Home Actualitate Rata somajului, data peste cap de venitul minim garantat

Rata somajului, data peste cap de venitul minim garantat

DISTRIBUIŢI

Previziunile optimiste ale specialistilor de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale privind rata somajului risca sa fie date peste cap de catre aplicarea Legii privind venitul minim garantat, pe fondul aparitiei unor someri despre care statisticile nu pomenesc nimic. In numai doua saptamani, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, spre exemplu, s-a imbogatit cu 8.500 de someri.

-Aproximativ 70% dintre cei care au venit la noi la agentie in ultimele zile – pentru a-si scoate adeverintele necesare obtinerii venitului minim garantat – sunt someri care nu se aflau in bazele noastre de date-, declara Marcela Cimpian, reprezentantul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj.

Specialistii de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale spun ca au anticipat aceasta situatie, insa se arata foarte optimisti in privinta evolutiei ratei somajului, apreciind ca aceasta se va mentine, in anul 2002, sub 9%. Reprezentantii din teritoriu ai ministerului amintit sunt insa de alta parere. Ei spun ca, pe fondul afluxului acestor persoane care nu figureaza in statistici, pana si cele mai pesimiste previziuni vor fi depasite.

Numarul romanilor care au facut cerere pentru eliberarea legitimatiei de sarac se ridica, ieri, la 483.705.

Introducerea de catre Cabinetul Nastase a -venitului minim garantat-, pentru cetatenii aflati sub pragul subzistentei, este pe cale sa arunce in aer, in numai cateva zile, aprecierile pozitive ale statisticilor privind rata somajului. Constransi de situatia financiara dezastruoasa, romanii au luat cu asalt birourile agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, ingrosand randurile somerilor. Confruntata cu numarul tot mai -real- al somerilor, rata somajului, scazuta constant in ultima jumatate de an, va -salta- spectaculos in ianuarie 2002.

8.500 de someri -proaspeti-, in nici doua saptamani

La mai putin de o luna dupa ce Guvernul a dat liber saracilor pentru a-si intocmi documentatiile necesare obtinerii venitului minim garantat, oficiile special deschise ale agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca colcaie de oameni. -Zilnic, eliberam in jur de 1.000 de adeverinte. Birourile lucreaza la capacitate maxima pentru a onora solicitarile somerilor-, sustin oficialii AJOFM Cluj. Afluxul mare de persoane fara loc de munca va crea – la nivel procentual – un dezechilibru major al ratei somajului, in conditiile in care marea majoritate a solicitantilor de sprijin din partea Primariei fie iau pentru prima oara contact cu bazele de date ale AJOFM, fie au fost in platile agentiei, insa au fost radiati intre timp din statisticile oficiale.

-Aproximativ 70% dintre cei care au venit la noi la agentie in ultimele zile – pentru a-si scoate adeverintele necesare obtinerii venitului minim garantat – sunt someri care nu se aflau in bazele noastre de date-, declara Marcela Cimpian, reprezentant relatii mass-media al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. In conditiile in care vineri, la ora inchiderii ghiseelor, AJOFM raporta inscrierea a 12.000 de persoane pentru obtinerea venitului minim garantat, rezulta o suma de aproximativ 8.500 de someri, despre care statistica nu avea cunostinta la finele anului trecut.

Somerii invizibili

Cresterea consistenta a numarului de persoane luate in calcul la intocmirea ratei somajului va da peste cap indicele etalon al guvernarii Nastase. In ultima jumatate de an, Executivul a pus, constant, accentul pe scaderea controlata a ratei somajului. Paradoxal pe undeva, introducerea -venitului minim garantat-, altfel o masura de puternic impact social, bulverseaza prognozele privind indicele somajului. Lucrurile sunt insa departe de a se fi terminat aici. Somerii continua sa stea la cozile agentiilor, asa incat o estimare pertinenta a cresterii ratei somajului nu se poate face decat la sfarsitul lunii. In plus, adevarata fata a somajului si a saraciei din Romania va putea fi in sfarsit cunoscuta in acest an, dupa efectuarea recensamantului.

Eternul optimism guvernamental

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, prin Directia Comunicare, sustine ca a anticipat aceasta crestere.

-Este o realitate pe care am cunoscut-o, am anticipat-o, iar actiunile viitoare au in vedere asigurarea ajutorului social, efort sustinut de bugetul statului, dar si ocuparea fortei de munca. De asemenea, cresterea economica va contribui la reducerea somajului. Viitorul va demonstra justetea politicii Guvernului in domeniul asistentei sociale si al stimularii ocuparii fortei de munca, in sensul mentinerii ratei medii a somajului, in anul 2002, sub 9%.

In plus, spune ministrul de resort, in -Programul national de actiuni pentru ocuparea fortei de munca- se vor regasi toate masurile prevazute de Legea asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Din nefericire, optimismul de la centru nu este impartasit si in teritoriu.

Aproximativ 500.000 de romani cu legitimatie de sarac

In ciuda previziunilor superoptimiste, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale recunoaste ca, pana vineri, 25 ianuarie, agentiile de ocupare a fortei de munca judetene au eliberat 483.705 de adeverinte.

Pentru a face fata numarului de persoane care solicita astfel de adeverinte, ministerul de resort a suplimentat numarul de persoane care lucreaza cu publicul, a prelungit programul de lucru al functionarilor si a deplasat salariati ai agentiilor judetene si locale la primariile din localitatile cu un numar mai mare de solicitari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.