Recentele afirmatii din presa internationala privind presupuse achizitii de armament romanesc de catre Irak sunt -minciuni sfruntate, fabricate cu scopul de a perpetua embargoul nedrept impus Irakului-, a declarat ambasadorul irakian la Bucuresti, Saad H. Majid. -Administratia americana si cea britanica s-au obisnuit sa difuzeze din cand in cand minciuni despre incheierea unor tranzactii vizand procurarea de armament de catre Irak, nu este nimic nou in asta, ne-am obisnuit deja-, a afirmat diplomatul irakian. Intrebat care este, in opinia sa, scopul difuzarii acestei informatii in acest moment, el a precizat ca -statele mentionate urmaresc sa mentina embargoul nedrept impus Bagdadului, printr-un nou plan, intitulat ?çsanctiuni inteligente?ê, care nu face altceva decat sa perpetueze aceste sanctiuni, desi numeroase state, chiar membre ale Consiliului de Securitate al ONU, se opun lui-. -Statele Unite si Marea Britanie au pus la cale aceasta mascarada cu unicul scop de a mentine acest embargo, acuzand state prietene ca exporta armament in Irak, ceea ce este o minciuna sfruntata. Acest lucru a fost foarte clar exprimat chiar de presedintele Romaniei, Ion Iliescu, de premierul Adrian Nastase, precum si de autoritati romane din domeniul armamentului-, a afirmat Saad H. Majid.
Presa internationala detaliaza implicarea Romaniei in incalcarea embargoului
Revista americana -Commentary- publica, in numarul sau din iulie-august, aparut miercuri, un articol despre armamentul achizitionat de Irak dupa impunerea embargoului, armament procurat, se pare, din Ucraina, Romania si Belarus. Articolul, semnat de doi cercetatori la -Wisconsin Project on Nuclear Arms Control-, Kelly Motz si Gary Milhollin, detaliaza informatiile publicate de -The New York Times-, care a facut, la sfarsitul saptamanii trecute, o prezentare succinta a concluziilor celor doi cercetatori. Motz si Milhollin isi bazeaza afirmatiile pe datele adunate de inspectorii UNSCOM, misiunea ONU insarcinata cu verificarea programelor irakiene de inarmare.
Referirile concrete la Romania se fac in ultima parte a articolului. Irakienii -stiu sigur un lucru: un numar considerabil de firme din Romania erau gata sa incalce embargoul. Si se pare ca mai sunt gata sa faca acest lucru. In februarie, o delegatie de parlamentari romani s-a intalnit, probabil, cu membri ai serviciilor secrete irakiene pentru a negocia acorduri pentru vanzarea de armament. Se pare ca aceasta calatorie a fost autorizata de un lider de partid din Romania, al carui frate a fost angajat la Romtehnica si a avut legaturi cu afaceri dubioase cu armament-.
In studiul publicat in revista -Commentary- se mai spune ca Irakul era interesat de compania militara -Aerofina-, pe care irakienii o vizitasera inca inainte de razboiul din Golf. O alta firma care figureaza in studiul mentionat este -Romtehnica-, care s-a angajat, in 1995, sa furnizeze facilitati de testare a motoarelor, iar o a treia firma, -Turbomecanica-, a convenit sa vanda injectoare si turbopompe. Materialul se incheie cu intrebarea in ce mod pot SUA sa opreasca firmele sa faca afaceri cu Irakul, atata vreme cat Belarus, unul dintre statele acuzate ca favorizeaza comertul de armament cu Irakul, este integrata intr-o uniune cu Rusia, iar Ucraina traverseaza o perioada de confruntari politice. -In comparatie cu acestea, singura pata luminoasa este Romania, al carei Guvern s-a angajat in actiuni pozitive in anii *90, cand s-a confruntat cu afacerea Aerofina-, se arata in ultima parte a articolului.
Scopul scuza mijloacele
Ambasadorul Irakului a declarat ca referirile la vizita parlamentarilor romani la Bagdad reprezinta -o gluma, pentru ca acesti oameni au fost in Irak pentru a exprima solidaritatea cu poporul irakian, victima a embargoului impus acum peste zece ani si nu pentru a discuta despre armament-. -Delegatia romana a fost una dintre cele peste 80 de delegatii din mai multe tari ale lumii, inclusiv din state membre ale Uniunii Europene. Nu este nimic rau in aceasta, nu vad de ce trebuie pusa sub semnul intrebarii o astfel de vizita din partea unei tari cu care Irakul are relatii de prietenie de multi ani, din 1958, de cand am stabilit relatii diplomatice, pe care intentionam sa le dezvoltam-, a adaugat diplomatul irakian. Totodata, acesta s-a intrebat daca nu cumva, prin aceste afirmatii, difuzate de presa internationala -aservita-, nu se incearca -sa se exercite presiuni asupra Romaniei si sa i se stirbeasca prestigiul-. -Consider ca factorii de raspundere din Romania sunt, de altfel, si cei mai in masura sa nege aceste afirmatii, cum, de altfel, au si facut-o deja-, a mai spus ambasadorul irakian.