
Producătorii de cereale îi acuza pe intermediarii din comerțul de profil că lansează prognoze false privitoare la niște pretinse recolte-record care vor fi realizate în acest an agricol. Prognoze cu atât mai puțin credibile cu cât apar cu mai bine de o lună înainte de treieratul grâului. Conform producătorilor, această „manevră” are drept scop să determine o scădere artificială a prețurilor. Războiul dintre agricultori și traderi se reia și anul acesta, iar Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, le cere traderilor să se abțină de la publicarea unor estimări ale producției din acest an. Fără să aibă nici în clin, nici în mânecă cu acest domeniu, și în loc să-și vadă de autostrăzile lui, pentru care nu a fost în stare să miște nici măcar un deget, Dan Șova, ministrul Transporturilor s-a apucat să-și dea cu părerea și să facă publice estimările comercianților. La sfârșitul lunii mai, compania Toepfer, unul dintre cei mai mari intermediari de pe piața cerealelor din România, a lansat un raport potrivit căruia agricultorii romani vor avea o productivitate medie la cereale de 3,9 tone/hectar, în creștere cu 13 la sută față de sezonul trecut, când s-a înregistrat un nivel-record, potrivit ZF.ro .
Conform articolului publicat joia trecuta în ziarul citat, fermierii din România urmează să recolteze, în iulie 2014, 8,3 milioane de tone de grâu, cea mai mare recolta din ultimii 27 de ani. În replică, producătorii acuză traderii că lansează pe piață estimări mincinoase pentru a-i determina pe fermieri sa accepte să-și vânda producția la prețuri mai mici, sub presiunea unei oferte mari în raport cu cererea. „Atâta timp cât sunt făcute de traderi, estimările nu pot să fie decât false. Nu sunt făcute de Academia Agricolă, de direcțiile agricole sau de specialiștii din cadrul unei federații a agricultorilor, ci de niște traderi, adică niște șmecheri, care vor, prin aceste anunțuri, să inducă în eroare producătorii pentru a putea manevra prețurile”, a declarat, luni, pentru HotNews.ro, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor din România (LAPAR). În timp ce comercianții lansau estimări cu 13 la sută peste producția-record de anul trecut, liderul LAPAR a susținut că, dimpotrivă, recolta de cereale va fi cu 15-20 la sută mai mică anul acesta, din cauza ploilor excesive, care afectează în special grâul. „Producția va fi cu 15-20 la sută mai mica decât anul trecut, pentru ca tot ce este în exces dăunează. Chiar dacă vom avea masa vegetiaitivă, nu vom avea producție, pentru ca grâul de calitate se obține pe secetă. Anul trecut a fost aproape ideal, a dat ploi când a trebuit. Acum a plouat ca la nebuni, nici n-a mai suportat pământul apa, s-a dus la vale. Sunt culturi căzute – grâu, orz, rapița – pe suprafețe imense”, a mai declarat Baciu.
La 28 mai 2014, grâul de panificație ajunsese la un preț mediu de 197,25 euro pe tonă, pe piețele reprezentative, potrivit datelor afișate de Ministerul Agriculturii. În iulie 2013, prețul scăzuse la 157 de euro pe tonă, un minim al precedenților trei ani. Laurențiu Baciu reclamă, însă, că traderii au avansat prețuri și mai reduse în prima parte a anului 2014: „Băieții deștepți au venit cu 130 de euro acum”. Motiv pentru care intermediarii din comerțul cu cereale din România au și fost reclamați, de către LAPAR, la Comisia Europeană, pentru presupuse înțelegeri pe piață pentru reducerea prețurilor. „Acești oameni vor fi chemați, săptămâna viitoare, la o întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene. Sper că acei traderi să folosească prețurile în România pe care le folosesc și în afara României, în UE”, a susținut șeful LAPAR. În context, Laurențiu Baciu a cerut ca instituțiile statului român sa utilizeze mecanisme prin care să forțeze traderii să ofere prețuri corecte producătorilor de cereale. „Unele state, spre deosebire de România, s-au implicat și le-a anulat licențele de export, dacă nu respectau prețul bursei. Pentru că la ora actuală, traderii care acționează pe piața româneasca, care sunt aceiași ca pe piața europeană, pentru că este vorba despre companii multinaționale, în România folosesc preturi de dumping, cu 30-60 de euro mai puțin pe tona de produs.”, a afirmat Baciu. În acest mod, intermediarii speculează faptul că fermierii români duc lipsă de spații de depozitare și, în această perioadă, vin scadențele unor credite bancare și au nevoie urgentă de lichidități, se mai plânge liderul LAPAR. „Statul român ar trebui să-i oblige pe traderi să respecte prețurile bursei. Sa dea același preț pe care îl dau și în Franța”, a mai susținut Laurențiu Baciu.
Iar exact în mijlocul acestui război pentru salvarea producătorilor români de spectrul falimentului, fanfaronul Dan Șova s-a găsit să-i facă publicitate exact prognozelor intermediarului Toepfer: „Fermierii români vor recolta 8,3 milioane de tone de grâu în iulie, cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani”, a anunțat el pe Facebook, într-o postare cu antetul Guvernului României. Probabil că, în mintea lui bolovănoasă de politruc, Șova o fi încercat, doar, să laude Guvernul din care face parte. Dovadă clară că el, la fel ca și colegii lui de cabinet, nu este în stare să vadă mai departe de vârful propriului nas.