Home Actualitate Rapid distrus de slugile lui Vîntu: Bunea, Toma și Nedelcu!

Rapid distrus de slugile lui Vîntu: Bunea, Toma și Nedelcu!

DISTRIBUIŢI

Încă un scandal zguduie fotbalul românesc. Rapidul alimentează – episod, după episod, o serie parcă nesfârșită de scandaluri. De data aceasta, în spatele haosului organizat care înconjoară Rapidul se află un mogul, Sorin Ovidiu Vîntu, care a reușit, prin interpușii săi din fruntea Consiliului de Administrație să împingă clubul giuleștenilor pe marginea prăpastiei. Copos a aflat de combinațiile complicilor lui S.O.V. – Alexandru Bunea și Constantin Toma – dar a declarat, ieri, pentru Antena 3: "Situația la Rapid este foarte delicată și complicată. Nu pot să vorbesc nimic, dar nimic, despre ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp la Rapid", adăugând că "va pune lucrurile la punct cu omul de afaceri Fathi Taher atunci când acesta se va întoarce în țară".
Președintele Consiliulului de Administrație al FC Rapid, Constantin Toma, a declarat, ieri, agenției Mediafax, că Alexandru Bunea, Constantin Zotta și Dragoș Nedelcu au demisionat din funcțiile deținute în CA, dar a precizat că el nu intenționează să renunțe la postul ocupat în prezent. "Oamenii lui Taher", atât președintele Constantin Toma, cât și vicepreședinții Alexandru Bunea și Dragoș Nedelcu, cei care și-au anunțat ieri demisia din conducerea Consiliului de Administrație, sunt în realitate "slugile lui Vântu". 
Pornind de la o anchetă de presă demarată de "Jurnalul Național" de ieri, reporterii "Curentul" au descâlcit ițele tenebroasei afaceri pusă la cale de celebrul mogul.

Rapid – un business de 125 de milioane. De euro.

Filmul evenimentelor: În data de 7 februarie 2008, Vîntu declara pentru "Prosport" că negociază cu George Copos preluarea Rapidului. La vremea respectivă, George Becali a fost primul care a pus în evidență nivelul importanței afacerii preluării clubului giuleștean. El declara, în data de 22.02.2008 – pe sport.ro: "dacă vrea să cumpere Rapidul, trebuie să bage 5 milioane de euro de la el anual. Dacă el cumpără Rapidul pentru 30 de milioane și mai bagă 5 ani câte 5 milioane, Rapidul face apoi 125 de milioane de euro".
"Lucrarea" merita deci interesul, iar Vîntu, maestru în combinații prin interpuși, a pus la cale un plan "clasic": înlăturarea lui Copos, apoi numirea unei conduceri executive formată din persoane aflate sub influența sa, care să împingă spre faliment Rapidul, urmând apoi preluarea Clubului printr-un interpus la un preț mult mai mic. Trustul de presă al mogulului a avut un rol important în derularea "ostilităților".
În 3 martie, Realitatea TV lansează zvonul că s-a semnat un memorandum pentru vânzarea Rapid între Taher și Copos. Copos avea nevoie de bani, iar Taher era dispus să îl împrumute pe Copos cu suma necesară. Într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, George Becali pune punctul pe i: "Cred 99 la sută că George Copos a luat niște bani și a semnat un memorandum. Probabil că a gajat acțiunile de la Rapid pentru a lua niște bani. Pentru că nicio bancă nu-ți dă bani pentru acțiuni la un club de fotbal, pentru că este o activitate nerentabilă. Copos face niște investiții mari, construiește un turn și probabil are nevoie de 10 milioane pentru o afacere. Va răscumpăra sigur, pentru că e vorba de 10 milioane. El a avut ofertă de la Vîntu de 35 de milioane, de ce ar vinde pe 10 milioane?".

