Home Actualitate Recenzorii au renuntat sa-i intrebe pe romani cum stau cu amantele

Recenzorii au renuntat sa-i intrebe pe romani cum stau cu amantele

DISTRIBUIŢI

Controversele care au aparut pe marginea unor intrebari mai delicate din chestionarul de recensamant par sa se fi lamurit. Semnalele trase de presa si, poate, bunul-simt i-au facut pe organizatorii recensamantului sa mai scada din pretentii. Concret, se pare ca acestia le-au recomandat recenzorilor sa nu insiste asupra intrebarilor mai delicate, cum ar fi starea civila si cea materiala a populatiei. In acest context al -reconcilierii-, luni, in prima zi a recensamantului, romanii s-au dovedit, cu mici exceptii, destul de receptivi.

O zi alaturi de recenzori

Luni, in prima zi a recensamantului, o echipa a ziarului nostru a plecat pe teren cu recenzorii, pentru a vedea cum decurge activitatea de recenzare in Bucuresti. Cu ce impresii au venit reporterii nostri veti afla in cele ce urmeaza.

Recenzorii pe care i-am insotit si-au inceput activitatea la ora 16.00, pe motiv ca este ora cea mai potrivita pentru a gasi salariatii acasa. -In faza preliminara, am fost nevoiti sa mergem de doua-trei ori la aceeasi adresa, pentru ca oamenii erau la serviciu-, ne explica Lacramioara Balan, unul dintre recenzorii din sectorul 5.

Dupa cateva batai in usa unui imobil din Bulevardul Kogalniceanu nr. 39, ne raspunde un batranel simpatic, care se arata interesat de insemnele recenzorilor. -Cu hotii astia, care s-au inmultit, e bine sa fii prevazator-, se justifica batranul, care s-a lasat convins destul de greu sa ne permita si noua accesul in casa. O data sparta gheata, omul ne-a oferit o cafea, un suc, adica a devenit ospitalier.

Cand a venit randul chestionarului, omul nostru, pe care o sa-l numim, la cererea lui, Nea Mitica, s-a dovedit mai prudent. Intrebarile care l-au pus in dificultate, ne-a marturisit dupa recensamant Nea Mitica, au fost cele legate de suprafata camerelor. -Am ratacit schitele, iar astia vor sa stie la milimetru suprafata camerelor-, ne-a povestit amuzat acesta.

Ce spun recenzatii?

Un alt recenzat, din acelasi cartier, care a acceptat sa completeze chestionarul in prezenta noastra, ne-a spus ca unele intrebari i s-au parut deplasate. -Ma intreaba daca traiesc mai bine ca anul trecut. Cum sa traiesc, domnule, mai bine? Au facut ceva pentru populatie? Ne-au pus in carca o serie de biruri…-, ne-a marturisit domnul Marin.

Acelasi domn, dupa ce ne-a destainuit ca a raspuns la toate intrebarile, ne-a spus plictisit: -Cu banii astia puteau sa faca ceva mai bun. Este atata saracie in tara asta…-.

Prea multe neclaritati

-Exista anumite situatii cand nu stii ce trebuie sa faci. De exemplu, exista cazuri cand cel care locuieste intr-un apartament nu e si proprietar, dar in acelasi timp nu sunt nici chiriasi, o alta varianta nefiind trecuta in formular-, explica unul dintre recenzori.

O alta problema o reprezinta datele referitoare la imobil. Anul constructiei sau materialele din care este construit nu sunt cunoscute de proprietari sau chiriasi, asa ca se completeaza mai mult la nimereala.

In plus, mai sunt si intrebarile legate de starea civila a recenzatilor. -Este jenant sa intrebi un barbat daca femeia care se afla sub acelasi acoperis cu el ii este sotie sau concubina-, ne-a marturisit acelasi recenzor.

Prima zi, primele nereguli

La Vaslui, unii dintre recenzori au luat -una mica- de dimineata sau, si mai bine, nu s-au prezentat deloc la serviciu. La primele ore ale zilei de 18 martie, au fost cazuri de secretari ce absentau fara ca nimeni sa stie ce s-a intamplat. In plus, au existat si patru cazuri de recenzori care au trebuit sa fie inlocuiti, neputand sa-si desfasoare activitatea din motive medicale. -Am primit sesizari telefonice de la familiile vizitate, din care rezulta ca anumiti recenzori nu cunosteau metodologia si continutul formularelor. Unul dintre cele mai grave aspecte este legat de faptul ca o parte dintre recenzori s-au prezentat la familii fiind sub influenta bauturilor alcoolice-, a declarat Costica Pencu, seful Comisiei de Recensamant din Vaslui.

La nivelul tarii, in prima zi a recensamantului au fost aplicate amenzi in valoare totala de 90 milioane de lei pentru cetatenii care au refuzat sa raspunda la intrebari.

Cozmanca e multumit

Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, care gestioneaza operatiunea, se declara destul de multumit, apreciind ca nu sunt probleme deosebite. -Recensamantul se desfasoara, dupa informatiile pe care le-am primit de la toate unitatile administrativ-teritoriale, de la toate judetele, comisiile judetene si de la prefecturi, in conditii bune. Rezultatele primei zile de recenzare a persoanelor si locuintelor va fi comunicat in fiecare zi, pentru tot personalul care este angajat in aceasta mare actiune, pentru a cunoaste ritmul si a interveni cu masuri operative-, a mai spus Octav Cozmanca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.