
După consultarea Colegiului Medicilor din România și Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, ministrul Rafila a pus în dezbatere publică un proiect de OUG care introduce un „sistem diferențiat de recunoaștere și recompensare a performanței profesionale a personalului medico-sanitar, conform Jalonului 359 din PNRR, care prevede intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului sănătății pentru instituirea acestui cadru. Pentru a permite implementarea acestui jalon și a crea cadrul legal necesar, este necesară adoptarea unei ordonanțe de urgență care să introducă modificările legislative esențiale în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.” Citește și „Performerul” Rafila sau cum bogatul nu crede săracului
Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa:propuneri@ms.ro,, persoana de contact fiind Laura Petcu, laura.petcu@ms.ro, 031.418.70.23. Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.
Nota de fundamentare prevede
Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, se vor introduce modificări legislative care vor:
-Impune spitalelor publice să monitorizeze anual indicatorii de performanță la nivel nivel de secție, compartiment, laborator, serviciu medical și ambulatoriu integrat.
-Permite acordarea unor indemnizații de merit personalului medical, în limita a șase salarii minime brute pe economie anual, în funcție de rezultatele monitorizării performanței.
– Sursa financiară a acestor indemnizații de merit o reprezintă veniturile proprii ale spitalului. Completarea prevede cu titlu opțional și alte surse posibile de finanțare, sau prin contribuția autorităților locale pentru spitale, indiferent de subordonarea acestora.
Prin ordin al ministrului sănătății vor fi stabiliți indicatorii de performanță și metodologia de acordare a indemnizațiilor de merit, pentru a asigura un proces echitabil și predictibil.
Prin urmare, adoptarea acestei ordonanțe este esențială pentru crearea unui sistem medical performant, motivant pentru profesioniști și sustenabil din punct de vedere financiar, respectând în același timp angajamentele asumate de România în cadrul PNRR.” se arată în nota de fundamentare.
Textul OUG
Având în vedere că Ministerul Sănătății, în calitatea sa de coordonator al reformei sistemului de sănătate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C12 „Sănătate”, are responsabilitatea implementării Reformei 3 – Dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate, iar unul dintre obiectivele esențiale ale acestei reforme îl reprezintă introducerea unui sistem diferențiat de recunoaștere și recompensare a performanței profesionale a personalului medico-sanitar, conform Jalonului 359,
Pentru a permite implementarea Jalonului 359 din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și a crea cadrul legal necesar pentru implementarea legislaţiei subsecvente prevăzută de acesta,
Ţinând cont că în prezent, sistemul de salarizare al personalului medico-sanitar din sistemul sanitar nu reflectă diferențele de performanță între profesioniștii din domeniu, iar introducerea unor indicatori de performanță și a unor indemnizații de merit, fundamentate pe rezultate obiective, este o necesitate pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale,
În vederea creșterii atractivității sistemului public de sănătate şi pentru eliminarea deficitului de personal medical și a migrației specialiștilor în afara țării,
Întrucât crearea unui mecanism diferențiat de stimulare a performanței poate contribui la păstrarea specialiștilor în sistemul sanitar public și la motivarea acestora pentru îmbunătățirea calității actului medical,
În considerarea faptului că elementele sus-menţionate vizează interesul public şi constituie o situaţie urgentă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, respectiv reglementarea unor aspecte care să facă posibilă implementarea, în termenele stabilite, a reformei managementului serviciilor de sănătate conform obiectivelor, jaloanelor și țintelor prevăzute în PNRR, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.
Art. I – Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:
- La articolul 193, după alineatul (6^1) se introduc trei noi alineate , alin. (6^2), alin. (6^3) și (6^4), cu următorul cuprins:
(6^2) Spitalele publice au obligația de a monitoriza și evalua anual indicatorii de performanță la nivel de secție, compartiment, laborator, serviciu medical și ambulatoriu integrat, precum și la nivelul personalului de specialitate medico-sanitar din cadrul acestora.
(6^3) Spitalele publice pot acorda, din veniturile proprii, cu condiția încadrării în fondurile aprobate prin buget, pe baza evaluării rezultatelor, indemnizații de merit personalului de specialitate medico-sanitar, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile de bază și al căror cuantum anual nu poate depăși șase salarii minime brute pe economie.
(6^4) Indicatorii de performanță, metodologia de evaluare, precum și condițiile de acordare a indemnizațiilor de merit se aprobă prin ordin al ministrului sănătății.
- La articolul 199, după alineatul (2), se introduce un nou alineat, alineatul (3) cu următorul cuprins:
(3) Autoritățile publice locale pot participa la finanțarea cheltuielilor de personal aferente indemnizațiilor de merit prevăzute la art. 193 alin. (6^3), în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale, indiferent de subordonarea spitalelor publice.
ART II. Ordinul ministrului sănătății prevăzut la art. I se emite în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
PRIM MINISTRU
ION – MARCEL CIOLACU