
Primarul Sectorului 6, Rareș Mănescu, și mai multe instituții din subordinea primăriei au fost chemați în judecată de o persoană asistată social, care solicită daune morale de 10.000 de lei pentru umilințele la care a fost supus atunci când și-a cerut, de mai multe ori, drepturile. Bărbatul în vârstă de 42 de ani a rămas cu o paralizie accentuată după operația care l-a salvat de o cumplită maladie, iar de un an, indemnizația pentru handicap i-a fost modificată abuziv, primind o sumă de bani redusă de șapte ori. Gabriel Stancu a solicitat magistraților Curții de Apel București să-l oblige pe primarul Rareș Mănescu, dar și direcțiile de specialitate din Primăria Sectorului 6 și din Ministerul Muncii Familiei și Protecției Sociale, la emiterea unui nou certificat de handicap.
Reclamantul cere eliberarea altei decizii de plată a indemnizației, în raport cu grila sumelor prevăzute de lege pentru afecțiunile de care suferă. Bărbatul de 42 de ani a solicitat anularea tuturor certificatelor și deciziilor de încadrare emise până acum, în urma cărora ajutorul social primit de la Primărie a scăzut, de la 1 ianuarie 2012, de la 234 de lei lunar, la doar 33,50 lei.
Bucureșteanul a calculat prejudiciul suferit în urma modificării indemnizației la suma de 1403 lei, reprezentând daune materiale, solicitând în plus și 10.000 de lei daune morale, pentru eforturile depuse ca să i se facă dreptate și pentru umilința îndurată la ghișee. Potrivit documentelor depuse la dosar, Gabriel Stancu a fost operat pentru extirparea unei tumori canceroase în anul 2006, iar intervenția chirurgicală și ședințele ulterioare de radioterapie i-au provocat „grave sechele neurologice“.
Funcționarii l-au scos sănătos
Diagnosticele medicale au fost confirmate în perioada ianuarie-februarie 2012, de o serie de medici specialiști, dar acestea nu au fost luate în seamă de comisiile de încadrare în grad de handicap, care au considerat că starea pacientului s-a ameliorat, reducându-i indemnizația de sprijin. Astfel, Gabriel Stancu a arătat judecătorilor că între anii 2007-2010, la evaluarea anuală, a fost încadrat în grupa de handicap accentuat, datorită faptului că se deplasa greu și necesita ajutorul familiei la activitățile zilnice. „La revizuirea anuală din 2011, Comisia de Evaluare de pe lângă Consiliul Local al Sectorului șase, mi-a schimbat nejustificat încadrarea gradului de handicap, de la handicap accentuat la cel mediu, cu consecința diminuării substanțiale a drepturilor bănești și a celorlalte drepturi“ a arătat petiționarul în cererea de chemare în judecată. Convins că i s-a făcut o nedreptate, omul a mers pe calea prevăzută de lege și a contestat deciziile autorității locale, precum și hotărârea Comisiei Superioare de la Ministerul Muncii, care le menținuse neschimbate, hotărându-se să-și ceară drepturile în instanță. „În privința daunelor morale vă rog a constata că din ianuarie 2012, viața mea s-a schimbat, deși îmi este greu să merg, în mod constant am fost nevoit să mă deplasez la sediul pârâtelor pentru clarificarea situației, pentru contestarea actelor emise și pentru recuperarea drepturilor încălcate. Mi-a fost greu atât fizic cât și psihic dar nu eu am decis acest lucru, acest handicap care mi-a marcat viața din toate punctele de vedere, iar aceasta este realitatea cu care trebuie să mă confrunt în fiecare zi, cu mulțumirea și speranța că merg totuși mai departe“ a așternut bărbatul pe hârtie mesajul său emoționant adresat magistraților.
Mihai Niculescu