul ca pedepsele minime pentru infractiuni minore au crescut atat de mult, incat infractorul va fi, practic, irecuperabil, pentru societate.

Legitima aparare pe viata si pe moarte

In Codul Penal, la articolul 44, se introduce alineatul 21, care stabileste ca este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea.

Patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani. In cazul in care fapta este comisa de o persoana inarmata, de doua sau mai multe persoane impreuna, in timpul noptii sau prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

S-au -scumpit- si talhariile

Talharia savarsita in urmatoarele imprejurari: de o persoana mascata, deghizata sau travestita; in timpul noptii; intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani.

La articolul 211 privind talharia, dupa alineatul 2 se introduce alineatul 2 indice 1, cu urmatorul cuprins: -Pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 20 de ani, daca talharia a fost savarsita: de doua sau mai multe persoane impreuna; de o persoana avand asupra sa o arma, o substanta narcotica ori paralizanta; intr-o locuinta sau in dependinte ale acesteia; in timpul unei calamitati; a avut vreuna din urmarile prevazute in articolul 182, referitor la vatamarea corporala-.

Fapta persoanei care, in public, savarseste acte sau gesturi, profereaza cuvinte ori expresii, sau se deda la orice alte manifestari prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbura, in alt mod, linistea si ordinea publica, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Daca prin aceasta fapta s-au tulburat grav linistea si ordinea publica, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Proxenetii vor face inchisoare intre 2 si 7 ani

Indemnul ori inlesnirea practicarii prostitutiei sau tragerea de foloase de pe urma practicarii prostitutiei de catre o persoana se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi. Recrutarea unei persoane pentru prostitutie ori traficul de persoane in acest scop, precum si constrangerea la prostitutie se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. Daca faptele prevazute mai sus sunt comise de un minor sau prezinta un alt caracter grav, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. De asemenea, cu pedeapsa inchisorii de la 7 la 15 ani se sanctioneaza si sechestrarea unei persoane cu scopul de a o obliga la practicarea prostitutiei. Totodata, daca faptele sunt comise de o persoana care face parte dintr-un grup organizat, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani, iar, in functie de scopul urmarit, infractorul risca chiar 20 de ani de detentie. Daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani.

Cautiunea – de la 10 milioane in sus

Articolul 1604 din Codul de Procedura Penala, dupa completarile aduse de noua lege, va avea urmatorul continut: -Liberarea provizorie pe cautiune se poate acorda, la cerere, cand s-a depus cautiunea stabilita de organul judiciar competent. Liberarea provizorie pe cautiune nu se acorda in cazul savarsirii infractiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 12 ani ori cand acuzatul este recidivist, ori din datele existente rezulta ca acesta va comite o alta infractiune sau va incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unor martori sau experti, alterarea ori distrugerea mijloacelor materiale de proba sau prin alte asemenea fapte-.

Potrivit articolul 1605, alineatul 2, cuantumul cautiunii este de cel putin 10 milioane de lei. Cererea de liberare provizorie poate fi facuta in cursul urmaririi penale sau al judecatii, de catre inculpat, sotul acestuia sau rudele apropiate.

Judecatorii se tem de efectul invers al unor pedepse

-Este normal ca pentru infractiunile cu violenta sa se mareasca pedepsele, dar ar fi fost si mai bine sa se mareasca maximul prevazut de lege, nu si minimul. In acest caz, pot aparea anumite inechitati, in sensul ca un infractor care a comis o talharie, fara sa faca exces de vilenta, va fi condamnat la minimum 7 ani, ceea ce e cam mult. In acelasi timp, eu cred ca ar fi trebuit gasite niste solutii pentru ca infractorii primari, care comit fapte de mica gravitate, sa fie integrati social. Exista nenumarate cazuri in care oamenii chiar fura de foame, ori daca il arunc in puscarie nu mai are nici o sansa, ceea ce nu e normal-, declara un judecator, care a insistat sa-si pastreze anonimatul.

Totodata, marirea cuantumului pedepselor pentru infractiunile ce produc o tulburare a linistii publice sunt considerate a fi normale si benefice. -Acest gen de fapte sunt deosebit de frecvente. Daca ai ghinion, poti cadea victima hotilor de cateva ori in viata, dar de lipsa de conduita a celor din jurul tau te lovesti in fiecare zi, deci e normal sa fie sanctionati mai dur-, adauga judecatorul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.