Desi au interese financiare comune, Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov au ajuns de pomina, dupa ce afaceristul timisorean l-a reclamat pe cel moldovean pentru un prejudiciu de cateva miliarde de lei. Tender a cerut anularea unei compensari de 8,3 mld. lei intre Rafinaria Darmanesti si firma din Braila a lui Culita Tarata, in contul unei creante de 7,5 mld. lei. Cu ajutor guvernamental, datoria a fost compensata prin livrarea a trei motoare electrice, evaluate la 8,3 mld. lei. Considerand ca bunurile au fost supraevaluate, Tender a cerut numirea unui expert care sa analizeze toate tranzactiile facute la Darmanesti dupa depunerea cererii de declansare a falimentului.
Incredibil dar adevarat: Ovidiu Tender – controversatul afacerist timisorean, apropiat de actualul partid de guvernamant, l-a reclamat pe unul dintre partenerii sai apropiati de afaceri, Corneliu Iacobov, de faptul ca, in calitate de creditor al Rafinariei Darmanesti, l-ar fi prejudiciat cu 8,3 miliarde de lei ca urmare a aprobarii unor tranzactii dubioase. Surse oficiale ne-au dezvaluit ca obiectul plangerii depuse de Ovidiu Tender ar fi anularea unei tranzactii (n.r. – o compensare de 8,3 miliarde de lei cu un sereleu din Braila in contul unei datorii de 7,5 miliarde de lei pe care Rafinaria Darmanesti o avea de recuperat de la Insula Mare a Brailei, proprietatea lui Culita Tarata) care a avut loc la trei luni dupa introducerea cererii de declansare a falimentului la Rafinaria Darmanesti.
In plangerea depusa de catre controversatul afacerist Ovidiu Tender se arata ca, in anul 2003, conducerea Rafinariei Darmanesti a incheiat cu SC Mondostar Braila SRL un contract de cesiune a unei creante de 7,5 miliarde de lei ce provenea de la Insula Mare a Brailei patronata de Culita Tarata. Conform documentului redactat de Tender, desi Mondostar SRL Braila se obliga sa recupereze datoria Rafinariei Darmanesti de la Insula Mare a Brailei, aceasta companie s-ar fi achitat de obligatiile contractuale printr-o compensare dubioasa, aprobata de conducerea rafinariei moldave, in valoare de 8,3 miliarde de lei, prin livrarea unui set de trei motoare electrice iesite din termenele de garantie si neachitate.
Conform plangerii depuse de Ovidiu Tender, motoarele respective faceau parte dintr-un lot de 16 asemenea utilaje achizitionate de Mondostar SRL Braila cu circa 500 milioane de lei in 1997 si a caror factura nu a fost achitata niciodata. Din primele cercetari, efectuate deja de catre Garda Financiara Braila, reiese ca motoarele -buclucase- au apartinut companiei Zinol Trans SRL Ploiesti, care le-a vandut in 1997 catre Motor Sport SRL pentru 481,4 milioane de lei, aceasta le-a -revandut- ulterior, insa doar pe hartie care Mondostar SRL Braila cu 497,8 milioane de lei, iar aceasta din urma le-a livrat catre Rafinaria Darmanesti – in contul creantei ce trebuia recuperata de la Insula Mare a Brailei – contra sumei de 8,3 miliarde de lei.
Ca atare, Tender il suspecteaza acum pe Corneliu Iacobov ca, in calitate de administrator al rafinariei, o data cu aprobarea acelei compensari efectuate pe relatia Mondostar Braila – Darmanesti, creditorii rafinariei moldave ar fi fost prejudiciati din cauza supraevaluarii valorii motoarelor. -Solicitam anularea tranzactiei si numirea unui expert tehnic care sa faca analiza acestor tranzactii facute in mod suspect de catre Rafinaria Darmanesti in perioada de dupa introducerea cererii de declansare a falimentului. Exista suspiciunea ca mai sunt tranzactii de aceeasi natura, facute in dauna creditorilor-, a mentionat Tender in plangerea respectiva.
De remarcat faptul ca Alexandru Tabarcea – lichidatorul Rafinariei Darmanesti, a confirmat existenta setului de trei motoare de curent continuu de 55 kw la sediul rafinariei si a precizat faptul ca acestea nu au fost utilizate niciodata.
Tender mai cere si expertizarea operatiunilor financiare derulate in 2003
Ce nu se stie deocamdata este daca Lucian Manea – reprezentantul Mondostar SRL Braila si al Motor Sport SRL (pe site-ul MFP figureaza ca fiind radiata in 31 octombrie 2003) – a recuperat intr-adevar creanta de la Insula Mare a Brailei – asa cum s-a angajat in contractul incheiat cu Rafinaria Darmanesti, unde s-au dus banii provenind din creanta, daca aceasta a fost intr-adevar recuperata. si de ce conducerea rafinariei moldave (in speta Corneliu Iacobov) a acceptat sa primeasca in locul creantei de 7,5 miliarde de lei motoarele respective atata vreme cat Mondostar SRL Braila nu a facut dovada platii acestora?
Oricum, toate aceste lucruri vor iesi cu siguranta la iveala, deoarece in afara plangerii indreptate impotriva administratorilor de la Darmanesti, Ovidiu Tender a introdus si o cerere de expertizare a operatiunilor financiare derulate la rafinarie in perioada ianuarie – octombrie 2003, pe motiv ca ar mai exista suspiciuni privind aprobarea mai multor asemenea operatiuni dubioase efectuate in detrimentul creditorilor companiei.