Fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat, Radu Sarbu, a fost audiat, ieri, timp de cinci ore, la Directia Cercetari Penale din Inspectoratul General al Politiei, in legatura cu privatizarea societatii comerciale Bucuresti Turism SA. Lui Radu Sarbu i se imputa un prejudiciu de 68 miliarde de lei, care rezulta din neconsolidarea valorii tranzactiei in dolari. In replica, fostul presedinte FPS spune ca pretul nu putea fi consolidat in dolari, deoarece decontul intre persoanele juridice romane se poate face numai in moneda nationala.
La audieri, cu partidul dupa el
Avertizat de anumiti prieteni ca ar putea sa nu mai iasa de la Directia Cercetari Penale, fostul presedinte al FPS a venit la audieri cu tot partidul dupa el, adica cu ce a mai ramas din fostul PNTCD. Printre cei prezenti, s-au facut remarcati Constantin Dudu Ionescu, Ion Caramitru, Remus Opris, Irinel Popescu si Mircea Muresan, fostul ministru al agriculturii, care este asteptat, astazi, la Cotroceni, la Comisia speciala pentru sesizarea unor infractiuni comise de fostii ministri in timpul functiunii.
Primele vorbe ale fostului presedinte al FPS au fost: -Nu cunosc nici o acuzatie care mi se aduce-. -Am fost citat in calitate de invinuit principal-, a declarat Radu Sarbu, inainte de a intra la audiere. Dupa parerea sa, audierea are -o tenta politica si un caracter diversionist-. Fostul presedinte al FPS a adaugat ca modul in care s-a facut privatizarea societatii Bucuresti Turism este perfect legal.
Purtatorul de cuvant al grupului de sustinatori, fostul ministru de interne, Dudu Ionescu, a declarat ca liderii PNTCD l-au insotit pe fostul presedinte al FPS pana la intrarea in sediul Directiei Cercetari Penale, in semn de solidaritate.
La fel ca si Radu Sarbu, Constantin Dudu Ionescu a acuzat actualul partid de guvernamant ca, in loc sa se ocupe de problemele serioase ale tarii, precum cresterea nivelului de trai sau integrarea europeana, si-au facut o obsesie din a ataca fostul partid de guvernamant, haituindu-i, permanent, pe fostii ministri taranisti.
Istoria unei privatizari dubioase
Pe 24 decembrie 1999, FPS, in calitate de vanzator, si societatea Noni Voiaj Import Export SRL, in calitate de cumparator, au semnat contractul de vanzare-cumparare pentru 66,18%a din capitalul social al societatii Bucuresti Turism SA. Tot atunci, partile au convenit ca plata sa se faca pana la data de 14 martie 2000 fara penalitati, la care se adauga un termen de plata de 15 zile, cu penalitati de 0,3% pentru fiecare zi de intarziere. Intrucat, pana la data de 4 aprilie 2000, pretul actiunilor nu a fost achitat, FPS a notificat cumparatorul, potrivit clauzelor contractuale privind desfiintarea contractului.
Ce a urmat de aici incolo depaseste orice inchipuire, fiind vorba de un lung si intortocheat drum prin Justitie. Cert este insa ca, pe 17 noiembrie 2000, prin Decizia 5.678, Curtea Suprema de Justitie repune pe rol contractul incheiat intre Noni Voiaj SRL si FPS, pe 24 decembrie 1999. Tot din 17 noiembrie 2000, adica imediat dupa pronuntarea instantei, FPS ar fi putut cere din nou desfiintarea contractului, insa n-a facut-o, pentru ca, pe 28 noiembrie 2000, prin Adresa 2.8725, Noni Voiaj SRL Bucuresti, devenita intre timp SC Domino International Hotels SRL, solicita FPS sa-i confirme ca poate efectua plata in contul prevazut in contractul de vanzare-cumparare incheiat pe 24 decembrie 1999. Mai mult, FPS a propus renuntarea la efectele -pactului comisoriu- si incasarea banilor in termen de 10 zile.
Lui Radu Sarbu i se reproseaza ca n-a luat in calcul reactualizarea pretului actiunilor (pret calculat la nivelul raportului leu-dolar din decembrie 1999) si nici a penalitatilor. Prin aceasta -neglijenta-, statul a fost usurat de aproximativ 68 miliarde de lei.
Ce spune Sarbu?
Fostul presedinte al FPS spune ca privatizarea Hotelului Bucuresti nu constituie un caz judiciar, ci unul politic, idee sustinuta si de decizia Curtii Supreme de Justitie, care a respins contestatiile formulate impotriva deciziei FPS.
In ceea ce priveste acuzatiile care i se aduc, Radu Sarbu afirma ca nu putea incasa penalitati de intarziere pentru neplata la timp a actiunilor de catre firma Noni Voiaj, deoarece Curtea de Arbitraj Internationala de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei dispusese suspendarea platii contractului.
-Invocarea unui prejudiciu produs de devalorizarea leului fata de dolar, in intervalul de 10 luni cat a durat suspendarea platii, din cauza litigiilor in Justitie cu micii actionari de la Hotel Bucuresti, este netemeinica si ilegala-, spune Radu Sarbu.
Fostul presedinte al FPS mai spune ca acuzatiile care i se aduc in ceea ce priveste neconsolidarea tranzactiei in dolari sunt nefondate, deoarece, conform legislatiei romane, decontul intre persoanele juridice romane se face numai in moneda nationala. In plus, Radu Sarbu n-a pierdut ocazia sa se laude ca pretul obtinut de el pe Hotelul Bucuresti este comparabil cu cel obtinut de actualul Guvern pentru combinatul SIDEX Galati.