– In unele orase ale tarii, cetatenii sunt avertizati sa nu raspunda intrebarilor puse de recenzori, pentru a nu facilita incercarile Guvernului de a obtine informatii despre populatie.
– Seful INS sustine ca are informatii ca numerosi cetateni se vor declara drept daci, olteni, ceangai sau maramureseni.
Dupa ce -Curentul- a semnalat unele inexactitati strecurate in formularele recensamantului, unde sunt trecute nationalitati inexistente, precum ceangaii sau macedo-romanii, presedintele Institutului National de Statistica, Aurel Camara, anunta ca: -Exista situatii in care cetatenii se prezinta ca olteni, ceangai sau maramureseni si este necesar ca recenzorilor sa le fie explicata diferenta intre etnie si apartenenta locala-. Acelasi lucru spuneam si noi intr-un numar anterior, insa, atunci, domnul Camara s-a facut foc si para si ne-a soliciat imediat un drept la replica. Paradoxal, prin avertismentele lansate, ieri, la Palatul Victoria, seful Statisticii ne da acum dreptate. In plus, domnia-sa sustine ca a primit o scrisoare in care era avertizat ca, intr-o anumita zona a tarii, numerosi cetateni se vor declara… daci. E o nationalitate, nu?
Un alt aspect grav semnalat de seful Statisticii este acela ca -in ultimele zile, au fost distribuite, in diferite orase, manifeste prin care cetatenii sunt avertizati sa nu raspunda intrebarilor puse de recenzori, pentru a nu facilita incercarile Guvernului de a obtine informatii despre populatie-.
In fata unei astfel de situatii, membrii Comisiei centrale de recensamant au cazut de acord ca este necesar ca intre criteriul etniei si cel al apartenentei locale sa existe o delimitare clara, pentru a nu permite populatiei sa se prezinte sub o forma care nu are corespondent in legislatia actuala.
Manifeste -ilegaliste-, in mai multe orase din tara
Ieri, la Palatul Victoria, Ministerul Administratiei Publice a organizat o videoconferinta cu prefectii si reprezentantii Consiliilor Judetene pentru a definitiva ultimele detalii referitoare la recensamantul populatiei, programat pentru perioada 18-27 martie. In afara celor semnalate de presa, conferinta de ieri a mai scos la iveala si alte probleme care pot compromite aceasta importanta actiune.
Presedintele Institutului National de Statistica, Aurel Camara, prezent ieri la videoconferinta cu prefectii, a sustinut ca in ultimele zile, au fost distribuite in diferite orase manifeste prin care cetatenii sunt avertizati sa nu raspunda intrebarilor puse de recenzori, pentru a nu facilita incercarile Guvernului de a obtine informatii despre populatie.
Membrii Comisiei centrale de recensamant au analizat si problema corectitudinii informatiilor furnizate de cetateni la recensamant, afirmand ca este necesar ca intre criteriul etniei si cel al apartenentei locale sa existe o delimitare clara, pentru a nu permite populatiei sa se prezinte sub o forma care nu are corespondent in legislatia actuala.
-Am primit o scrisoare in care sunt avertizat ca multi cetateni dintr-o anumita zona intentioneaza sa se declare la recensamant drept daci. Exista alte situatii in care cetatenii se prezinta ca olteni, ceangai sau maramureseni si este necesar ca recenzorilor sa le fie explicata diferenta intre etnie si apartenenta locala-, a spus Camara.
Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a precizat ca pe formularul de recensamant va fi retinuta declaratia exacta a fiecarui cetaean, urmand ca in momentul prelucrarii generale a datelor sa fie efectuate corectiile necesare, cetatenii care nu apartin unei alte etnii urmand sa fie desemnati ca fiind de nationalitate romana.
In cartierele de risc, recenzorii vor fi protejati de politisti
Cozmanca a solicitat autoritatilor locale si organelor de Politie sa asigure paza documentelor care vor rezulta in urma recensamantului, precum si protectia recenzorilor care vor intervieva persoane domiciliate in cartierele -mai complicate-. -Sunt anumite cartiere mai sensibile, locuite in special de rromi, unde este necesara protectia recenzorilor de catre organele de Politie-, a spus Cozmanca.
Pentru desfasurarea recensamantului au fost desemnati 120.000 de recenzori, cei mai multi dintre acestia fiind inregistrati in muncipiul Bucuresti (11.137) si in judetele Constanta (3.926), Bihor (3.447), Timis (3.438) si Brasov (3.161). Pentru serviciile prestate, recenzorii vor primi zilnic cate 200.000 de lei, iar recenzorii sefi 250.000 lei pe zi, plata urmand sa fie efectuata in cel mult o saptamana de la finalizarea recensamantului.
Costurile totale ale recensamantului se ridica la aproximativ 850 miliarde lei si vor fi asigurate din bugetul de stat si din bugetele locale, singurele judete in care este necesara o redistribuire a fondurilor pentru asigurarea sumelor necesare fiind Arad, Buzau, Satu Mare, Iasi, Vrancea.
Cetatenii care vor refuza sa raspunda intrebarilor prezentate de recenzori sunt pasibili de o amenda cuprinsa intre doua si 10 milioane lei, iar persoanele care se vor substitui recenzorilor fara a avea aceasta calitate, pentru a patrunde in locuinte, vor fi sanctionate penal.
Populatia va avea posiblitatea de a-i identifica pe recenzori prin trei semne distincte, si anume prin prezentarea insignei, a mapei folosite la transportul documentelor si a legitimatiei oficiale, putand verifica totodata identitatea acestora la sediile primariilor sau ale consiliilor locale.
Recensamantul nu va afecta anul scolar
Profesorii si elevii vor continua anul scolar conform programei stabilite, fara sa fie afectati de derularea recensamantului populatiei din perioada 18-27 martie, a declarat, vineri, ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca.
El a precizat ca Guvernul nu va accepta prelungirea vacantei scolare sau amanarea cursurilor din cauza recensamantului, profesorii angajati ca recenzori avand posibilitatea sa desfasoare aceasta activitate dupa orele de curs sau sa fie inlocuiti de colegii lor. -Nu vrem sub nici o forma sa perturbam anul scolar-, a afirmat Cozmanca.
Conform programei scolare, elevii vor avea o saptamana de vacanta, intre 18 si 24 martie.