Home Actualitate RADET continua sa-si bata joc de sute de mii bucuresteni

RADET continua sa-si bata joc de sute de mii bucuresteni

DISTRIBUIŢI

Ca in fiecare an, in prag de iarna, regiile care furnizeaza energie termica bucurestenilor cauta febril un tap ispasitor pentru lipsa de combustibil. Se readuc in discutie datoriile istorice pe care RADET le are fata de Termolectrica si, inevitabil, restantele populatiei fata de distribuitorul de energie termica. Si anul acesta, scenariul dupa care se desfasoara acest circ pare sa fie la fel. Singura noutate este ca viceprimarul Enciu s-a gandit sa sanctioneze numai rau-platnicii. De aceea, el vrea sa ceara bucurestenilor declaratii notariale in care sa-si exprime acordul fata de debransare si sa-i sanctioneze numai pe cei care nu platesc.

Ideea este -frumoasa-, dar nu poate fi pusa in practica din cel putin doua motive. In primul rand, pentru ca nu este posibil tehnic, cel putin asa a sustinut, ani de zile, RADET, iar in al doilea rand, pentru ca nu poti intra in casa unui om fara mandat de la Politie sau fara o sentinta de evacuare pe care o poate pune in practica numai un executor judecatoresc.

In cazul in care RADET are, intr-adevar, posibilitatea sa faca debransari individuale, inseamna ca si-a batut joc de cateva sute de mii de bucuresteni, care si-au achitat la zi intretinerea si care nu au avut decat o singura vina, aceea ca au cativa vecini rau-platnici.

Principalul vinovat de acesta situatie este insa Primaria Capitalei, care avea datoria sa faca ordine in ograda regiilor pe care le are in subordine.

Apropierea sezonului rece redeschide sezonul polemicilor -cordiale- dintre RADET si Termoelectrica si dintre distribuitorul de agent termic si asociatiile de locatari. Toata lumea se disculpa. RADET da vina pe populatie, iar consumatorii pe nivelul de trai. Dar iata ca, pe ultima suta de metri, apare o solutie salvatoare. Viceprimarul Ioan Enciu s-a gandit sa oblige bucurestenii sa semneze un act notarial prin care se angajeaza sa permita accesul autoritatilor in apartamente pentru debransarea de la utilitatile publice, daca nu-si platesc intretinerea.


Viceprimarul Enciu este covins ca noua masura ar determina usurarea modului de recuperare a datoriilor de la asociatiile de locatari si ar preveni inchiderea utilitatilor la o scara sau chiar la un bloc, din cauza catorva datornici care au acumulat restante mari la intretinere.

In urma acestei intelegeri, spune Enciu, administratia ar avea drept de acces in locuinta pentru debransarea de la utilitati si chiar ar putea sa treaca, fara judecata, la executarea silita a datornicilor, prin confiscarea aparaturii electrocasnice sau a mobilierului, pentru acoperirea daunelor.

Aceasta prevedere ar urma sa intre in vigoare in cazul in care Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va include propunerea viceprimarului Enciu in Regulamentul de organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, care urmeaza sa fie dezbatut in prima sedinta de consiliu.

Debransarea individuala nu este posibila

Ideea debransarii individuale a datornicilor este -frumoasa-, dar imposibil de pus in practica. Presupunand, prin absurd, ca asociatia de locatari detine o declaratie prin care i se permite sa intre in imobilulul unui rau-platnic, ce poate face cu aceasta hartie, daca respectivul datornic nu vrea sa deschida usa? Sa nu stie, oare, viceprimarul Enciu ca intr-un apartament nu poti intra decat cu mandat de la Politie sau daca esti insotit de un executor judecatoresc care are la dispozitie o sentinta definitiva si irevocabila. Pe de alta parte, avand in vedere ca RADET este in subordinea Primariei, este de neimaginat cum domnul Enciu nu a fost informat ca debransarea individuala nu este posibila, din motive tehnice? Ani de zile, RADET a defilat cu aceasta scuza, batandu-si joc de sute de mii bucuresteni care isi plateau, la zi, intretinerea si care nu aveau decat o singura vina, aceea ca au vecini care nu vor sau nu pot sa-si plateasca intretinerea. Daca debransarea individuala este posibila, asa cum sustine Enciu, este si mai grav. Bun-platnicii ar trebui sa ceara daune morale RADET pentru intreaga perioada in care nu au beneficiat de apa calda.

In Blocul 47 apa calda n-a mai curs de cinci luni

Daca viceprimarul Enciu ar fi avut curiozitatea sa arunce o privire in listele cu datornici ale RADET ar fi putut observa, cu usurinta, ca in Bucuresti sunt peste 900 de asociatii de locatari, care din cauza catorva rau-platnici nu au avut nici un strop de apa calda toata vara.

Un exemplu elocvent este cel al asociatiei de locatari din Blocul 47, din Soseaua Pantelimon nr. 258, unde apa calda n-a mai curs la robinete de la inceputul lunii iunie. Blocul se compune din cinci scari, iar datornicii pot fi numarati pe degete. Pret de cinci luni, totii locatarii din Blocul 47 au fost bagati de RADET in aceeasi oala, lasand la latitudinea asociatiei rezolvarea problemei.

Nu este vina locatarilor ca sistemul de distributie a RADET nu permite contracte individuale.

Ce poate face asociatia de locatari?

Singurul instrument pe care il au la indemana, in acest moment, asociatiile de locatari impotriva rau-platnicilor este actiunea in justitie. Un drum lung si sinuos, presarat cu numeroase aventuri. Daca procesele de judeca in regim de urgenta, cum se spune de cateva zile, si se obtine o sentinta definitiva, e nevoie de un executor judecatoresc pentru a pune in practic sentinta. Alti bani, alta distractie, tinand cont de faptul ca onorariul unui executor judecatoresc a ajuns sa rivalizeze cu al unui avocat, ca doar sunt profesii liberale. Trecand si peste etapa cu executorul, tot asociatia trebuie sa gaseasca un nou cumparator pentru imobilul scos la licitatie si abia dupa aceea intra in posesia banilor. Ce se intampla intre timp? Nu curge apa calda…

Atuul monopolului

In timp ce asociatiile de locatari se judeca cu rau-platnicii, RADET, care, in ultimii ani, a devenit un -Dumnezeu- al apei calde, fiind singurul distribuitor de energie termica din Bucuresti, se joaca cu robinetele, in functie de banii care-i intra in pusculita, invitand asociatiile la noi si noi reesalonari. Cata marinimie!

Ce s-ar fi intamplat cu aceasta regie, tinuta in brate de Primaria Capitalei, daca ar mai fi existat pe piata inca vreo doi-trei distribuitori privati? Probabil ca nu ar mai fi indraznit sa-si bata joc de oameni, invocand acelasi argument stupid: -Debransarea individuala nu este posibila din punct de vedere tehnic-.

Situatia mentionata se datoreaza in mare masura si Primariei Capitalei, care, in loc sa sanctioneze insolenta acestei regii, a incurajat toate ineptiile, inclusiv tratamentul la care au fost supusi bun-platnicii. Este o ipocrizie sa spui ca Bucurestiul are apa calda, atat timp cat sute de mii de locuitori ai Capitalei nu au apa calda de la inceputul verii, pentru ca asa a crezut RADET ca isi va recupera banii. Care bani? Au crescut incasarile in perioda in care nu a livrat agent termic?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.