Dupa ce Inspectoratul General al Politiei Romane a cumparat 1.500 de autoturisme Dacia Solenza, pe strazile din Bucuresti au aparut o multime de radare amplasate in masini fara insemnele Politiei Rutiere. Pana acum, aceasta situatie a fost preintampinata de solicitarea fostului ministru de interne Ioan Rus. Masura a fost uitata insa de chestorul Nicolae Avramescu, care spune ca poate amplasa radare oriunde doreste. In acelasi timp, seful Brigazii de Politie Rutiera din Bucuresti, comisarul-sef Marian Motoc, spune ca masura de dotare cu radar a autoturismelor Dacia este legala. Cu toate acestea, el anunta ca o parte din aceste autoturisme vor fi inscriptionate corespunzator. Cand a fost introdusa aceasta regula, Ioan Rus a declarat ca politia trebuie sa previna accidentele, si nu sa aplice amenzi.
Soferii din Capitala traiesc vremuri grele dupa plecarea ministrului de interne Ioan Rus. Pe vremea acestuia, politia nu oprea in trafic conducatorii auto pentru controale de rutina, iar aparatele radar erau amplasate numai in autoturisme inscriptionate ale Politiei Rutiere. Acum insa, lucrurile s-au schimbat. In cadrul unei actiuni de amploare organizate in acest week-end in Bucuresti, oamenii legii au scos in strada radare montate in autoturisme neinscriptionate. Motivul pentru care fostul sef de la MAI le ceruse politistilor sa nu se ascunda era legat de faptul ca ei trebuie sa previna accidentele, nu sa forteze acordarea de amenzi. De asemenea, o alta problema legata de modul de actiune al politistilor se refera si la faptul ca din moment ce au tehnica necesara fotografierii infractiunilor, nu este justificata oprirea in trafic a soferilor care au viteza prea mare sau care depasesc printr-un loc nepermis.
Firmele de taxi din Bucuresti anuntau cu -disperare- amplasarea mai multor aparate radar pe arterele din Capitala. Soferii erau avertizati de dispecere si se plangeau din cauza faptului ca in multe locuri aparatele erau ascunse sau amplasate pe masini fara insemne. Aceasta reprezinta o noutate, deoarece pana in acest week-end politistii postasera radarele numai la vedere. In acelasi timp, este cunoscut faptul ca Brigada de Politie Rutiera a anuntat din vreme care sunt locurile in care se gasesc masinile dotate cu astfel de aparate si a mediatizat cat a putut de mult aceste aspecte pentru a incerca prevenirea accidentelor, nu sporirea numarului de amenzi acordate.
Politia a fugit la aparitia presei
Prima masina fara insemne oficiale se gasea pe Bulevardul 1 Mai din sectorul 1 al Capitalei. Radarul se afla intr-un autoturism Dacia Solenza si era -pazit- de doi politisti care nu purtau veste reflectorizante. Daca nu te-ai fi uitat cu atentie pe strada, nici nu ti-ai fi dat seama ca masina alba parcata discret pe sens invers apartine politiei. Ascunsi perfect, politistii asteptau victimele. Dupa ce am facut cateva poze, am incercat sa ne deplasam si pe Strada Dorobanti, unde fusese semnalat un alt radar fara insemne.
In locul cu pricina nu se mai afla nici o masina, iar dupa cateva cautari am descoperit autoturismul cu doi politisti ascuns pe o straduta din zona parcului Herastrau.
Controverse privind amplasarea radarelor
-Ne-am propus sa nu mai oprim pe nimeni la radar-, declara pe 26 februarie comisarul-sef Dumitru Jianu, pe atunci comandantul Brigazii de Politie Rutiera din Bucuresti. Afirmatia venea la scurt timp dupa ce seful IGPR, chestorul Florin Sandu, le ordonase politistilor sa nu mai faca nici un control de rutina, iar ministrul de interne de la vremea respectiva Ioan Rus anuntase ca masinile politiei in care se gasesc radare trebuie sa aiba insemne oficiale.
La aproape un an si jumatate de la momentul respectiv, parerile sunt impartite. Purtatorul de cuvant al IGPR, scms. Catalin Popescu, este de parere ca decizia de amplasare a radarelor in Dacii Solenza apartine mai-marilor de la Politia Rutiera. -Masinile trebuie sa fie inmatriculate sau politistii trebuie sa fie imbracati in veste reflectorizante-, a explicat Popescu.
El a fost vehement contrazis de chestorul Nicolae Avramescu, seful Directiei Politiei Rutiere din IGPR. -Avem voie sa punem radare si in camioane, si in autobuze, daca vrem. Nu exista nici o interdictie in acest sens-, a declarat mai-marele DPR.
O parte din masini vor fi inscriptionate
Actualul sef al Brigazii de Politie Rutiera din Bucuresti, comisarul-sef Marian Motoc, este de parere ca lipsa inscriptionarii autoturismelor se datoreaza faptului ca unele Dacii Solenza au fost recent aduse in parcul auto al BPR. -Noi nu avem o norma de amenzi, dar trebuie sa scadem numarul de accidente prin masurile pe care le luam. Trebuie sa ajungem la normele din Uniunea Europeana. Noi anuntam tot timpul unde sunt amplasate radarele, drept care cetatenii ar trebui sa cunoasca unde sunt acestea-, a explicat seful BPR.
El a mai spus ca o parte dint masinile pe care le poate folosi nu pot fi inscriptionate pentru ca trebuie sa participe si la alt gen de actiuni care nu permit acest lucru. Oricum, Motoc a anuntat ca doreste sa respecte vechile directive ale MAI. -Menirea noastra este sa prevenim, nu sa amendam-, a spus comisarul-sef Motoc.
El a explicat ca o parte din autoturismele nou aduse, prin programul in cadrul caruia MAI a achizitionat 1.500 de Dacii Solenza, vor fi inscriptionate cu insemnele Politiei Rutiere. Oricum, numarul de autoturisme care le are in acest moment BPR nu este suficient, motiv pentru care soferii nu trebuie sa fie surprinsi daca nu vad nici un radar, dar se trezesc cu o amenda acasa.