Angajații lui Vîntu, în fruntea Rapidului

Spre sfârșitul lui martie, în data de 25 a lunii, are loc debutul "jocului operativ" derulat de Vîntu. Taher anunță că a preluat 58.8% din Rapid prin mai multe societăți.
După numai 48 de ore, în data de 27 martie, este numit Președinte al Consiliului de Administrație al Rapid, Constantin Toma, iar ca președinte executiv este ales Alexandru Bunea (foto). Acesta din urmă este administrator la PETROM Aviation, un pui al lui Petromservice, firma lui Luca-Vîntu. În ce-l privește pe Constantin Toma, acesta este omul de casă al lui Vîntu de aproape un deceniu, încă din 1999, de când era președinte al Omniasig, pe când SOV era acționar semnificativ al societății.
Alexandru Bunea este un personaj cu ștate vechi, binecunoscut în mediul de afaceri drept doctor în mânării financiar-contabile, infractor neprins însă, deoarece beneficia de proptele serioase chiar în rândul cadrelor de vârf ale Poliției. El a fost numit de IGP – respectiv de generalul F. Sandu, expert contabil în chiar dosarul devalizării Băncii Române de Scont, banca falimentată de Vîntu în 2001 – după cum scria pe larg "Evenimentul Zilei" din 22.11. 2005, în articolul intitulat "Experții lui Vîntu cercetează banca lui Vîntu".
Bunea a intrat la un moment dat în vizorul procurorilor și a fost chiar trimis în judecată de PNA (strămoșul DNA, după cum se relata în același articol din EvZ, pentru subminarea economiei naționale în calitate de membru în Consiliul Împuterniciților Statului la CNM Petromin SA, în perioada 01.02.1991-10.08.1992. Tot în perioada aceea de început a marilor jafuri organizate la adresa economiei naționale, Alexandru Bunea s-a intersectat cu Taher, magnatul de origine arabă băgat până la turban în ingineriile financiare care au devalizat Petromin. Relația formată încă de pe atunci între Taher și Bunea, acuzat între timp de subminare a economiei naționale, s-a consolidat în timp, funcționând și astăzi.
La scurtă vreme de la instalarea noului Consiliu de Admnistrație la Rapid, pe 15 aprilie, Taher declara că va deține 80% din Rapid ca persoană fizică. În data de 23 aprilie apare și Electroputere Craiova în combinație.
În mijlocul verii, în data de 28 iulie, un telefon din Creta (insula unde se însorește mogulul eolian) mediază cooptarea în funcția de vicepreședinte a tânărului Dragoș Nedelcu, director al diviziei de Business Media din Trustul Realitatea-Cațavencu. Dragoș nu este simplu ziarist, pălmaș de rând pe ogorul presei, ci este "de viță nobilă", provenind din rezervorul genetic al barosanilor "băieților deștepți". Tăticul lui Dragoș este un caid de vârf, pe numele său Constantin Nedelcu, șef de serviciu în Compania Petrom și apoi membru fondator al Asociației salariaților din Petrom alături de Liviu Luca, mâna stângă a lui Sorin Ovidiu Vîntu. Nedelcu a fost un personaj cheie, asistând, din interior, toate "manevrele" grupului din jurul omului de afaceri – sindicalist Liviu Luca.
Constantin Nedelcu este nici mai mult nici mai puțin decât fostul șef al lui Dorinel Mucea și Mihai Donciu, trimiși în judecată pentru trădare națională de DIICOT, membrii rețelei de spionaj coordonate de Stamen Stanchev, odraslă a Securității bulgare sub steag rusesc. Seniorul Nedelcu era vicepreședintele Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei, locul unde s-au învârtit marile "privatizări", devenite dosare de corupție și trădare.

Rapid își poate pierde licența

Membrii Consiliului de Admnistrație, odată instalați la putere, au început să ruleze rapid sume enorme de bani. "Jurnalul Național" de ieri dezvăluia că în această perioadă CA al Rapid a angajat mai multe credite în valoare de 8.694.000 de euro (1.000.000 de euro – împrumut acordat de Quatron International Investment Ltd, 1.944.000 de euro – credit acordat de Banca Italo-Romena, 900.000 de euro – credit acordat de Banca Italo-Romena, 4.000.000 de euro – credit acordat de Banca Italo-Romena, 2.725.000 de lei – circa 750.000 de euro – împrumut acordat de George Copos, 100.000 de euro – împrumut acordat de dna Suzan Taher, la care se adaugă încă un împrumut acordat de dna Suzan Taher în valoare de 4.000.000 de euro (conversia garanției cu cash colateral de 4.000.000 de euro a fost acordată de dna Suzan Taher în favoarea SC FC Rapid SA pentru rambursarea creditului de 4.000.000 de euro angajat cu Banca Italo-Romena).
Tot din "Jurnalul Național" de ieri mai aflăm ca "6,5 milioane de euro este suma de care a beneficiat Taher când a preluat Rapid, astfel: 2,3 milioane de euro din drepturi tv, 2,5 milioane de euro din vânzarea lui Săpunaru, 1,7 milioane de euro din vânzarea lui Despotovici". Ziariștii de la "Jurnalul Național" mai adaugă: "De precizat că, atunci când a semnat pentru preluarea clubului, FC Rapid nu avea nicio datorie, dovadă faptul că echipa și-a primit licența de club profesionist fără nicio problemă. Dacă s-ar face acum un audit, formația din Giulești nu ar mai îndeplini condițiile pentru obținerea licenței."

Se pregătește intrarea în scenă a lui Vîntu "salvatorul"

După ce Rapidul a ajuns în pragul falimentului, eminența contabilă diabolică Alexandru Bunea declara, pregătitor, către Mediafax, în 29.10.2008, că "Există oameni interesați să devină acționari la Rapid dacă Taher și Copos nu mai vor". El a susținut apoi că "este exclus ca gruparea să intre în faliment, atât timp cât există interes din partea altor investitori. Avem semnale că alți oameni doresc să investească la Rapid. Nu le pot divulga numele, dar există oameni interesați să devină acționari în situația în care George Copos și Taher nu sunt de acord cu majorarea de capital a societății". Să subînțelegem că doar Vîntu mai poate împiedica intrarea în faliment a Rapidului?
În data de 2 decembrie, Consiliul de Administrație al FC Rapid va convoca Adunarea Generală a Acționarilor SC FC Rapid SA în vederea majorării de capital social cu aproximativ 15 milioane de euro. Întrebat dacă vor fi vândute acțiuni suporterilor, Bunea a răspuns: "Nu știu cine a spus așa ceva. Nu s-a discutat despre acest lucru, Consiliul de Administrație va propune în Adunarea Generală doar majorarea de capital social". Adică acțiunile sunt rezervate "cuiva" din afară, cu portofelul de mărunțiș gata pregătit pentru a prelua un patrimoniu virtual de 125 de milioane de euro, cât aproxima Gigi Becali că ar valora Clubul Rapid, la prețul modic de 10!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.