Home Actualitate Război între arheologi şi primarul Timişoarei

Război între arheologi şi primarul Timişoarei

DISTRIBUIŢI

Proiectul de reabilitare a centrului istoric ar putea să nu fie gata în termenul impus de Uniunea Europeană. Asta după ce constructorii au făcut noi descoperiri arheologice, iar cercetările specialiştilor au fost reluate. Lucru care dă peste cap planul autorităților locale. Acestea doreau ca până la venirea iernii săpăturile să fie terminate, iar zona pregătită pentru pavare.

Este a doua oară când lucrările de modernizare din Piaţa Unirii sunt întrerupte. Acum 8 luni, o armată de muncitori s-au apucat, cu planul în mană, să facă săpături şi să pună pavaj. N-au apucat să facă prea multe. După două luni au fost înlocuiţi de arheologi, pentru ca la doi metri sub pământ s-au găsit vestigii de pe vremea tătarilor. Acum trei săptămâni, specialiştii au plecat, însă constructorul a făcut noi descoperiri. Aşa că lucrările de modernizare vor fi iar oprite, spre supărarea edilului.

 

„Am o supărare că cercetarea arheologică durează nepermis de mult şi ne pune în situaţia de a nu avea capacitatea de a ne încadra în temrneul acestui proiect extrem de greu”, a spus Nicolae Robu primarul Timișoarei. Primarul este contrazis de arheologi, care susţin că legea e de partea lor.

 

„În acest moment, constructorul a intrat mai adânc și a decapat partea superioară a fortificației turcești pentru care Direcția pentru Cultură a solicitat Muzeului Banatului cercetări arheologice, nu Muzeul Banatului a solicitat prelungirea și aceasta este legislația din România. Va fi găsit și turnul de apărare care în planuri așa apare. Nu știm să estimăm, decât o lună jumătate – două luni”, a spus Alexandru Szentmiklosi, arheolog Muzeul Banatului.

 

Praful şi gălăgia îi deranjează şi pe localnici. Vizibil supăraţi, oamenii spun că șantierul înaintează. Lucrările de modernizare din Piaţa Unirii fac parte din proiectul de reabilitare a întregului centru istoric al orașului de pe Bega. Acestea sunt finanțate de Uniunea Europeană şi costă 65 de milioane de lei. Şantierele trebuie închise până la mijlocul anului viitor. Ca să nu piardă banii europeni, primarul spune că va face tot posibilul să se încadreze în termen.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.